Mejla

Oisín Cantwell

Lika många bordeller som på Bellmans tid och en polis stod inför rätta

Publicerad:
Uppdaterad:

Det verkar finnas lika många bordeller i Stockholm som under Bellmans 1700-tal.

Att en av alla prostitutionshärvor i dag gick in på upploppet i Stockholms tingsrätt hade med andra ord inte varit någonting att göra ett nummer av, om det inte varit så att det är en polis som påstås vara hallicken.

En nyhet är någonting som bryter mot det normala, som på ett eller annat sätt överraskar oss, och eländet som utspelade sig i Rådhuset är onekligen udda.

En vakt utanför salen bockade av föranmälda medier, Ekot och Efterlyst dök inte upp, och chefsåklagare Per Nichols tog en klunk vatten och satte fart.

Journalister tycker om ordet slutplädering, men rättens aktörer pratar hellre om avslutande anförande. Med hjälp av ett pedagogiskt bildspel summerade han bevis och indicier.

 

Det misstänkta paret, en man och hans thailändska hustru, ska ha drivit bordell i en massagesalong i centrala Stockholm och praktiskt nog bokfört affärerna med en noggrannhet som nu används mot dem.

Dessutom blev en av nio utnyttjade kvinnor förbannad då hon inte fick vabba och tog med sig komprometterande anteckningar.

Ja, i den här världen råder inte arbetsrättens och kollektivavtalens trygghet.

Det misstänkta paret, en man och hans thailändska hustru, ska ha drivit bordell i en massagesalong i centrala Stockholm.
Foto: PETER WIXTRÖM
Det misstänkta paret, en man och hans thailändska hustru, ska ha drivit bordell i en massagesalong i centrala Stockholm.

Polisen, snaggat hår, munkjacka, ett utseende som påminner om de unga civilklädda spanare som rör sig i storstadens skuggor på jakt efter torskar, lyssnade koncentrerat.

Han framstår som egenartad. Kom in på Polishögskolan först på nionde försöket och blev så arg över att kvinnor gick före honom att han anmälde myndigheten till Diskrimineringsombudsmannen.

 

Åklagarkollegan Eva Winzell tog över. Staplade detaljer. Avlyssnade samtal. Delvisa erkännanden från de misstänkta. Vittnesmål från kvinnorna.

Hon var Stockholms-rapp, i Norrland hade pläderingen pågått hela dagen.

Det här är ingen uppbygglig historia. Paret misstänks ha tjänat elva miljoner. Kvinnorna fick löneavdrag om inga kunder dök upp. De städade och tvättade i salongen och gick vissa dagar back.

Alla större salar i Rådhuset är klassisk kriminalhistorisk mark. I 34:an har i modern tid en ambassadör friats för ett underligt försök att prata med Kina och en kulturprofil dömts till fängelse för våldtäkter.

På en bänk utanför satt Åsa Erlandsson, ambitiös reporter på Svenska Dagbladet, envisare än de flesta, med datorn uppslagen.

Jag kan inte helt frigöra mig från misstanken att hon är ett irritationsmoment här och där internt. Som när ledarredaktionen målar dystopiskt och brett om unga män med invandrarbakgrund som urinerar på sina offer och hon ringer runt till samtliga distrikt och pratar med utredare som visar sig knappt ha stött på ett förnedringsrån.

Erlandsson berättade att hon fick följa med på bordellrazzior då hon var redaktör på tidningen Svensk Polis. Det bara pågick och pågick och pågick. Annonssajt efter annonssajt efter annonssajt. Företagsledare efter småbarnspappa efter civilingenjör.

 

Så sent som i måndags kunde Expressen avslöja att den gamla Skatteskrapan vid Medborgplatsen är stans största misstänkta bordell.

Hur stora summor som prostitutionen i Stockholm årligen omsätter hittar jag inga vettiga uppskattningar av, men det rör sig om en mångmiljonindustri.

Att det en vanlig dag ligger ute runt 140 annonser bara i huvudstaden hindrade inte polisledningen för att i samband med omorganisationen 2015 skrota den hyllade prostitutionsgruppen.

Håkan Hellström kan inte besjunga fenomenet på samma sätt som en gång Bellman hyllade Ulla Winblad. Tiderna förändras. Det är nog lika bra.

Men behovet av kvinnor som säljer eller tvingas sälja sin kropp tycks vara evigt.

Foto: STEFAN JERREVÅNG
Polisen slog till mot massagesalongen i mitten av maj.

 

Den misstänktes kollegor har spanat på honom. Det kan inte ha varit roligt. Mindre uppskattat är nog även att föra denna tröstlösa kamp, bara för att upptäcka att en polis tycks vara en av hallickarna. Skit skvätter.

Senare i dag kommer advokat Frida Wallin att medge koppleri av normalgraden rörande bordellmamman. Och kollegan Patric Lindblom lär säga att klienten erkänner sig ha skött bokföringen, men att olagligheter förnekas.

Ja, med undantag för ett vapenbrott i form av några gamla patroner som låg och skräpade vid husrannsakan.

Men än så länge var det åklagarnas show. I två år ska aktningsvärda summor ha rullat in innan verkligheten kom i fatt en polis och de bojor som tidigare hängde i skärpet låstes runt hans händer.

”Kondomer har slängts och kondomer har hittats vid husrannsakan.”

 

Av: Oisín Cantwell

Publicerad:

LÄS VIDARE