Tyvärr har vi inte sett det sista av Netanyahu

Många är lite väl snabba med att gratulera Israel till en ny regering.

Sparkade premiärministern Benjamin Netanyahu kommer att kämpa med näbbar och klor för att kasta grus i maskineriet.

Även om han inte lyckas stoppa sin efterträdare har vi garanterat inte sett det sista av den kontroversielle politikern.

Den nya regeringen består av en oerhört spretig koalition. Från den tilltänkte premiärministern Naftali Bennett långt ut på högerkanten till ett islamistiskt parti, Raam.

Det enda som förenar dem är en desperat vilja att bli av med Netanyahu som landets ledare. En Bibi-fatigue som de delar med väldigt många israeler.

71-årige Benjamin Netanyahu har utvecklats till en israelisk Donald Trump. Han strör förolämpningar kring sig mot alla som på något sätt vänder sig emot honom. Han kallar den nya regeringen för illegal.

Anti-Netanyahu koalitionen lyckades ena sig bara minuter före deadline vid midnatt. In i det sista ringde Netanyahu och hans hejdukar till företrädare för koalitionspartierna för att med en kombination av hot och sockrade löften försöka övertala dem om att ge upp idén.

Netanyahus anhängare har protesterat utanför flera av partiledarnas hem. Åtminstone Bennett har fått förstärkt polisskydd.

Netanyahu har de senaste åren slagits för sitt politiska liv. Väljarstödet har sviktat i ljuset av att han åtalats för tre fall av korruption. Rättegång pågår i detta nu.

Han har koncentrerat sig på att rädda sitt eget skinn. Hans politik har varit ryckig med ständigt nya utspel på en rad områden, bland annat lagar som skulle ge honom amnesti i händelse av att han befinns skyldig.

 Benjamin Netanyahu

Älskad och hatad

Med sina tolv år vid makten är han den längst sittande premiärministern i Israels historia. Han har splittrat landet i två delar. De som älskar honom som vissa amerikaner älskar Trump. Och de som hatar honom intensivt och tycker att han förstör Israel.

De som längtar efter att kunna vakna på morgonen utan att behöva konsumera Netanyahus senaste utbrott. De som vill ha lite mer lugn och ro i politiken istället för det ständiga förgiftade käbblet.

Men med tanke på den nya regeringens brokiga sammansättning är det tveksamt om det blir så mycket bättre. Det finns en rad frågor som regeringen inte kommer att kunna ta i utan att spricka.

Bennett är motståndare till en palestinsk stat och vill införliva stora delar av Västbanken med Israel medan partier som står mer till vänster vill se en tvåstatslösning. Partierna har helt olika syn på hur terrorstämplade gruppen Hamas i Gaza ska hanteras.

Det blir första gången ett arabisk-israeliskt parti sitter i en regering i Israel. Partiledaren Mansour Abbas motiv är att stärka palestiniernas rättigheter. Medan Bennett vill stärka bosättarnas.

Risken är med andra ord överhängande att regeringen blir ganska kortlivad. Och vem står då där i oppositionens kulisser om inte Netanyahu.

Han kommer att fortsätta vara partiledare för högerpartiet Likud. Om han inte döms till fängelse i korruptionsrättegången blir det sannolikt han som får uppdraget att bilda regering ifall den här spricker. Alternativt att det blir nyval vilket ger Netanyahu en ny chans till comeback.

Blir ingen fred

Ur ett internationellt perspektiv vore det illa. Så länge Netanyahu har ett finger med i spelet blir det ingen fred med palestinierna.

Förutom tech-miljonären Bennett, som varit minister i Netanyahus regering, kretsar den nya regeringen främst kring mittenpartiet Yesh Atid och dess partiledare, den före detta programledaren i israelisk TV, Yair Lapid.

Han fick betydligt fler röster i det senaste valet men Bennett ställde som krav att få bli premiärminister för att ingå i koalitionen. Tanken är Lapid avlöser Bennett på posten efter två år.

Men inte många tror att den nya regeringen blir så långvarig. Det är inte ens säkert att den kan tillträda.

Knesset, Israels parlament, måste godkänna den nya konstellationen och den har bara en rösts övervikt. Det räcker att en av de 61 knessetledamöterna i koalitionen ändrar sig för att den ska bli nedröstad.

Eftersom omröstningen inte sker förrän nästa vecka har Netanyahu gott om tid att sätta käppar i hjulet.

Alla vet att han inte kommer att sky några medel för att lyckas.