Folk avskyr kvinnor som älskar att jobba

Få saker drar på sig om­givningens indignation lika mycket som att vara kvinna och säga att man älskar att jobba och att barnflickan är den som gör det möjligt.

Att farfar rycker ut och hämtar på förskolan är inget att orda om. Det är ­bussigt och mysigt. Att låta Nathalie, 19, hämta lilla Moa på ­dagis är om inte ren ondska så åtminstone något som ska betraktas som ”en nödlösning”. Detta enligt barnpsykologen Eva Arvidsson som intervjuades här i tidningen förra veckan, apropå att fler svenskar betalar för att någon annan ska hämta ens barn på dagis.

Bloggaren Malin Wollin uttryckte samma skepsis mot köpetjänster, fast ­lite mer färgstarkt, när hon intervjuades i ett nummer av tidningen Mama nyligen. ”Folk säger att de köper tid med barnen – haha! Det är ju jobba folk gör i stället för att städa och handla mat.”

Varför skulle det vara ­dåligt att vilja jobba mer och tjäna mer pengar?

Förra året använde 416 000 svenskar rutavdrag, en ­ökning med 25 procent mot året före. Det finns ­anledning att tro att en del av dessa gjort avdrag för barnpassning och på så vis ­sluppit rusa från möten för att hämta barn.

Det finns en moraliserande underton i diskussionen om arbete kontra barn. I stället för att lägga en full arbetsdag på jobbet och låta en barnflicka ta hem ungarna­ i lugn och ro bör man använda det ekonomiska manöverutrymmet till att gå ner i arbetstid för att få mer tid med barnen.

Det är det många kvinnor i Sverige som gör, det kallas deltid och är som att ­kissa i sängen. Varmt och skönt först, trist efteråt.

41 procent av kvinnorna i Sverige arbetar deltid, 34 procent i åldrarna då man förväntas satsa mest på sitt jobb. Av svenska män ­jobbar sju procent deltid. Förmodligen för att de, liksom kvinno­dominerade Kommunal som hårt driver rätten till heltid, har insett att lön och pension blir mindre och inflytandet på arbetsplatsen minskar.

På många friare arbetsplatser innebär en deltid bara att du får marginellt mindre att göra på kortare tid. Rapporter ska in och ­excelark fyllas i, sen avstämnings­möte och sen hämta barn och ha kvalitetstid i Konsumkön medan pappi kommer hem 17.30. Pigg, ­efter en eftermiddag på ­jobbet.

Jag vet vad jag väljer.

Följ ämnen i artikeln