Männen halkar efter på alla fronter

De måste spotta upp sig för att hänga med

Regeringen samlad under ett fototillfälle på Harpsund 2019.

Före valet 1994 lovade dåvarande S-ledaren Ingvar Carlson att han skulle bilda Sveriges, och antagligen världens, första jämställda regering. Lika många ministrar skulle vara kvinnor som män. Han infriade sitt löfte och det blev en världsnyhet.

I dag är det, liksom vid ett flertal tidigare tillfällen, fler kvinnor än män i den svenska regeringen. Tolv kvinnor och elva män.

Och det är inte så att kvinnorna sitter på de mindre tunga posterna, inte alls. Statsministern är visserligen man, liksom näringsministern. Men utrikes-, finans- och socialministern är kvinnor.

 

I skiktet under ministrarna är det också en knapp kvinnlig majoritet. Bland de nära 40-talet statssekreterare är några fler kvinnor än män. Så har det verkligen inte alltid varit.

Statssekreterarna leder det dagliga arbetet på departementen och vissa hävdar att statssekreterarna till och med kan ha större makt än ministrarna vars verksamhet i hög grad också är utåtriktad och opinionsbildande.

Men det finns även andra tecken på att männen tappar mark till förmån för kvinnorna.

 

År efter år tas två tredjedelar av examensbevisen från universitet och högskolor ut av kvinnor. På en arbetsmarknad som i allt högre grad efterfrågar även formell kompetens är det en fördel. Av dem som lämnar grundskolan utan behörighet att söka till gymnasiets nationella program är något fler pojkar än flickor, enligt Skolverkets senaste siffror.

2017 föll en manlig bastion. Hälften av ledamöterna i byggjätten NCC:s styrelse var kvinnor.

Men det är inte det enda tecknet på en mäktig kvinnlig framryckning i näringslivet. Enligt en internationell undersökning som refereras av Ekonomifakta har andelen kvinnliga styrelseledamöter i de största börsbolagen mer än dubblerats i Sverige sedan början av 2000-talet.

Andelen är nu 38 procent. I Frankrike, Europabäst, är siffran 45.

Lägg till att cheferna för fyra av sex stora mediebolag är kvinnor. Det gäller Sveriges Radio, SVT, Aftonbladet och Svenska Dagbladet. På Dagens Nyheter och Expressen är de män.

 

Allt det här är självklart väldigt bra om man gillar jämställdhet. Men den brännande frågan nu är om männen orkar hänga med de ambitiösa kvinnorna. Eller om de helt enkelt håller på att bli förbisprungna, lämnade i sista kurvan före upploppet?

Risken är uppenbar men det skulle inta gagna någon.

Det kan vara så att männen måste spotta upp sig för att Sverige inte ska hamna i en omvänd jämställdhetsproblematik – för männens lika möjligheter.

 

Fem saker att hålla koll på i veckan

  • Biden till Europa
    Kunglig glans är inget som amerikanska presidenter brukar tacka nej till. Inte heller Joe Biden som inleder sin Europaturné hos drottning Elizabeth i Storbritannien under söndagen. På tisdag är det toppmöte mellan Biden och EU i Bryssel. Agendan är diger efter Trumps härjningar.
  • Kungen vill ha info
    Med oregelbundna mellanrum hålls en så kallad informationskonselj på Slottet. Då informerar delar av regeringen med statsministern i spetsen statschefen och hans dotter, kronprinsessan Victoria, om allehanda aktuella ärenden. På tisdag är det dags igen i den speciella konseljsalen.
  • Möte på neutral mark
    Från Bryssel far Joe Biden vidare till Genève i neutrala Schweiz. Där ska han under onsdagen möta Rysslands president Vladimir Putin. Förhållandet mellan länderna måste betraktas som frostigt. Det gäller inte minst händelserna i Belarus och inställningen till oppositionella.
  • Löfven grillas
    En gång i månaden är det frågestund med statsministern i riksdagen. Ledamöterna får under en timme ställa vilka frågor de vill till Stefan Löfven. Övriga partiledare brukar passa på. Det brukar vara ganska artiga tillställningar. Men vem vet, på torsdag kanske det bränner till?
  • Bävning eller lugn och ro
    Första omgången i de franska regionalvalen hålls om en vecka, enligt TT. Om det blir en förödande jordbävning eller tummen upp för president Emmanuelle Macron återstår att se. Även om det inte är ett nationellt val visar det om fransmännen ger godkänt för pandemibekämpningen.
     

Veckans citat

”Den största reformen på svensk arbetsmarknad i modern tid”.

Eva Nordmark, arbetsmarknadsminister (S) om nya las-paketet


Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.