Pengar kommer och pengar går, vitkålen består

”I dag glänser vitkålen, se på mig nu, gå vidare, köp en morot, den är fortfarande billig”.

Kan jag skriva om vitkålen när jag känner så här?

När det är Pakistan och Puerto Rico och inte min talman och fan där dog drottningen också. Och jag som inte ens bryr mig. (Men jag måste titta lite på Meghan Markle.)
Kan jag skriva om vitkålen när det är så här?

Vitkålen, kålen vi alltid suger på i slutet av månaden eller i början av en inflation. Vi suttar på vitkålen vid inflationens uppstart, när vi är skräckslagna som i början av en pandemi. Pilar ner i källaren med ett gevär och sen minns vi att vi inte är riskgrupp, inte hälsomässigt och heller inte ekonomiskt. Åh så söt och trög människan är när det vankas panik i gryningen och lättja lagom till middagen.

”Människan.” Sa jag att jag menade mig? Släcker lampor och slutar vädra sovrummet och hängtorkar strumpor och stäng kylen ungjefel. Vad ska jag göra med pengen jag tjänar in på att diska ljummet istället för hett? Vad blir koka pasta con lock tio gånger i reda pengar?

 

Igenkänningen är som alltid valfri. Du vet vem du är, du vet om du kommer drabbas eller inte.
Seså.
Vad ska vi suga på när vitkålen närmar sig femtio kronor kilot? Svara inte på det med ett ekivokt mejl.

Under gymnasietiden levde jag på spagetti med krämig sås på vitkål, morot, vitlök och den mörkblå crème fraichen. När jag såg att vitkålen har ökat mest av all mat så påmindes jag om min fattigmanstallrik.

Pengar kommer och pengar går, vitkålen består. Säg något som är godare än coleslaw, det kan du inte. Särskilt inte om du piffar den med sesamolja.

Har jag förresten ens ätit min vitkålspasta sedan jag blev med lön? Blir gråtmild när jag tänker på alla middagar framför amerikanska sitcoms, ensam. Skulle det bli något av mig eller?

Så otacksamt att vara tråkgrönsaken folk bara sträcker sig efter i desperation. Men i dag glänser vitkålen, se på mig nu, gå vidare, köp en morot, den är fortfarande billig, faktiskt billigare än förut. Vitkålens triumftåg, lager av skam över att vara mat till den som inget val har.

 

Älskade vitkål. Dumma utomlands som inte har pizzasallad. Ikväll ska jag utsätta barnen för ugnsbakad vitkål med marinerad tofu. Eller så köper vi Max. Jag får se vart inflationskänslan tar mig under dagen.

Vi ska inte alltid ha det så här. Vitkålen ska bli billig igen, för nyttig är den och gott om den har vi. Vitkålspastan och dess cykler, likt inflationer och pandemier och regeringar.

Plötsligt blev det brunkålens höst.
Brunkål med mörkblå creme fraiche.

Följ ämnen i artikeln