Ebba Busch står på sig, och jag beundrar henne för det

Stå på dig, Ebba! vill jag vråla för varje ny artikel jag läser om Esbjörn, 81. Du har ju inte gjort något fel!

Det går dåligt för KD nu, men allt kan faktiskt inte skyllas på det där husköpet. Siffrorna började dala redan våren 2019, när det påstods att Bryssel-Adaktusson slirar i abortfrågan.

Oklarheterna om hur KD ska förhålla sig till Jimmie, som Ebba Busch familjärt säger, förbättrar knappast läget. Inte heller att hon glatt rullar hatt på Stureplan när tillfälle ges. Och få nickar nog instämmande när hon anklagar regeringen för att ”med berått mod” hålla smittotalen höga.

Rent förvirrande är hennes påstående i SVT:s ”30 minuter”, att KD minsann från första början varit kritisk till regeringens pandemistrategi – internt, i samtal med regeringen. Att Ebba Busch i april 2020 uppmanade alla att sluta upp bakom ”befälhavare” Stefan Löfven var med andra ord bara en falsk fasad. Man undrar ju om det finns fler frågor där KD säger en sak ”internt” och en annan i offentligheten?

 

Men så är det det här med huset. Det är lätt att se framför sig hur Esbjörns juridiska ombud kalkylerar: Vi drar ut på det här i evighet, KD blöder ju väljare, snart kommer människan krypa till korset.

Men Ebba Busch står på sig, och jag beundrar henne för det. Hur många politiker har inte offrats för ingenting?

”Ebba Busch hävdar sin rätt trots att partiet är på väg att braka in i avgrunden”, skriver Åsa Linderborg.

Att Cecilia Stegö Cilò fick avgå innan hon knappt tillträtt var helt i sin ordning. Man kan inte ha en kulturminister som i åratal struntat i att betala den tv-licens som alla andra pliktskyldigt pröjsar för. Men nyligen avlidne Sigvard Marjasin, vad hade han gjort sig skyldig till? Manipulerade kvitton påstods det, men han friades helt och fullt.

Leila Freivalds avgick två gånger. Den andra gången var det inget snack; då hade hon gett order om att släcka ner ett webbhotell, vilket hon dessutom ljög om: Ajöss. Men första gången drevades hon bort för att hon och hennes man bodde i en fastighet som lät ombilda hyreslägenheterna till bostadsrätter. Det var helt lagligt och knappt ens i strid med Socialdemokraternas nya privatiseringslinje.

Metoo-hösten 2017 tvingades Lasse Ohly sluta som uppskattad ordförande för Funktionsrätt Sverige. Tondövt hade han uppvaktat en kvinna på en partifest, varpå kvinnan gick till polisen, som genast lade ner ärendet. Ohly var modig nog att ta strid för sitt namn, men som alltid vann arbetsgivarens ängslighet över rättssäkerheten.

 

Det är inte lätt att vara politiker. De föraktas för att de inte är som vanligt folk, men visar de sig vara människor som alla andra är inte det heller bra. Medierna vittrar blod och publicerar därefter.

Därför var det så befriande att Stefan Löfven aldrig ens bad om ursäkt för den där rakapparaten i julhandeln. Han hade ju faktiskt inte gjort något fel.

Och det har nog inte Ebba Busch heller gjort. Hon hävdar sin rätt trots att partiet är på väg att braka in i avgrunden. Strongt, Ebba!