Trots nya bevisen – omöjligt säga vem som låg bakom attentatet

Spekulationerna kring skuldfrågan i Nord Streamsprängningen skiftar än en gång.

Detta sedan den danska militären bekräftat att de har bildbevis på att ett ryskt fartyg utrustat för undervattensoperationer befann sig nära gasledningarna dagar innan explosionerna.

Men lika lite som tidigare ”bevis” löser det mysteriet om vem som genomförde attacken.

Sprängningarna av den ryskägda gasledningen skedde i ett mycket spänt läge i slutet av september förra året.

Ryssland hade precis vridit åt gaskranen och stoppat leveranserna till Tyskland. Hela Europa hotades av en energikris när Putin bestämde sig för att använda energivapnet.

Så vem hade störst intresse av att ledningarna sprängdes?

Åsikterna gick isär.

Rör för Nord Stream 2 lagrades nära Sassnitz i Tyskland.

Många misstankar riktades av förklarliga skäl mot Ryssland, men det fanns också flera andra teorier.

Teorierna

Det första ”avslöjandet” kom när den välkände amerikanske undersökande journalisten Seymour Hersh i början av februari i år hävdade att det var USA med hjälp av den norska militären som genomförde attacken i skydd av den stora militärövningen Baltops 22 i juni. Hersh förlitar sig på uppgifter från anonyma underrättelsekällor.

Sedan gick det några veckor innan New York Times och ett antal tyska tidningar presenterade en helt ny teori.

Sprängningen ska enligt dess uppgifter ha genomförts av en grupp med kopplingar till Ukraina. Sex personer, varav två var dykare, hyrde en båt i Tyskland av en polsk firma med ukrainska ägare. Den 6 september styrde de mot attentatsplatsen där dykarna applicerade sprängladdningarna.

Enligt de även här anonyma uppgifterna ska tyska utredare ha hittat spår av sprängmedelsrester på båten men först när den undersöktes ett antal månader senare.

Många misstankar riktades av förklarliga skäl mot Ryssland – men det fanns också flera andra teorier.

Alla sidor har motiv

I slutet av förra veckan började en tredje teori ta form.

Det ryska specialfartyget SS-750 seglade från den ryska exklaven Kaliningrad vid Östersjön den 21 september. Dagen därpå kom det fram till en plats nära där ledningarna sprängdes fyra dagar senare.

SS-750 är byggt för att rädda u-båtar i undervattensläge men kan enligt militära experter också genomföra andra typer av undervattensoperationer.

Enligt den svenske åklagaren som driver den svenska undersökningen av sabotaget är det känt att det ryska fartyget befunnit sig på platsen. Det nya är att den danska militären för tidningen Information bekräftar att man från ett observationsfartyg tagit 26 bilder av det ryska fartyget när det befinner sig nära Nord Stream omgivet av ett antal andra ryska fartyg.

Ryskt SS-750-fartyg.

Det låter onekligen kittlande vid ett första påseende. Men granskar man bevisen närmare så framgår det att SS-750 bara är ett av en stor mängd fartyg av olika nationaliteter som rört sig i området veckorna före attentatet.

Sprängladdningarna kan dessutom ha applicerats på ledningarna i princip när som helst. 

Så att den danska marinen kan visa att SS-750 befann sig intill ledningarna fyra dagar före attentatet bevisar egentligen ingenting.

Gasläckan vid Nord Stream 2 utanför Bornholm.

Alla sidor kan sägas ha haft motiv för att genomföra attentatet.

USA har under många år opponerat sig högljutt mot gasledningen eftersom man anser att den satte Tyskland och övriga Europa i ett farligt beroendeförhållande till Ryssland. Biden hotade också att sätta stopp för Nord Stream 2 om Ryssland invaderade Ukraina.

Men skulle verkligen USA riskera att spränga ledningen ihop med Norge med alla de risker som finns för upptäckt?

Ukraina-spåret

Ukraina var också en stark motståndare till Nord Stream eftersom ledningen hjälpte Ryssland att finansiera kriget. Nord Stream 2 gjorde att Ryssland kunde skicka gasen direkt till Tyskland istället för via Ukraina. Ukraina riskerade därmed att gå miste om viktiga inkomster.

Men kan en liten privat grupp från en fritidsbåt verkligen genomföra ett så här sofistikerat dåd? Många tvivlar. Ledningarna ligger på över 40 meters djup.

Rysslandsteorin har avfärdats av många med motiveringen att varför skulle Ryssland spränga de ledningar som de själva byggt till stor kostnad.

Men det finns ett bra motiv. Ledningarna blev i praktiken värdelösa i samma ögonblick som Tyskland och övriga Europa bestämde sig för att sluta importera rysk fossilgas.

Genom att spränga ledningarna, om det nu var ryssarna, så kunde de utnyttja dem strategiskt för att sprida panik på energimarknaderna och därmed göra det ännu svårare och dyrare för Europa att lösa energifrågan inför vad många fruktade skulle bli en kall vinter. 

Det enda man säkert kan konstatera är att dryga sju månader efter attentatet lever fortfarande alla teorier. Egentligen har vi inte kommit närmare en lösning av mysteriet. 

Men åklagare Mats Ljungqvist ger ändå en fingervisning när han säger att utredningen fortfarande utgår från att ”det är en stat som ligger bakom”.