Åltjafset blev en belastning för Kristersson

Blev för svårt att försvara

Man kan fundera över frivilligheten i PM Nilssons beslut att sluta som nära medarbetare till statsministern.

Ulf Kristerssons beklagande förefaller inte så djupt.

– Det är tråkigt att denna situation har uppstått, skriver han.

PM Nilsson hann vara statssekreterare med ansvar för strategisk planering hos statsministern ett par månader innan han meddelade att han slutar. Symboliken i att han lämnar när regeringen suttit vid makten exakt hundra dagar var oavsiktlig.

Utgången av det som kallats ”ålgate” var inte given. Men inte heller förvånande.

Nilsson hade inte bara fiskat rödlistad ål utan tillstånd i flera år. Begått brott alltså.

Gärningen var dessutom medveten. PM Nilsson har under lång tid bedrivet olagligt ålfiske och berättat om det i bland annat sociala medier. Han tyckte att han upprätthöll en gammal tradition på området.

Bara det var jobbigt för regeringen och Ulf Kristersson. Att omedvetet begå brott är en sak. En annan att göra det överlagt.

Men än värre var sannolikt att PM Nilsson ljög och sade att det inte var hans ryssjor som fångat fisken. Det sade han till Havs- och vattenmyndigheten när han togs med redskap och fångst av dem i september 2021.

Men han ljög också när polisen efter drygt ett år ville förhöra honom om brottet. Han upprepade då först att det inte var han som var ansvarig.

 

Kampen mot brottslighet står mycket högt upp på regeringens agenda. Så sent som i torsdags morse presenterades nya åtgärder på området.

PM Nilsson höll alltså på att bli en rejäl belastning för regeringen och Ulf Kristersson. Vissa brott ska bekämpas. Andra kan negligeras – även om den misstänkte finns i statsministerns omedelbara närhet.

Det är en hållning som är svår att försvara inför väljarkollektivet. Till slut alltför svår såvitt man kan bedöma.

– Jag har beslutet att lämna jobbet som statssekreterare, skriver PM Nilsson på Facebook och ger alltså sken av att han själv fattat beslutet.

Det är en historieskrivning som statsminister Ulf Kristerson (M) hjälper till att sprida:

– PM Nilsson har bestämt sig för att lämna sin tjänst i statsrådsberedningen, skriver Kristersson i ett sms till Aftonbladet.

Men hans beklagande är inte särskilt känsloladdat:

– Jag tycker naturligtvis att det är tråkigt att denna situation har uppstått.

 

Uppstått? Ålfisket var inget som bara hände. Inte lögnerna heller. De var resultat av beslut.

Sanningen måste vara att PM Nilsson blev en belastning. Och den typ av belastning som är lätt att göra sig av med. Nilsson, var vänlig gå. Jag har inte tid med det här åltjafset längre.

PM Nilsson utreds nu av Noa, en avdelning inom polisen, för artskyddsbrott.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.