Abortförbudet ger Trump historiskt inflytande över USA:s framtid

Snart två år har gått sedan Donald Trump försvann från Vita huset.

Men upphävandet av aborträtten visar att han fortfarande påverkar utvecklingen i USA i allra högsta grad.

Han kommer dessutom att göra det i många år framöver.

Segern i abortfrågan ökar möjligheten att han försöker bli president en gång till.

Det är en ödets ironi att Donald Trumps enskilt största avtryck som president kommer efter att han avgått. Dessutom är det resultatet av ren flax.

Att Trump fick tillfälle att tillsätta hela tre domare i Högsta domstolen under sina blott fyra år i Vita huset är en för honom lycklig slump i kombination med att republikanerna blockerade Barack Obamas möjlighet att utse en domare under sitt sista år vid makten.

Trump utnyttjade väldigt medvetet tillfället för att sätta sin prägel på utvecklingen i USA för många år framåt. De konservativa har nu en solid majoritet, 6-3, i HD. De var också precis med de siffrorna som aborträtten avskaffades.

Segern i abortfrågan ökar möjligheten att Trump försöker bli president en gång till, skriver Wolfgang Hansson.

Domarna är förhållandevis unga. Eftersom de sitter på livstid kan de styra hur USA utvecklas på en rad områden under 30-40 år framåt.

Trump gjorde ingen hemlighet av att hans främsta urvalskriterium när han utsåg domare var att de ifrågasatte det klassiska utslaget från 1973 Roe vs Wade som gav USA:s kvinnor en nationell rätt till abort.

Han valde ideologiskt motiverade domare som lutar åt en bokstavstrogen tolkning av den amerikanska konstitutionen. Står det inget om abort i grundlagen så kan HD inte heller fatta beslut om att införa fri abort, resonerar domarna.

Med samma resonemang kan man förvänta sig att domarna går vidare i andra frågor som exempelvis samkönade äktenskap och preventivmedel. Risken är överhängande att rätten för homosexuella par att gifta sig avskaffas och att familjers rätt till preventivmedel inskränks.

Andra rättigheter i fara

Clarence Thomas, en av domarna som suttit längst, säger tydligt i en egen kommentar till domslutet att han tycker domstolen ska gå i den riktningen.
HD motiverar delvis sitt abortutslag med att den gamla domen på ett allvarligt sätt splittrat USA. En minst sagt märklig motivering eftersom de negativa reaktionerna i dag är betydligt större än de var efter utslaget 1973.

De stora demonstrationer vi sett i USA under helgen handlar inte bara om förlusten av aborträtten utan också om rädslan för att en rad andra rättigheter som kvinnor och minoriteter kämpat sig till genom åren riskerar att försvinna i framtiden. USA rör sig bakåt i en slags "talibanisering" av samhället. En återgång till USA på 1800-talet.

Dessutom är USA nu mer delat än någonsin där ungefär hälften av delstaterna förbjuder abort medan det är tillåtet i den andra halvan.

Detta sker mot den folkliga majoritetens vilja. I en färsk opinionsmätning säger 60 procent av amerikanerna att de ogillar HD:s utslag.

Protester utanför Högsta domstolen i Washington, lördagen den 25 juni.

Arkitekten bakom detta är Donald Trump som inte heller var sen med att ta åt sig äran för utslaget.

– Det var bara möjligt tack vare mig, hävdar Trump och det är svårt att säga emot honom.

USA är en sak men det går inte heller att bortse från att länder i övriga världen kan påverkas av HD-domen. Generellt är trenden i världen just nu att fler länder tillåter abort i ökad utsträckning. Den trenden riskerar nu att brytas.

Trump kastas i dessa dagar mellan dåliga och goda nyheter för sina planer att ställa upp i presidentvalet 2024.

Väcka åtal

De offentliga utskottsförhören om stormningen av Kapitolium den 6 januari förra året har gett en tydlig bild av hur djupt insyltad presidenten var i sina försök att klamra sig kvar vid makten med alla till buds stående medel. Trots att han visste att han förlorat.

Bevisen är av den karaktären att de mycket väl kan räcka till att väcka åtal mot Trump. I så fall blir det svårt för honom att ställa upp 2024.

HD:s beslut om aborträtten verkar i rakt motsatt riktning. Trump kan använda det i en valrörelse för att visa att han uppnått konkreta resultat i arbetet att föra USA i mer konservativ riktning. Det kan också ge honom en uppgång i opinionsmätningarna.

Om det är så att Trump just nu väger för och emot ett nytt försök att nå presidentposten är avskaffande av aborträtten definitivt någonting som gör det mer troligt att han ställer upp 2024.