Biden kan få det hett om öronen

President Joe Biden har hittills haft starkt stöd för sitt beslut att dra hem trupperna från Afghanistan.

Men i takt med att provinshuvudstäderna faller sprider sig paniken i försvarshögkvarteret.

Tar talibanerna åter över landet får Biden det hett om öronen.

Följ ämnen
Nato

Efter 20 år, det längsta kriget i USA historia, är amerikanerna krigströtta. Därför är hemtagandet av trupperna populärt på hemmaplan. 2 500 amerikanska soldater har fått sätta livet till i Afghanistan vid sidan av tusentals civila afghaner.

Det låter inte mycket jämfört med Vietnamkrigets över 50 000 döda amerikaner men genomsnittsamerikanen förstår inte längre vad USA gör i Afghanistan. Terrorhotet från 2001 känns numera långt borta för de flesta.

Situationen är dock på väg att ändras snabbt i och med talibanernas snabba framryckning. På bara fem dagar har de tagit kontroll över åtta provinshuvudstäder, inklusive strategiskt viktiga Kunduz.

Hårda strider pågår utanför landets nästa största stad Kandahar och en annan provinshuvudstad i söder Lashkar Gah.

I Pentagon, det amerikanska försvarshögkvarteret, fruktar man nu att den afghanska armén är på väg att kollapsa mycket snabbare än de 6-12 månader som tidigare var värsta scenario. Nu säger anonyma källor i den amerikanska militärledningen till New York Times att Kabul kan falla inom tre månader. Kanske till och med en månad.

Joe Biden ångrar inte att han drar hem de amerikanska trupperna från Afghanistan.

Om denna strängt islamistiska rörelse lyckas återta makten efter 20 år kommer kritiken mot Joe Biden och USA att bli mycket hård. Det kommer att ses som ett strategiskt misstag av Biden att fullfölja reträtten när det är uppenbart att den afghanska armén inte är tillräckligt stridsduglig trots åratal av träning och mångmiljardbelopp i bidrag av USA.

Fristad för terror

Obehagliga vibbar från Islamska statens framryckning i Irak och Syrien 2014 dyker upp när talibanerna ses strida i amerikanska militärfordon med den afghanska arméns emblem på. Får vi se en upprepning där avancerade amerikanska vapen faller i talibanernas händer?

Riktigt illa för Biden blir det om talibanerna inte bara tar över landet utan det dessutom på nytt blir en fristad för olika terrorgrupper att planera dåd mot västvärlden. Själva skälet till att USA störtade talibanerna 2001 var ju att det var därifrån terrordåden den 11 september i New York och Washington planerades.

Ingen vill se en återupprepning av ett sånt scenario. Då kommer den amerikanska opinionens att vända. Den president som styr vid ett sådant misslyckande får svårt att bli omvald.

Afghanska soldater i Kunduz.

Frågan är dock vad som är alternativet. USA och Nato har redan stridigt på marken i Afghanistan i 20 år utan at lyckas besegra eller ens försvaga talibanerna. Är det rimligt att utländska soldater för all framtid ska försvara den afghanska regeringen mot talibanerna?

Kritik hörs redan om att USA och övriga Nato lämnade för snabbt. Vissa menar att man borde väntat tills det fanns ett fredsavtal med talibanerna. Men vad hade ett sådant varit värt? Vem tror att talibanerna skulle bry sig om ett fredsavtal ifall de känner att de är militärt överlägsna?

Nytt ledarskap

Sanningen är väl att det bara finns dåliga alternativ för USA och Nato. Så har det varit länge. Man gav sig in i Afghanistan med goda intentioner men har inte klarat uppdraget.

Samtidigt får man förmoda att talibanerna lärt sig läxan från förra gången. Om de än en gång upplåter sitt land för terrorhandlingar mot väst så kommer USA inte att stå passivt och se på. Då kommer trycket på en amerikansk president vara hårt att ingripa militärt för att eliminera hotet även om man i ett sånt läge skulle avstå från att försöka bygga demokrati i en feodal nation som Afghanistan. Även USA och västvärlden har lärt något av det långa kriget.

Soldat i strid mot talibernarna i Kunduz i Afghanistan.

Frågan är vad det är talibanerna nu vill uppnå. Vill de verkligen återupprätta sin islamistiska terrorstat en gång till trots att de vet att de har en stor del av befolkningen och så gott som hela världssamfundet emot sig?
Eller är syftet främst att skaffa sig ett väldigt bra förhandlingsläge inför hur makten i landet ska fördelas?

Det är nya ledare som styr jämfört med 2001 och Afghanistan är en komplex nation där olika krigsherrar fortfarande har stort inflytande.

Men det är tydligt att allting just nu går åt fel håll. Utvecklingen i landet måste på alla sätt vara en mardröm för Joe Biden.

Presidenten sa igår på en presskonferens att han inte ångrar det amerikanska trupptillbakadragandet.

Vi får se hur länge han håller fast vid den uppfattningen.