Äntligen får de fattigaste pensionärerna lite mer i plånboken

Men det har tagit lång tid – och jag vet varför

Att förslaget att höja de fattigaste pensionärernas levnadsstandard har suttit långt inne har sina skäl.

Det ska vara mer lönsamt att vara en pensionär som jobbat än att inte ha gjort det. Den balansen får inte rubbas.

Enkelt uttryckt kan man säga att pensionssystemet ser ut så här: under sitt arbetsliv så sparar löntagaren till sin pension. Eller rättare sagt, den anställdes arbetsgivare betalar premierna för den pension som löntagaren kan börja plocka ut när hen fyller 61 år.

Men, och det är nu vi snabbt flyttar oss in på politiskt minerad mark, även de som inte har jobbat får pension. Den heter numera garantipension och ger verkligen inget liv i sus och dus.

Men så har riksdagen velat ha det. En pensionär som har jobbat ska få ut mer än den som inte gjort det. Att jobba ska löna sig.

På senare år har ett flertal problem med dagens pensionssystem, som inte har mer än 25 år på nacken, uppmärksammats. Ett av dem har varit att garantipensionärerna har det väldigt knapert. Det andra är att hyrorna dragit iväg medan pensionärernas bostadstillägg inte gjort det.

Det nya förslaget från pensionsarbetsgruppen, där fem riksdagspartier sitter, försöker med viss framgång, åtgärda dessa problem.

De som har full garantipension, bland annat de som har bott fyrtio år i Sverige, får från nästa år 201 kronor mer i månaden. Inte mycket. Men bättre än ingenting.

Den stora skillnaden rör i stället pensionärernas bostadstillägg som höjs med maximalt 980 kronor i månaden samtidigt som de ersättningsberättigade hyresgränserna justeras uppåt.

Enligt de räkneexempel som Socialdepartementet och pensionsarbetsgruppen tagit fram betyder det minst en tusenlapp mer i månaden för tre typhushåll. Det är inte fy skam. Det kan till och med ge guldkant på tillvaron under en dag eller två.

Men samtidigt rubbas balansen mellan dem som jobbat och dem som inte jobbat. Enligt de tre exemplen får pensionären med enbart garantipension, som alltså inte jobbat, 1 133 kronor mer att röra sig med i månaden.

Den som både har garantipension och en pension från arbete, en person som alltså inte jobbat så mycket eller som haft usel lön, 1 536 kronor mer i månaden. Medan den som enbart har en inkomstrelaterad pension får en plånboksförstärkning på 1 239 kronor per månad.

Men i procent räknat ser ökningen i tur och ordning ut så här: nio, elva och två procent.

Den nuvarande balansen mellan dem som jobbat och dem som inte gjort det ändras alltså. Och det är därför den här förändringen tagit tid, det svider i det politiska skinnet som alltid vill premiera arbete.

Millimeterrättvisa är svår att att uppnå. Däremot kan man tycka att i ett civiliserat samhälle ska gamla människor inte behöva undra om de har råd med mat för dagen tak över huvudet. Förhoppningsvis leder de här förändringarna till att de blir färre. Det kan ingen beklaga.

Men garantipensionärerna tillhör inte den allra lägsta pensionärsunderklassen. Det är de som inte bott i Sverige tillräckligt länge för att vara berättigade ens till garantipension. För att få en full sådan måste du bott här minst 40 år från 16 års ålder.

Den som inte gjort det kan ha rätt till äldreförsörjningsstöd. Det är flera tusen kronor lägre i månaden än garantipensionen. Den summan höjs inte i den här överenskommelsen.

Första maj förra året lovade Stefan Löfven 600 kronor i månaden i höjd pension för alla med mellan 9 000 och 17 000 kronor i månaden. Det blev mycket uppmärksammat.

Det löftet infrias inte nu. Den här överenskommelsen är något helt annat. Sveriges fattigaste pensionärer får lite mer i plånboken och en billigare hyra. Det var på tiden.

Tre exempel

1. Ensamstående född 1938 med enbart på garantipension och hyra på 7000 kronor

Garantipension

8 597 + 201 kronor

Skatt

1 021 + 49 kronor

Bostadstillägg

6 540 + 980 kronor

Disponibel inkomst

14 115 + 1 133 kronor

2. Ensamstående född 1938 med garantipension och inkomstpension och hyra på 7000 kronor

Inkomstpension

10 000 Oförändrad

Garantipension

1 214 + 201 kronor

Skatt

1 644 + 43 kronor

Bostadstillägg

5 413 + 1 378 kronor

Disponibel inkomst

14 983 + 1 535 kronor

3. Ensamstående född 1938 med enbart inkomstpension och hyra på 7000 kronor

Inkomstpension

18 000 Oförändrad

Skatt

3 609 Oförändrad

Bostadstillägg

1 603 + 1 239 kronor

Disponibel inkomst

15 994 + 1 239 kronor

Källa: Pensionsarbetsgruppen

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.