Vardagen brukade vara härlig

Fem lärdomar av första coronaåret

Många svenskar har ofrivilligt blivit bekanta med sina hemmakontor i år.

Det första coronaåret är över, för över ett år sedan dog den förste i kinesiska Wuhan, enligt myndigheterna.

Hur ska man sammanfatta detta ovanliga år? För min personliga del ​är det insikten om hur härlig vardagen är – eller brukade vara.

  1. Jag älskar att gå till jobbet. Jag har förmånen att gilla mitt arbete. Men först nu inser jag till fullo hur mycket jag tycker om att gå dit.
    Inte alls bara för arbetsuppgifterna. Utan för mina arbetskamrater, de galna infallen, det skvallriga småsnacket, den stimulerande samvaron.
    Jag är inte inspirerande för mig själv. Att prata med bara mig är otillräckligt. Enspårigt kan man säga.
    Jobblunchen ska vi bara inte tala om. Det är inte roligt att laga lunch till sig själv.
     
  2. En riktig arbetsplats ska inte underskattas. Köksbordet har en tendens att göra i alla fall till mig till krympling efter åtta timmar. Belysningen är urdålig.
    En riktig, någorlunda ergonomisk arbetsplats är kanon. Jag kommer aldrig mer klaga på den krånglande jobbstolen.
     
  3. Planer gör livet roligare. Coronan har förvandlat livet till en på stället marsch. Det är ingen idé att göra upp planer för framtiden eftersom det är högst otroligt att de kommer att förverkligas.
    Säg att du vill göra en utflykt till Nyköping med några kompisar. Det låter inte så djärvt. Men inte ens den kan vara genomförbar.
    Någon i sällskapet kanske kommer på andra tankar, vill inte åka ens platsvalt tåg. En annan har träffat en som nyss fick corona och måste avstå. En tredje har en man eller fru som lägger in veto.
    På det hela taget är det alltså onödigt att planera någonting alls eftersom risken att det inte blir av är överhängande.
    En följd av det är att livet blir väldigt tråkigt. Man har ingenting att se fram emot, vi lever i ett vakuum. Det är inte kul.
     
  4. Småprat ska inte föraktas. Videomöten i all ära, de är bättre än ingenting. Men om man verkligen vill få något gjort måste man träffas –i samma rum.
    Denna träff förbereds, förutom med dagordning och annan formalia, med småprat. I småpratet sköts också delar av uppföljningen.
    Korridorsnacket, fikasamtalet – vad man än vill kalla det, är oljan i maskineriet. Utan det gnisslar och skaver det.
     
  5. Sms:andet har tagit en välkommen paus. För ett år sedan sade jag tvärsäkert att alla slutat tala i telefon och sms:ade i stället. Icke, numera pratar vi i stället för att skriva jättelånga mess med en massa emojis. Samtalet, även via mobiloperatörer, har kommit tillbaka när vi mer än vanligt törstar efter mänsklig kontakt. Härligt, hoppas det består.
     

Fem saker att hålla koll på i veckan

  • Folk och försvar
    Den årliga rikskonferensen i föreningen Folk och försvars regi brukar äga rum i Sälen. I år är den så klart digital och därmed kanske inte samma tummelplats för allehanda försvarsintresserade, vapenproducenter och spionagenyfikna som det brukar vara. Men av blir den i alla fall.
  • Ett år med corona
    I morgon är det ett ​å​r sedan de kinesiska myndigheterna berättade​ ​om det första dödsfallet i covid-19. Det var en 61-årig man som avlidit a​v​ det dittills okända viruset. Dödsfallet skulle ha ägt​ rum​ ​två dagar tidigare. Omkring t​v​å miljoner har hittills dött i sjukdomen i hela världen.
  • Ställs också in?
    Riksdagens första partiledardebatt, av totalt fyra i år, ska enligt plan äga rum på onsdag. Men kanske ställs den, likt den förra, in av coronaskäl. Tegnell har nog inga synpunkter men politisk rädsla rår inte ens han på. Plenisalen är en av Sveriges största rum, massor av luft.
  • ​Portugal vigs in
    Vid årsskiftet tog Portugal över stafettpinnen som ordförande i EU från Tyskland. Men först på torsdag invigs deras ordförandeskap av EU-kommissionen. Fortsatt bekämpning av coronan, de hälsorelaterade och ekonomiska aspekterna, står fortsatt överst på dagordningen.
  • På väg bort
    I slutet av veckan tar en exceptionell politisk karriär ännu ett​​ steg mot sitt slut. ​Tyska CDU väljer då en​ ​ny partiledare som ska kandidera till förbundskansler i valet i höst. Angela Merkels 15 år på topp närmar sig slutet. Hon lämnar ett tomrum bakom si​g​, vågar j​a​g påstå redan nu. 

Veckans citat

”Jag har avstått från väldigt många resor under den här pandemin, men den här tyckte jag var nödvändig.”

Dan Eliasson, chef för MSB, om sin julresa till Kanarieöarna


Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.