Anderssons utpressning tvingar V välja sida

Magdalena Andersson spelar mycket högt och kan förlora omröstningen om statsministerposten på onsdag.

Hon tvingar Vänsterpartiet att bekänna färg. Vem vill de ha som statsminister, henne eller Ulf Kristersson?

Men Nooshi Dadgostar väjer inte undan. Utan avtal röstar hon mot Andersson.

De närmaste dagarna blir en verklig rysare i politiken.

Andersson tvingar V att välja mellan henne och Kristersson redan på onsdag.

Men Dadgostar duckar inte. Hon och hennes parti tänker då rösta emot Andersson som statsminister. Om de inte har ett avtal med den nyvalda S-ledaren.

På onsdag morgon ska riksdagen avgöra om de vill ha Magdalena Andersson som statsminister eller inte. Trots att det inte finns någon uppgörelse mellan henne och Vänsterpartiet.

Omröstningen innebär att Andersson spelar mycket högt. Hon har gått med på att frågan avgörs då och vill på så vis tvinga Vänsterpartiet att bekänna färg, att välja mellan henne och M-ledaren Ulf Kristersson.

Dadgostars svar var kompromisslöst – V röstar emot Andersson utan ett avtal med henne.

Magdalena Andersson (S).

Så här ligger det till. Man behöver inte en enda röst för att bli vald till statsminister. Däremot får inte 175 eller fler riksdagsledamöter rösta emot talmannens förslag. Då faller det.

Det innebär att det helt saknar betydelse om Vänsterpartiet röstar för Magdalena Andersson som ny statsminister. Hon kommer att bli vald ändå med röster från S, MP och C.

Däremot kan Vänsterpartiet stoppa Anderssons planer på att bli statsminister. Röstar de rött, det vill säga nej, till henne utses ”Magda” inte till statsminister på onsdag klockan nio.

Om V gör gemensam sak med SD, M, KD och L kommer fler än 175 ledamöter rösta emot henne.

 

Genom att gå till omröstning utan att avtal med Vänsterpartiet tvingar Andersson V att välja sida, för Andersson eller för Kristersson. Och hittills säger de alltså nej tack.

Magdalena Andersson har innan hon ens valts till statsminister alltså visat sig vara en hasardspelare av rang. Den ådran har man inte riktigt sett tidigare under den prydliga finansministeruniformen.

Lite senare på onsdagen, 48 timmar från dagens tumult, klockan 16 enligt nuvarande tidplan, är det dags för nästa röstrysare. Då går riksdagen till den avgörande omröstningen om regeringens förslag till statsbudget.

Den kan sluta hur som helst. Antingen vinner regeringens förslag, eller M, KD och SD:s alternativ.

Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar väjer inte för att rösta för Ulf Kristersson om det inte blir något avtal med Socialdemokraterna.

Normalt avgår en regering som får sin budget nedröstad. Den är det viktigaste instrumentet för maktutövningen.

Statsminister Stefan Löfven sade redan i somras att han skulle avgå om budgeten fick tummen ner av riksdagen.

Det är inte längre möjligt. Löfven leder en övergångsregering och kan inte avgå.

Inte heller Magdalena Andersson kan avgå eftersom regeringsskiftet inte ägt rum ännu.

Regeringen Löfven har vid två tidigare tillfällen fått sin budget underkänd av riksdagen.

Första gången, 2014, sade Löfven att han skulle utlysa nyval. Det hann dock inte genomföras innan sex partier enades om den så kallade Decemberöverenskommelsen, DÖ.

Den skulle garantera att sittande regering fick igenom sin budget. Avtalet sprack efter tio månader.

Andra gången som en annan budget än regeringens röstades fram var 2018. Men då ledde Löfven, precis som nu, en övergångsregering och kunde inte avgå.

 

Talmannen gav Magdalena Andersson uppdraget att sondera förutsättningarna för att bilda regering den 11 november.

Han sade genast att hon skulle ta kontakt med de partier som skulle kunna stödja henne i en statsministeromröstning för att föra samtal med dem.

I samband med uppgörelsen mellan regeringen och Centern om ersättning till skogsägare som av naturskyddsskäl är förhindrade att avverka sin skog och rätten att bygga på stränder gav Centern besked.

De tänker släppa fram Andersson som statsminister genom att lägga ner sina röster. Rösta gult, som de säger i riksdagen.

Med Nooshi Dadgostar och Vänsterpartiet har Magdalena Andersson fört hårda förhandlingar de senaste dagarna. De har bland annat handlat om formerna för samarbetet mellan regeringen och V och höjda pensioner för dem som har de lägsta pensionerna.

Partiledaren Magdalena Andersson (S).

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.