Statsministern bets i rumpan av elpriset

Väljarnas glädje blev besvikelse

Statsminister Magdalena Andersson (S).

Att 45 minuter före valårets första partiledardebatt täppa till truten på motståndarna var, tillfälligt i alla fall, ett genidrag av Magdalena Andersson.

De höga elpriserna, och de följande påfrestningarna på hushållsekonomin, var ett givet ämne. Och ett inte särskilt positivt för den nya statsministern.

Alltså fick finansminister Mikael Damberg och energiminister Khashayar Farmanbar uppgiften att överraska. Mindre än en timme före debattstart lade de fram ett massivt stödpaket.

Det riktade sig till 1,8 miljoner hushåll med den högsta elförbrukningen. Kostnad: Drygt sex miljarder kronor. En rejäl prislapp, kan man tycka, för att vinna en debatt. Men det hade ju ett gott syfte. Också.

Finansminister Mikael Damberg (S) och energi- och digitaliseringsminister Khashayar Farmanbar (S) under en pressträff i Rosenbad.

 

Men om starten för elpriskompensationen var en succé har fortsättningen gått sämre. Den har så att säga bitit Magdalena Andersson i rumpan. Glädje har övergått i besvikelse.

Att manövern blev något av ett platt fall understryks av att ministrarna blev tvungna att ha en ny presskonferens åtta dagar efter den första. Paketet hade fått en fräschare, mer tilltalande look.

I version två är det ännu fler som ska få ännu mer pengar. Nära sju miljarder ska betalas ut till två miljoner hushåll. En tredjedel av alla hushåll, sade finansministern triumferande.

Men ändå landade elpriskompensationen inte så väl hos väljarna. Det utgår för tre månader; december till och med februari. Man kan som mest få 2 000 kronor per månad. De som kan nå den nivån är de som gör av med minst 2 000 kilowattimmar per månad.

Men kompensationen kommer troligen inte att betalas ut i reda pengar. I stället kan elnätsbolagen dra av den aktuella summan från sina fakturor. Det kan alltså ta tid innan hushållen kompenserats. Inte före sommaren sade energiminister Farmanbar först. Sedan kunde det kanske inledas i mars.

 

Redan det har gjort dem som hoppats på statsbidrag till hushållskassan besvikna. Små skvättar av pengar under lång tid. Inte en rejäl dusör nu.

Men irritationen tar inte slut där. Många retar också upp sig på att kompensationen tar avstamp i förbrukningen. Hög förbrukning är lika med hög kompensation.

Men varför ska inte jag belönas som snålat med elen i åratal och sätter på mig en tröja till i stället för att dra på värmen, lyder en frekvent synpunkt i min mejl.

Andra indignerade tycker det är helt fel att de som har uppvärmda växthus och som kostar på sig ett och annat korsdag ska få mer pengar än dem som är klimatsmarta.
Livet är inte lätt. Inte politiken heller.

Fem saker att hålla koll på i veckan

Spännande danskt val

Dansk folkeparti ska i dag välja ny partiledare efter Kristian Thuelsen Dahl, legendarens Pia Kjærsgaards efterträdare. I senaste valet mer än halverades partiet. DF har varit en av SD:s förebilder men deras val att avstå från att ingå i regeringar har inte varit framgångsrikt.

INSTÄLLD PGA COVID

Årets andra valdebatt

TV4 arrangerar valårets andra partiledare i morgon. Den första hölls i riksdagen för två veckor sedan. Samtliga partiledare ska delta, även Sabuni som inte sitter i riksdagen och därför inte fick delta i den. Det lär bli många liknande evenemang före valet 11 september.

Ny president i Italien

Sicilianaren Sergio Mattarella , 80, slutar som president efter sju år. Han är jurist och har tillhört Kristdemokraterna men lämnade partiet i protest mot att de närmade sig Berlusconis parti Forza Italian men föreslogs som president av S. Valet inleds på måndag enligt TT.

Partiledare grillas

SVT ​har också inlett sin valbevakning. På onsdag grillas Liberalernas Nyamko Sabuni i en serie partiledarintervjuer i tv-bolagets regi. Det man kan säga är att Sabuni har allt att vinna och inget att förlora på intervjun. Liberalernas läge innehåller få ljuspunkter i valårets start.

.

Elddop för Strandhäll

På torsdag fattar regeringen ett, vet man redan på förhand, kontroversiellt beslut. Det gäller slutförvaret av använt kärnbränsle i kärnkraftverken. Det blir ett eldprov för nya klimatministern Annika Strandhäll som återkom till regeringen efter nära tre år i november.

Veckans citat

”Det finns ju ingen anledning att spekulera i om det går åt helvete.”

Ann Linde, utrikesminister, om det säkerhetspolitiska läget.


Gå med i Iniziopanelen hos Demoskop – och gör dig hörd!

Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.