Vilka hinner skapa en perfekt trädgård?

John Taylor och Malin Persson SVT-programmet ”Trädgårdstider”.

Vad är det för mening med ”Trädgårdstider”?

Det undrar jag allt oftare.

Sveriges trädgårdar växer igen och själv hinner jag knappt klippa gräset.

Det är en stökig tid just nu. När jag träffar grannarna i koloniområdet frågar jag: ”Hinner du med?”. Man ska rensa ogräs, gödsla, klippa ner, bearbeta, fixa, i bästa fall plantera nytt.

Att ha trädgård är hårt arbete. En granne brukade säga att det började bli jobbigt när hon närmade sig 100-årsdagen.

Själv är jag snart 70 och känner att orken tryter.

Jag har bit för bit tappat mitt ”trädgårdsintresse”. Alltså jag håller inte längre på med en massa projekt på mina 208 kvadratmeter. 

Jag vill bara ha ett ställe utomhus där jag får vara i fred, jobba med kroppen och slippa mobilen några timmar.

All trädgårdstid går åt till det nödvändigaste. Städa upp, beskära, klippa kanter, sätta potatis, hinna med att ta upp potatisen, strö ut snigelgift, skörda 300 äpplen och göra något vettigt med dem, hjälp, där har det rasat en mur, nej, nu har grävlingen bökat upp halva gräsmattan, va, håller päronträdet på att dö, vad kommer det här ogräset ifrån, jag rensade ju för tre dar sen, och så vidare och så vidare.

 

Så varför tittar jag då på ”Trädgårdstider”? Kanske för att John Taylor vet sina saker, och ibland finns det något matnyttigt att snappa upp.

Som till exempel hur han håller spaden när han planterar. Tvärtom. Han liksom hugger med bladet mot sig. Jättebra. Och så berättar han vad växterna heter på latin, vilket jag uppskattar.

Jag gillar att få reda på att det finns något som benjeshäck. Ska genast anlägga.

Men mycket i programmet är jobbigt. Det är fokuserat på ständigt förbättrande och överdrivet pyssel. Pilligt byggande så att allt ska ”se snyggt ut”. Snickrandet av en potta för kissgödsling. Komplicerat arrangerande av kransar och snittblommor.

Jag har inte tid för allt detta. Inte lust, förmåga eller tillgång till alla maskiner som behövs heller. Frågan är om någon har det? Vilka människor hinner skapa en perfekt trädgård?

Jag vill inte se när någon påstår sig hitta spillvirke, bara så där i förbifarten betsa det svart, och sen slå ner det i marken i intrikata mönster.

Den skitnödiga perfektionismen, och låtsandet att inget kostar något, varken i tid, pengar eller energi, går mig på nerverna.

Pensé- och violrabatt i viktoriansk stil från 1800-talet i tapetmönster som man måste filma uppifrån med drönare för att det ska synas hur fin den är? Nej, går bort.

En fläta av gräs? En takkrona av blommor som hänger uppochner? Morötter i en vas? Vad är det för mening?

 

När jag skriver detta åker jag genom mellersta och södra Sverige och ser bara förskräckligt fula trädgårdar.

En illa skött gräsmatta. Några tujor. En studsmatta. Kanske ett prydnadsträd. En gammal syren. Några krukor penséer (absolut inte arrangerade på viktorianskt sätt). En äldre man som börjat ta bort ett oräkneligt antal maskrosor på sin enorma tomt.

Trädgårdsmöbler där ingen sitter. Var bor egentligen alla ”Trädgårdstider”-fans?

 


  • SVT:s långkörare ”Trädgårdstider” skapades 2009 som ”Trädgårdsfredag” med Pernilla Månsson Colt och Tareq Taylor som programledare. Första säsongen var de i Mandelmanns trädgård i Skåne.
  • Året därpå var inspelningsplatsen Pernillas kolonilott i Malmö. Trädgårdsmästaren John Taylor anslöt. När man bytte till en gård i Södra Sandby i Skåne tillkom mångsysslaren Malin Persson.
  • Den nu pågående säsongen avslutas på tisdag 23 maj och har spelats in förra året på en fyrlängad, övergiven gård i Eslövs kommun. Sista avsnittet har titeln ”Avsked och lökplantering”.

Följ ämnen i artikeln