Mejla

Wolfgang Hansson

Trump förlorade första ronden – ändå uppförsbacke för demokraterna

Publicerad:
Uppdaterad:

KOLUMNISTER

Ex-president Donald Trump förlorade den första ronden.

Men under resten av riskrätten kommer det trots god bevisning att vara uppförbacke för demokraterna.

Att Trump skulle förlora första ronden var väntat. För att ta ställning till frågan om det går att ställa en avgången president inför riksrätt så räcker det med en enkel majoritet i senaten. Eftersom demokraterna har utslagsröst var det så gott som givet att riksrätten skulle få grönt ljus.

De fick sällskap av sex republikaner som också anser att även en avgången president måste kunna hållas ansvarig för sina handlingar. Att så skedde var inte konstigt.

Dels finns det ett fåtal republikaner av den gamla stammen som med förfäran har bevittnat hur Trump devalverat presidentämbetet under fyra år. Dels haltade Trumps försvar när det gällde att föra i bevis att grundlagens mening är att bara en sittande president kan ställas inför riksrätt.

Det blev nästan lite komiskt när demokraterna kunde visa hur en av få konstitutionella experter som Trumpsidan hävdade ställde sig bakom uppfattningen att riksrätten var grundlagsstridig på Twitter själv hävdade att Trumpsidan misstolkat hans uppfattning.

Dessutom handlar det faktiskt om handlingar som begicks medan Trump fortfarande var president. Det var republikanerna som förhalade starten av riksrätten.

Men även om riksrätten nu fortsätter så är demokraternas chanser att få till en fällande dom nästan obefintliga. För det krävs två tredjedels majoritet. Det finns ingen garanti att ens de sex republikaner som röstade för att rättegången är konstitutionell också röstar för en fällande dom. Att hitta elva till som öppet vågar bryta med Trump är som att försöka hitta vatten i Saharaöknen.

Representanthusets talman Nancy Pelosi skriver under riksrättsåtalet mot Donald Trump.
Foto: Alex Brandon / TT
Representanthusets talman Nancy Pelosi skriver under riksrättsåtalet mot Donald Trump.

Återvändsgränd

För trots att många av de republikanska senatorerna inser att Trumpismen är en återvändsgränd för partiet så vågar de inte trotsa ex-presidentens och hans trogna väljare. Det skulle göra dem sårbara nästa gång de i val måste försvara sin plats i senaten.

Kostnaden för att frikänna Trump är mycket lägre, på kort sikt. Till syvende och sist ser de mer till sina egen makt än eventuella följder för den amerikanska demokratin.

Den första riksrätten mot Trump byggde på en rad vittnesmål från tjänstemän i bland annat utrikesdepartementet. I inledningen av riksrätt nummer två fick vi en försmak av att det kommer att bli väldigt annorlunda den här gången.

Demokraterna kommer att veva de mest våldsamma videofilmerna från stormningen av Kapitolium om och om igen. Uppblandat med klipp från Donald Trumps tal den 6 januari utanför Vita huset där han uppmanar människor att bege sig till kongressbyggnaden för att förhindra att kongressen godkänner Joe Biden som ny president.

Hans uppmaning till anhängarna att "fight like hell" kommer att visas otaliga gånger.

Dokusåpa-personligheten Trump som byggt sin politiska framgång på kändisskapet från tv-serien The Apprentice kommer nu att få se samma medium arbeta mot honom.

Bilderna på anhängare som stormar Kapitolium och skriker "kämpa för Trump" samtidigt som de med alla upptänkliga tillhyggen slår sig in i byggnaden talar för sig själva.

Foto: Pablo Martinez Monsivais/AP
Donald Trump

Vittnen kan avgöra

Demokraterna kommer att vädja till folks känslor medan republikanerna fortsätter hävda principen att bara en sittande president kan ställas inför riksrätt.

Nu får vardera sida 16 timmar på sig att lägga fram sina argument och bevis. Båda parter verkar vara inställda på att hålla en snabb process. Kanske blir det en omröstning i skuldfrågan redan i början av nästa vecka.

Det enda som kan ändra på det i förväg skrivna manuset är om senaten bestämmer sig för att kalla vittnen och om det bland dessa finns någon som kan tillföra något nytt som vi inte redan vet.

Fortfarande kan republikanerna luta sig emot att nästan hälften av det amerikanska folket fortfarande anser att Trump borde frikännas. Så länge den siffran inte minskar väsentligt är det ofarligt för republikanerna att fria Trump.

Därmed blir det också omöjligt att förbjuda honom att ställa upp i valet 2024 vilket varit demokraternas främsta mål med processen.

Demokraterna har historien på sin sida men den här striden kommer de i slutänden ändå att förlora.

Publicerad:

LÄS VIDARE