Angiveri ska få oss att sluta trängas på krogen

Myndigheterna borde visa klorna i stället

I veckor har ansvariga politiker manat medborgarna att inte trängas på uteserveringar.

Det har gett noll effekt.

Nu vill regeringen att kommunerna tar till ett nytt vapen – angiveri.

​Den svenska modellen att bekämpa coronautbrottet förundrar omvärlden. Med enstaka undantag har myndigheter och ansvariga politiker ​vädjat till människors förnuft och förmåga att ta ansvar i stället för benhårda regler och lagar.

 

Det har på det stora hela fungerat bra. I stället för att sitta inspärrade i bostaden i sju veckor har svenska folket kunna röra sig relativt fritt och göra vad de vill – bara de håller avstånd från andra människor.

Men det finns undantag och ett av dem är restauranger, barer och uteserveringar i framför allt Stockholm, smittans epicentrum i Sverige.

 

Ideligen rapporteras det om trängsel på framför allt uteserveringar, rapporter som duggat tätare i takt med att vårsolens värme fått upp temperaturerna.

Där tycks känslan hos medborgarna fått ett övertag över förnuftet.

Stockholms finansborgarråd Anna König Jerlmyr (M) säger att kommunen, som ansvarar för restaurangtillsynen, genomfört flera hundra inspektioner under april. Vissa har lett till anmärkningar.

Smittskyddsläkaren har befogenhet att därefter stänga restaurangerna om det anses nödvändigt ur smittskyddssynpunkt. Det har ännu inte hänt.

 

Nu vädjar både Jerlmyr och inrikesminister Mikael Damberg (S) till medborgarna att rapportera om det är för trångt på restaurangerna, det vill säga om det är mindre än två meter mellan gästerna.

Man kan vända sig till kommunen. Men i Stockholm kan man dessutom skicka en bild till en särskild app, ”Tyck till”, om krogar och gäster som inte sköter sig.

 

Det är säkert bra som komplement. Men det viktigaste är ju att de som ansvarar för tillsynen sköter det. Det verkar inte vara fallet.

Man behöver ingen utbildning för att gå runt och kolla om det är två meter mellan gästerna på krogarna kring Stureplan eller Medborgarplatsen, två kända och stora vattenhål i Stockholm.

Inspektörerna behöver inte ens vara särskilt många. De krogtäta områdena är inte fler än en handfull.

När regeringen begränsade antalet deltagare vid allmänna sammankomster till 50 personer upprepades ofta att den som bryter mot förbudet kan få upp till sex månaders fängelse.

Ingen rapport har nått åtminstone mig om att förbudet inte efterlevts.

Trängselförbudet på krogar, och andra offentliga lokaler, har inte trumpetats ut med samma varningssignaler. Det har inte stått lika klart att krogen kan tvingas stänga om antingen de själva eller gästerna missköter sig.

Att vädja till förnuftet är bra. Men ibland måste det följas av maktspråk. Typ: Lyder du inte kommer följande hemska att drabba dig.

Men angiveri? Det kan, som sagt, vara ett komplement. Men jag tror det är först när en, eller flera, krogar stängts för att de har för många gäster eller för att tvåmetersavståndet inte hållits, som det blir bättring.

 

Ibland måste man visa klorna. Även i coronatider.

 

Brev ​till all kommuner

Regeringen går n​u​ via länsstyrelserna ut med ett brev till landets 290 kommuner och ber dem rapportera hur det ser ut på restaurangerna, trångt eller inte.

I sis​ta​ hand kan smittskyddsläkare stänga krogarna om det an​s​es lämpligt ​av ​ smittskyddsskäl​.​


Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.