Härvan inom polisledningen blir bara värre och värre

Rikspolischef Anders Thornberg.

Soppan inom den högsta polisledningen luktar mer illa för var dag som går.

Nu får vi lära oss vad rikspolischef Anders Thornberg uttalande om att ”gängse rutiner har följts” egentligen betyder.

Linda Staafs vittnesmål om hur hon kände sig hotad av Mats Löfving skrevs av efter nästan ett halvår.

 

Turerna runt anmälningarna mot Mats Löfving, regionpolischef i Stockholm, tillfälligt omplacerad, var många och snåriga redan då härvan avslöjades för en dryg vecka sedan.

Linda Staaf, underrättelsechef på NOA, slog för snart ett år sedan larm om att hon kände oro för sin säkerhet.

Hon berättade att Löfving, som hon hade haft en ”privat men ytlig” relation med, dök upp bakom träd då hon joggade och utövade härskartekniker.

Den anmälan som Ari Stenman, polisens nationella säkerhetschef, upprättade innehöll milt sagt allvarliga anklagelser.

Grov fridskränkning, olaga förföljelse och ofredande, brott som påstods ha begåtts mellan januari 2015 och november 2021.

Linda Staaf och Mats Löfving.

Nu kastade åklagare ärendet i papperskorgen inom ett par dagar. Men den här sortens frågor har också en arbetsrättslig dimension.

Det gäller inte minst om det är en av landets högsta polischefer som anklagas för olämpligt beteende.

Exempelvis är det inte långsökt att tänka sig att en anmälan skulle göras till Statens ansvarsnämnd, en förvaltningsmyndighet som har till uppgift att besluta i disciplinfrågor som rör vissa statligt anställda toppchefer.

 

Den här nämnden är allt annat än tandlös. Den kan besluta om anmälan till åtal, varning, löneavdrag eller i allvarliga fall avskedande.

Rikspolischef Anders Thornberg har hållit en låg profil sedan affären briserade.

Han förklarade att ”gängse rutiner har följts” och har undvikit att svara på journalisters frågor om vad det kan tänkas betyda, med undantag för en intervju med TT i dag där inte särskilt mycket klarnade.

I dag avslöjar Aftonbladets reporter John Granlund att Thornberg först fem månader efter att han informerades om polisanmälan beslöt att inte göra anmälan till ansvarsnämnden.

”Det har inte framkommit uppgifter som ger anledning till någon ytterligare åtgärd”, löd motiveringen.

 

Så här motvillig mot att få en disciplinfråga prövad är nu inte alltid rikspolischefen.

Exempelvis slog Thornberg larm då chefen för Särskilda utredningar, Ebba Sverne Arvill, använt sin polisanställde makes elektroniska ID när hon från sitt hem loggade in på ett videomöte som polisledningen höll.

Först gjordes en anmälan till åklagare. När inte det resulterade i förundersökning gick rikspolischefen vidare till Statens ansvarsnämnd.

Thornberg ansåg att Sverne Avill hade brutit mot Polismyndighetens bestämmelser ”på ett sätt som enligt myndighetens uppfattning inte kan anses ringa”.

Att nämnden inte höll med Thornberg - ingen disciplinpåföljd delades ut - är av underordnad betydelse för mitt resonemang.

Det väsentliga i sammanhanget är att rikspolischefen uppenbarligen tycker att ärendet var allvarligare än att en medarbetare känner sig hotad och förföljd av en av landets högsta polischefer.

Till saken hör att Thornberg som högste chef har ett personalansvar som begränsar hans möjligheter att uttala sig om alla turer.

Icke desto mindre:

Den här historien blir bara mer och mer olustig.

Polisskandalen: Detta har hänt – fem punkter