Mejla

Wolfgang Hansson

Långt kvar tills vi får veta sanningen

Publicerad:
Uppdaterad:

KOLUMNISTER

WHO-experternas rapport visar att vi fortfarande är väldigt långt ifrån att få veta sanningen om hur coronaviruset uppkom.

Frågan är om vi någonsin får ett trovärdigt svar.

Det enda experterna avfärdar är teorin om att viruset med flit eller av misstag kom från ett laboratorium.

Kina drog verkligen benen efter sig innan man först ett år efter virusutbrottet släppte in internationella experter från WHO. Men när man väl gjorde det verkar forskarna ha fått undersöka de platser och träffa de personer som de ville. Det finns åtminstone än så länge inte något som tyder på att experterna nekats tillträde eller information.

Det kan bero på att alla eventuella obehagliga bevis redan är borta eller att kineserna själva inte har lyckats spåra ursprunget till viruset och därför gärna vill ha hjälp.

Hela världen såg med spänning fram emot vad WHO-experterna skulle komma fram till.

Coronaviruset har blivit en mycket het politisk potatis där USA:s förre president Donald Trump öppet anklagat Kina för att inte ha gjort tillräckligt för att förhindra viruset från att sprida sig över världen.

Men några dramatiska avslöjanden från experterna blev det inte. Snarare kvarstår de flesta frågetecken som fanns tidigare.

Har viruset sars-cov-2 sitt ursprung i Wuhan, Kina?

Forskarna ger inget entydigt svar. Det enda man konstaterar är att det var i Wuhan som det första stora utbrottet konstaterades. Men av de tester man gjort på blodprover från patienter under hösten 2019 framgår att det inte fanns någon större spridning av sars-cov-2 i Wuhan före mitten av december. Men enstaka fall kan ha förekommit.

WHO-detektiver på plats vid en veterinärklinik i Wuhan.
Foto: Ng Han Guan / AP
WHO-detektiver på plats vid en veterinärklinik i Wuhan.

Ingen aning om uppkomst

Var det marknaden i Wuhan som var källan till viruset?

WHO-experterna säger att det fortfarande är oklart. Många av de tidiga fallen hade koppling till den aktuella marknaden men det betyder inte att marknaden behöver vara källan till viruset. Enligt forskarna fanns det många fall i Wuhan vid samma tid som hade kopplingar till andra matmarknader eller inga marknader alls.

Hur uppkom viruset?

Forskarna har fortfarande ingen aning. De har upprättat fyra hypoteser om hur det kan ha gått till. Den hypotes som de pekar ut som mest trolig är att viruset hoppat från värddjuret, oklart vilket, till ett annat djur och från det djuret till en människa. Vilket djur det skulle handla om är också oklart.

Men man utesluter inte heller att smittan kan ha sitt ursprung i någon av de frysta fiskar och skaldjur som fanns på marknaden i Wuhan eller de levande djur som såldes där.

Fryst fisk-teorin är en som Kina gärna anammar. Den ger nämligen möjligheten att viruset skulle ha sitt ursprung någon annanstans än i Wuhan och till och med i utlandet. Kina vill till varje pris undvika att få skulden.

Foto: TT NYHETSBYRÅN
Sjukvårdsarbetare i Wuhan för bort en kropp från en person som dött av covid-19.

Spekulationer fortsätter

Den enda av de fyra hypoteserna som WHO-experterna helt avfärdar och hävdar inte behöver några ytterligare studier är teorin att viruset skulle ha kommit från ett laboratorium.

– Det är extremt osannolikt, var beskedet.

Det lär dock inte få stopp på konspirationsteorierna om att viruset medvetet eller av misstag släpptes ut från ett labb.

Eftersom WHO-experterna ger så få svar så kommer det att fortsätta spekuleras. Eftersom de inte släpptes in omedelbart missade man viktiga möjligheter att hitta sanningen.

Nu är det högst oklart om den någonsin kommer fram.

 

PODD I Wuhan, februari 2021

Aftonbladet Daily med Johan Björnfot som bor och jobbar i Wuhan.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN