Regeringen har fått en mardrömsstart

Alla partier bakom Tidöavtalet tappar stöd

Regeringen och deras samarbetsparti SD har fått en mycket trög start.

Det bekräftas i den första mätningen av partisympatierna från SCB efter valet.

Det blå blocket har tappat ungefär lika mycket som Socialdemokraterna har ökat.

Det är snarare regel än undantag att nya regeringar har problem. Det är ingen dans på rosor att ta över ledningen för landet. Verkligheten är sällan lika lättmanövrerad som den ter sig från oppositionsbänken i riksdagen.

Med det sagt har den här nya regeringen, ledd av Ulf Kristersson (M), haft en ovanligt motig start.

Det har inte ens gått tre månader sedan valet och anklagelserna om brott mot vallöftena haglar tätt. Det gäller elpriskompensationen, sänkta priser på bensin och diesel, skatt på ISK-sparande och på inkomster. För att nämna några exempel.

 

Det har gjort att regeringen, liksom Sverigedemokraterna, hamnat i den för dem ovana sitsen att gå på defensiven. I minst åtta år har de kunnat puckla på den tidigare regeringen. Nu blir de själva påpucklade.

Den tröga starten, mardrömslik skulle vissa säga, bekräftas i Statistiska centralbyråns, SCB:s, första partisympatimätning efter valet. De fyra partierna bakom Tidöavtalet, regeringens M, KD och L, tappar tillsammans med SD drygt tre procentenheter. Det motsvarar omkring 200 000 väljare, en förlust som naturligtvis svider.

Tidöpartierna SD, M, KD och L.

Men värre för Tidöpartierna är att stödet för ärkerivalen Socialdemokraterna, ett parti som de åtminstone i retoriken påstår inte klarar att fatta de enklaste beslut, rusar. Enligt SCB-undersökningen ökar stödet för Socialdemokraterna ungefär lika mycket som det minskar för partierna bakom Tidöavtalet.

Man förstår om Kristersson, Pehrson, Busch och Åkesson gnisslar tänder och känner sig orättvist behandlade av väljarna. De tycker såklart de gjort det bästa möjliga utifrån givna förutsättningar.

Men det är inte en uppfattning som delas av ganska många väljare. Att stödet för Socialdemokraterna ökat så kraftigt sedan valet kan nämligen inte förklaras på annat sätt än med missnöje med regeringen.

Sedan valet har Socialdemokraterna visserligen lagt ett alternativ till regeringens budgetförslag. Men i övrigt har de mest ägnat sig åt att exploatera missnöjet med regeringens brutna vallöften på energiområdet och omläggningen av klimatpolitiken som innebär att utsläppen ökar.

 

Det har uppenbarligen lönat sig – hittills. Men i längden kan man inte enbart att klanka på andra. Ett parti måste också ha en egen politik.

Man kan konstatera att regeringen och deras samarbetsparti SD med Jimmie Åkesson i spetsen befinner sig i uppförsbacke. SD är inte vana vid att tappa stort i opinionsmätningar.

Men minskningen i SCB-undersökningen var så stor, 2,3 procentenheter eller omkring 150 000 väljare, att SD:s nye partisekreterare Mattias Bäckström Johansson, genast gjorde sig tillgänglig för media för bortförklaringar.

För regeringen, liksom för SD, gäller det att så snabbt som möjligt ta sig ur den onda spiral de hamnat i med anklagelser om brutna vallöften och klimatsvek. Det underströks när Ebba Busch i ett intervju program i SVT i veckan erkände att vallöften brutits.

En regering som förföljs av negativa berättelser mår aldrig bra. Det måste åtminstone vara en pyttipanna av positivt och negativt för att inte missmodet ska sprida sig.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.