För Sabuni handlar det om att vinna eller försvinna

Dramatiskt beslut på Liberalernas partiråd i dag

Vilket beslut Liberalernas partiråd än tar i dag om samarbete med Sverigedemokraterna kan det sluta illa för Nyamko Sabuni.

I värsta fall kan hon tvingas bort från partiledaruppdraget.

I januari 2017 meddelade den dåvarande moderatledaren Anna Kinberg Batra att hennes parti skulle överge den gamla hållning att inte ha med Sverigedemokraterna att göra. Moderaterna skulle börja samtala med SD i riksdagens utskott.

Sju månader senare avgick hon som partiledare. Hon kände att hon inte längre hade tillräckligt stöd i partiet.

Samma utveckling hotar Liberalernas ledare Nyamko Sabuni efter dagens partiråd. Då ska sammanlagt 93 personer, om alla dyker upp, ta ställning till partiledningens förslag om en ny kurs .

Sabuni vill, precis som alla andra L-ledare före henne, ha en borgerlig regering efter valet. Det är inget konstigt med det.

L-ledningen vill också att Januariavtalet avvecklas sedan samarbetspartierna blivit överens om statsbudgeten för 2022. Det är en självklarhet. För det första sträcker sig avtalet inte längre än till dess. För det andra går det knappast att få till en borgerlig regering om avtalet skulle förlängas eftersom två av de fyra partierna bakom avtalet inte är borgerliga.

För att en borgerlig regering ska bli möjlig efter nästa val vill hon att Liberalerna ska börja samarbeta med Sverigedemokraterna i olika sakfrågor, precis som Moderaterna och Kristdemokraterna redan gör.

Före och efter förra valet intog Liberalerna rakt motsatt ståndpunkt. Det ledde bland annat till att partiet röstade nej till Ulf Kristersson (M) som statsminister. Det ledde också till att partiet sade ja till Januariavtalet, det som gjorde Stefan Löfven (S) till statsminister.
Bakom Sabunis och partiledningens lappkast ligger det usla läget för Liberalerna. De ligger stadigt under fyra procent i väljarbarometrarna, förtroendet för Sabuni själv är rekordlågt och väljarna anser att partiet inte har någon särskilt bra politik på något enda område.

Nyamko Sabuni står inför ett ödesval på söndagen.

Allt detta vill Nyamko Sabuni och L-ledningen råda bot på genom att vässa partiets borgerliga profil. Problemet för Nyamko Sabuni är att hon bara verkar ha en svag majoritet bakom sig i den strävan. Omröstningen i partistyrelsen slutade med siffrorna 13 mot tio.

Flera sidoorganisationer, som ungdomsförbundet Luf, är benhårda motståndare liksom partiets klart största distrikt, Stockholm. Den närmast ikoniske förre partiledaren Bengt Westerberg hotar med att lämna partiet om SD-linjen ändras som partiledningen föreslagit.

Oavsett utgången i dagens omröstning på partirådet riskerar det alltså sluta illa för Nyamko Sabuni.

Sabuni vinner: Om det blir en knapp majoritet för partiledningens linje har Sabuni ett djupt splittrat parti bakom sig. Det är aldrig en idealisk sits men läget förvärras av att vi snart går in i nästa valår. Hennes auktoritet, kanske främst mot väljarna, blir trots vinsten försvagad.

SD-samarbetet och splittringen riskerar också att bli de överskuggande frågor som förknippas med Liberalerna. Inte de sakfrågor som väljarna tycker är viktigast.

Sabuni förlorar: Måste trots allt betraktas som det mindre troliga alternativet. En partiledning och partiledare bör kunna läsa av stämningarna i sitt parti så väl att de inte förlorar en så viktig fråga som dagens.

Men skulle det trots allt hända blir Nyamko Sabunis sits så pass bräcklig att det sannolikt bara finns en väg att gå. Att lämna partiledaruppdraget.

Ingen har pekat ut SD-beslutet som en kabinettsfråga för Nyamko Sabuni. Men i praktiken är det så det ligger till.

Förlorar Sabuni den här omröstningen är hon slut som partiledare. Hon kan inte gå till val på en politik som hon inte tror på.

När Anna Kinberg Batra tvingades bort som M-ledare ledde det till att Moderaterna bytte partiledare mindre än ett år före valet 2018. Det var självfallet inte idealiskt.

Men alternativet för Moderaterna, som tappade 15 procent av sina väljare i valet, hade sannolikt varit sämre. Det gäller troligen även Liberalerna - om Sabuni skulle förlora dagens dramatiska omröstning. De skulle klara motsvarande väljartapp, knappt men dock, utan att halka under det avgörande fyra procentsstrecket.

Fotnot: Det dokument som Liberalernas partiråd ska ta ställning till heter ”Ny start för Sverige”. Det är samma rubrik som det regeringsprogram som Carl Bildt (M) och Bengt Westerberg, dåvarande Folkpartiet, nu Liberalerna, presenterade inför valet 1991. De vann valet och en fyrpartiregering tog med M, FP, C och KD  bildades efter valet senare samma år.


Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.