Så gör du med skattepengarna

Uppdaterad 2013-06-10 | Publicerad 2013-06-05

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Annika Creutzers tips på hur du använder skatteåterbäringen bäst

Nu kommer skatteåterbäringen.

Flest använder pengarna till att betala resor och lån. Det kan vara kloka beslut. Men först är det bra att kolla min checklista.

Annika Creutzer.

Det kan kännas som en gåva från staten men egentligen är det bara du som har betalat in för mycket skatt under 2012. Det går att söka jämkning så att arbetsgivaren drar lite mindre skatt och du får ut mer i lön. Men det kan vara vanskligt. Har du för stor jämkning riskerar du att i stället få kvarskatt.

Har du disciplin kan du spara de extra slantarna du får på ett konto som ger mer än staten. Men för många är det bättre med det ”smygsparande” som lite för stora skatteinbetalningar ger.

Så vad ska du göra med din skatteåterbäring? Så här tycker jag att du kan fundera:

1. Dyra konsumtionslån. Har du lån med höga räntor är det mest ekonomiska att försöka bli av med dessa lån. Det kan vara postorderköp där räntan kan vara 30 procent eller, ännu värre, sms-lån med en effektiv ränta på flera hundra procent eller värre.

2. Ständiga krediter. Har du för vana att ständigt utnyttja krediten på ditt lönekonto så kan skatteåterbäringen vara det du behöver för att bryta en ond cirkel. Försök att nolla din kredit och undvik i fortsättningen att utnyttja krediten. Är det svårt att hålla emot kan det vara ett bra tillfälle att helt enkelt ta bort kreditmöjligheten.

3. Buffert. Har du pengarna sparade så att du kan klara minst två månaders utgifter? Så länge kan det till exempel ta att få ut pengar från a-kassan om du blir arbetslös. Om du inte har några sparade pengar är det hög tid att börja bygga en buffert.

4. Stora utgifter framöver. Vet du att du står inför stora kostnader framöver, inom något år eller så, så kan det bästa vara att hitta ett bra sparkonto att placera pengarna på. Är det mer än tre månader du ska spara och det är mer än ca 10 000 kronor så kan du välja ett fasträntekonto som ger lite mer. Väljer du ett högräntekonto så kolla att det finns insättningsgaranti.

5. Använd pengarna. Du möts av många reklamkampanjer nu i återbäringstider för resor och annat som du kan spendera dina skattepengar på. Många erbjudanden kan vara extra förmånliga så jämför innan du bestämmer dig. Ett exempel är de rabatter du kan få om du bokar vinterns resa redan nu.

6. Renovera. Skattepengarna kan komma lägligt för en renovering av bostaden eller en uppfräschning av trädgården. Renoveringar som gör att bostadens standard behålls eller blir bättre kan du också se som investeringar. Amorterar du inte på bostadslånet så är det viktigt att bostadens värde inte sjunker genom bristande underhåll.

7. Ge bort pengarna. Behöver du inte din skatteåterbäring så finns det många andra som har behov. Ger du till någon biståndsorganisation kan du dessutom sänka din skatt. Skattereduktionen är 25 procent av gåvobeloppet. Du högst få 1 500 kronor i sänkt skatt och då ska du ha gett 6 000 kronor. Vilka organisationer som är godkända finns på Skatteverkets hemsida och du måste se till att organisationen får ditt personnummer.

ANNIKA CREUTZER

Följ ämnen i artikeln