Advokat får inte längre företräda mordmisstänkt

En av Sveriges mer kända advokater får inte längre vara försvarare i en mordrättegång.

Juristen har i hemlighet haft omfattade kontakter med en medmisstänkt till mannen han är ombud åt.

Så var det än en gång dags att berätta historien om en brottmålsadvokat som tycks ha haft ett samvete rymligare än vad som är nyttigt för allmänhetens tilltro till rättsstaten.

Bakgrunden till den senaste soppan är, som så ofta i det här sammanhanget, grov och organiserad brottslighet som är komplex till sin natur och som tar aktningsvärd tid att utreda.

Någonstans i Norrland pågår en förundersökning med ett antal personer frihetsberövade som är misstänkta för mord, mordförsök, grovt narkotikabrott och vapenbrott.

En mobiltelefon tillhörande en av de häktade beslagtogs och visade sig innehålla en hel del meddelanden mellan honom och den aktuella advokaten.

Åklagaren i målet påstår i en fyrasidig promemoria till tingsrätten att konversationen avslöjar ett beteende hos advokaten som, försiktigt uttryckt, framstår som mindre lämpligt.

 

I ett ärende i Stockholm som inte har ett dugg med det här fallet att göra företrädde försvararen en man som var häktad med restriktioner för grov misshandel.

Advokaten har förmedlat instruktioner från den häktade till innehavaren av mobiltelefonen.

Bland annat uppmanas denne att åka till den bostad där misshandeln skedde och städa undan en del ”känsliga saker” och ”intima grejer”.

Det ska visserligen ha skett efter att polisen säkrat bevisning på platsen, men en person som är häktad med restriktioner får inte kommunicera med omvärlden.

Ett förbud som advokater sannerligen inte får rycka på axlarna åt. Allraminst som åklagaren i målet inte hade en aning om kommunikationen.

Men den historien är av underordnad betydelse i sammanhanget. Betydligt mer väsentligt är advokatens äventyrligheter i det norrländska mordmålet.

Juristen har länge varit vän med den grovt brottsbelastade ägaren till mobilen.

Han gratulerar gangstern till att denne ska bli pappa, hör sig nyfiket för om motiven bakom ett mord i Tensta, de två messar fram och tillbaka om allt möjligt.

Det är inte förbjudet för en försvarare att bli vän med en klient. Men denne kompis blev plötsligt häktad i mordmålet i Norrland – ett ärende där advokaten redan företräder en annan misstänkt.

Det går att ifrågasätta vem av de inblandade som juristen är lojal med. Advokaten höll dessutom vännen informerad om utvecklingen i ärendet innan denne greps.

 

I inlagan till rätten radar åklagaren upp bistra slutsatser. Advokaten påstås i såväl fallet i Stockholm som i Norrland åsidosatt god advokatsed och för brott mot tystnadsplikten.

”Enligt min uppfattning och av det befintliga materialet påvisar advokat XX sådana brister i sin allmänna lämplighet och redbarhet att detta utgör ett skäl för att entlediga honom som offentlig försvarare i målet”.

Ord och inga visor. Och tingsrätten höll med. I går beslöts att återkalla förordnandet som advokat. Juristen ansågs vara jävig.

Advokaten nekar till att ha begått felaktigheter. Kanske har han rätt. Försvarare har samma rätt som alla andra att anses vara oskyldiga tills motsatsen är bevisad och det är inte min sak att avkunna dom.

Någonting säger mig dock att detta blir ett ärende hos Advokatsamfundet.

Ännu ett. Hittills i år har tre advokater uteslutits. Förra året var det fyra.

De här historierna har gett upphov till rubriker. Och listan på tråkigheter går att göra längre än så.

 

I somras dömdes två uteslutna medlemmar till långvariga fängelsestraff. Någon vecka senare åtalades en advokat misstänkt för att ha samlat in pengar till en mordplan.

Och för några dagar sedan inleddes en förundersökning mot en advokat som misstänks för bedrägeri och som Aftonbladet tidigare har granskat.

Alla dessa härvor som tidningar, radio och tv inte utan iver kastar sig över är givetvis inte roliga för samfundet och dess medlemmar.

Det är nog lätt att inbilla sig att branschen vimlar av skrupelfria brännvinsadvokater som fyller sina bankkonton med smutsiga pengar.

Ingen föreställning kunde vara mer felaktig. Skrået består i allt väsentligt av hårt arbetande och hederliga advokater vars insatser är en förutsättning för upprätthållandet av rättssäkerheten.

Jag tror att de i längden tjänar på det reningsarbete som har inletts.

Fotnot: Läs advokatens svar här. 

Följ ämnen i artikeln