Centerpartiet vill inte ha en bråkstake som ny partiledare

Karisma och starkt ledarskap säger Centern att partiet vill se hos sin kommande partiledare.

Men det är snarare trygghet och lydighet som belönas när valberedningen i dag presenterade sina kandidater.

Nu ska de tre utvalda ut i landet och debattera partiets krångliga framtid.

Att vara uppstickare eller högljutt oppositionell visar sig inte vara framgångsrikt i Centerpartiet. Ingen av de centerpartister som hittills sagt sig vara kandidater till partiledarposten var i dag med på valberedningens lista.

EU-parlamentarikern Emma Wiesner var inte med på listan. Hon var först ut med att med att bekräfta sin kandidatur, bara några veckor efter Annie Lööf meddelat att hon slutar.

Riksdagsledamoten Helena Lindahl ville också kandidera men nobbas av valberedningen. Lindahl som gjort sig känd som en stark oppositionell röst inom partiet, bland annat för att ha brutit partilinjen när Stefan Löfven röstades fram som statsminister efter januariavtalet 2019.

Riksdagens gruppledare Daniel Bäckström.

Tre kandidater – stora problem

De tre kandidater som nu ska ut på kandidatturné är riksdagens gruppledare Daniel Bäckström och riksdagsledamöterna Elisabeth Thand Ringqvist och Muharrem Demirok.

Centerpartiet står inför flera stora dilemman.

Partiet har svårt att hitta sin plats i det nya politiska landskapet. Den breda mitten är svår att kommunicera på ett bra och begripligt sätt och positionen ger inte heller partiet något inflytande i dagsläget. Det annars så borgerliga Centerpartiet har inte längre en naturlig hemvist i borgerligheten, som istället valt SD framför mittensamarbeten.

Annie Lööf är en så stark symbol för den röda linjen mot ett SD-samarbete att hon i stort sett var tvungen att kliva åt sidan för att partiet ska kunna utvärdera sin position i frågan om samarbeten med ytterkantspartierna, både SD och V.

I det här valet hade de borgerliga C-väljarna att välja på SD eller samarbeten vänsterut med sossar, miljöpartister och vänsterpartister. Väljarna förstod sig inte på Centerpartiet och det gick uselt i valet.

Daniel Bäckström, Elisabeth Thand Ringqvist och Muharrem Demirok kandiderar till partiledare i centern

Den förlorade landsbygden

Inte minst gick de uselt på landsbygden – ett stort dilemma för Centern.

Det är inte en nyhet att även Centern tappar väljarstöd på landsbygden, men i det här valet var tappet katastrofalt.

Centern backade i nästan alla Sveriges kommuner och i tidigare starka centerfästen rasade stödet. I Mönsterås, där Centern var som starkast efter valet 2018, tappade partiet över 14 procentenheter och är inte längre kommunens största parti.

Centerpartiets valberedning har gjort ett intressant val när de valt ut sina kandidater. Istället för att hitta en eller flera kandidater som står för ett helhetsgrepp och för förnyelse av partiet har de valt personer som står för varsin lösning på varsitt dilemma.

Hon är tippad att ta över

Det är nog ingen som tror att Muharrem Demirok har en chans att bli ny partiledare i Centerpartiet. Men i förändringens tid behövs det någon som kan stå för status quo. Någon som kan bekräfta att det var rätt väg ändå, det finns det fortfarande någon som tycker.

Blir det Daniel Bäckström som väljs har partiet bestämt sig för att det är tillbaka till landsbygdsfrågorna som är det viktigaste framåt.

Favorittippad är Elisabeth Thand Ringqvist. När hon presenterade sig själv beskrev hon sig som en stark ledare som guidat företag och organisationer genom stora förändringar och omorganisationer.

Hon står för omprövningens tid. Med henne skulle partiet under fast handledning hitta tillbaka till borgerligheten och relationen till SD omprövas för denna sakens skull.

Favorittippad är Elisabeth Thand Ringqvist.