Covid-vaccineringen borde granskas hårdare

Det har varit mycket fake news i vaccinrapporteringen.

Rena sagor, direkta lögner och häpnadsväckande försök att blanda bort korten.

Varför har inte covid-19-vaccineringen granskats hårdare?

Dagens Nyheter skrev för en vecka sedan utan att blinka att det är ”i första hand de äldsta som hittills har fått vaccin i Sverige”.

Just då visade Folkhälsomyndighetens statistik att 365 000 svenskar hade fått en första dos vaccin, och av dem var 175 000 personer 70 år och över. Det är färre än hälften.

”Varför har inte covid-19-vaccineringen granskats hårdare?”, skriver Britta Svensson.

När fokus hamnade på Region Stockholm, där bara 30 procent av de vaccinerade är 70 år och över, hördes de mest häpnadsväckande sagor som förklaring.

”Vi har inte haft tillräckligt vaccin”, sa Stockholms vaccinsamordnare Magnus Thyberg.

Enligt honom själv, på Region Stockholms Facebooksida, fick de under februari ”lite mindre än 150 000 doser” vaccin. De hade räckt till de 30 000 äldre med hemtjänst och hemsjukvård som stod på tur. Men yngre fick sprutorna.

”Man kan inte vaccinera med luft”, sa Stockholms högsta regionpolitiker Irene Svenonius (M). Och nej, det är sannerligen inte med luft som Region Stockholm har vaccinerat 4 200 personer mellan 18 och 29 år, bland annat 18-19-åriga elever på vårdgymnasier. Samtidigt som bara 16 000 som är 70 år och äldre fick vaccin i Stockholm.

Andra regioner vaccinerar äldre parallellt med personal. Region Stockholm har, som de själva säger, ”strategiskt och medvetet” valt bort äldre med hemtjänst till förmån för yngre personal.

 

Det hela är så sorgligt. Jag mår dåligt av att bo i Region Stockholm som gör på det här viset. Den stora frågan är varför.

I början av veckan kom svaret från hälso- och sjukvårdsregionrådet Anna Starbrink (L).

”Vi har prioriterat en grupp som är viktig för oss och det är sjukvårdspersonalen. Jag tror att medarbetarna i hemtjänsten och äldreomsorgen är en otroligt viktig grupp. Jag blir lite förvånad över kritiken”, sa hon i SVT.

Anna Starbrinks aggressiva kyla i intervjun i SVT var skrämmande. Hon kanske trodde att hon riktade den mot en näsvis reporter. Men den slog rakt mot äldre som hon aldrig nämnde som en ”otroligt viktig grupp”.

Hälso- och sjukvårdsregionrådet Anna Starbrink (L) håller pressträff om coronapandemins effekter på hälso- och sjukvården i Stockholmsregionen.

Hon fortsatte:

”Nu sätter vi igång på allvar och med full fart för att ge alla med hemtjänst sin första vaccinationsspruta”.

Under en digital informationsträff i Täby kommun i Region Stockholm fick de äldre veta vad detta innebär i praktiken.

En vårdcentral som har 10 000 listade patienter får vaccin till 35 äldre med hemtjänst den här veckan.

Nästa vecka för 35 till.

Veckan därpå 35 ytterligare doser.

Sedan är vi framme vid 15 mars. Då vi 65-plussare i regionen har fått höra att den storskaliga vaccinationen av oss ska börja. Jag tvivlar på det. 

 

Jag tror det är fake news.

Jag klagar inte för egen del, jag värnar främst om dem som är äldre än jag. Själv har jag levt isolerat i ett år, och kan göra det i ett år till.

Men jag hatar fake news, sagor, lögner och försök att blanda bort korten när det gäller vaccinet.

 


  • Danmark har prioriterat på ett annat sätt än Sverige: 1) boende på vårdhem för äldre, 2) 65+ med hemtjänst, 3) 85 år och äldre, 4) personal inom sjukvård och äldreomsorg.
  • Sverige har placerat personer på äldreboenden i fas 1, tillsammans med dem som har hemtjänst. Man måste ha en viss nivå av hemtjänst för att kvala in.
  • Från början hade Sverige med enbart personal inom äldreomsorgen i fas 1. Efter påtryckningar flyttade Folkhälsomyndigheten i januari upp även sjukvårdspersonal i fas 1.