Gamlingarna spärras in med dem som sprider smittan

Anhöriga portas trots att smittan inte kommer därifrån

Om läkare bedömer att en patient behöver amputera sitt högerben så kapas, förhoppningsvis, inte vänsterbenet i stället.

Men så fungerar det i vården av våra äldsta och sjukaste. Besöksförbud, ibland kallade besöksstopp, införs trots att Folkhälsomyndigheten ständigt upprepar att det är personalen som tar med sig smittan in på de särskilda boendena, inte de anhöriga.

Det säger sig självt. De flesta, ta bulken av besökare till de gamla, är make eller liknande, eller barn. Barnen är sannolikt i 60-årsåldern eller ännu äldre. De anser att de löper stor risk att bli väldigt sjuka om de ådrar sig covid-19. Alltså är de väldigt försiktiga, de vill varken bli smittade själva eller smitta ner gamla mamma eller pappa.

Besöksförbudet på äldreboendena är obegripligt och hjärtlöst, skriver Lena Mellin.

Personalen däremot kan både åka kollektivt i rusningstid för att ta sig till jobbet, byta avdelning för att arbetsledningen tycker att de ska göra det eller till och med arbetsställe. Samt att de rör sig ute i samhället på ett helt annat sätt än den normale, tämligen åldersstigne anhörige.

 

Det Folkhälsomyndigheten säger är alltså i det närmaste en självklarhet. Ändå införs det besöksförbud för anhöriga. Trots att det verkar vara personalen som bör förbjudas att komma till jobbet om nu någon ska stoppas i porten.

Förbudet, som just nu gäller i ett 30-tal kommuner, är obegripligt och dessutom hjärtlöst med tanke på att de gamla redan utstått ett allmänt nationellt besöksförbud under sex månader. Min mamma hade inte förstått ett dugg, det lovar jag. Hon hade däremot blivit väldigt ledsen.

Regeringen botar alltså en sjuka, smittande personal, genom att ta till medicin som ges till en helt annan grupp – de anhöriga.

 

Det nationella besöksförbudet var olagligt. Det begränsade de äldres fri- och rättigheter på ett sätt som saknade lagstöd.

Stockholms stad införde i början av november ett besöksstopp. Det var också olagligt enligt Förvaltningsrätten.

Men brydde sig Stockholms stad om det? Nej, de formulerade om sig när beslutet förlängdes. Lagtrots kanske.

Finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M) var frustrerad sade hon (för att inte tala om vad de gamla är). Och krävde att regeringen gav dem ”lagliga möjligheter” att fortsätta stänga in de gamla. Men grundlagar skriver man inte om hur som helst vilket Jerlmyr borde veta.

En rapport har redan dömt ut vården av de gamla, den handlade om den medicinska vården. Nästa rapport kommer i veckan. Tre till är planerade. Det kommer bli ännu fler, tro mig.

 

Fem saker att hålla koll på i veckan

  • Ljusets drottning
    Efter en sällsynt grå november och lika grå december hade vi sett fram emot att se ljusets drottning komma klivande med sina sjungande tärnor. Men icke, i år får lucia klara sig själv om några åskådare ska rymmas inom åttapersonersgränsen. Vi får lysa och sjunga själva.
  • Rapport till riksdagen
    Sällan har EU haft så mycket praktiskt att ta itu med som under detta år. Först var det upphandlingen av sjukvårdsmaterial, en rövarfest. Nu är det uppköp och godkännande av vaccin och det stora coronapaket som ska kicka igång ekonomierna igen. På tisdag återrapporterar Stefan Löfven från förra veckans EU-toppmöte till riksdagen.​
  • ​T​egnells timme
    Numera så håller ju myndigheterna som berörs mest av coronakrisen bara presskonferens på tisdagar och torsdagar. Det ​ä​r ​Tegnells timme, även om han själv inte alltid deltar. R​o​sandet av digitala möten får sig ofta en rejäl törn vid dessa, och​ liknande, möten.​ Ljudet fungerar sällan​.​
  • Superhett ämne
    Ingenjörsvetenskapsakademien, Iva, tar på tisdag upp ett superhett ämne vid ett seminarium med bland andra Nordeas chefsekonom Annika Winsth. Nämligen statens roll i kristider. Eftersom vi just upplever sådana vet vi åtminstone en del av svaret. Det är en bärande roll, en huvudroll till och med.
  • Ny skräckrapport?
    Inspektionen får vård om omsorg, Ivo,​ bjöd på skräckläsning i sin första rapport om hur vården av de gamla skötts i pandemins inledning. På onsdag kommer coronakommissionens första rapport, även den om äldrevården. Kommissionen tillsattes av regeringen för att dra lärdom av misstagen.
     

Veckans citat

”Festa med få”.

Johan Carlson, chef för Folkhälsomyndigheten, har ett motto inför kommande helger.

PODD Vaccinfrågan: Så kan det funka i regionerna

Aftonbladet Daily med Inger Nordin Olsson, regional vaccinationssamordnare i Region Örebro.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen


Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.