Mellin: Bättre sent än aldrig

Elstödet förlängs eftersom regeringen tappar stöd

Elprisfiaskot får regeringen att ändra sig.

Stödet till elräkningarna förlängs och byggs ut till Norrland.

Men hur mycket och när pengarna betalas ut är oklart.

Energiminister Ebba Busch (KD) har fått symbolisera de vidlyftiga löften som den blivande regeringen utfärdade till väljarna före valet. Hushållen skulle få ett högkostnadsskydd, systemet skulle vara på plats redan 1 november och det skulle betalas ut i god tid före jul.

Ingenting av detta infriades. Den blivande regeringen hade lovat runt men höll tunt. Det tråkiga för dem var att vissa förstod redan från början att det var omöjligt och de röstade på något annat parti. Andra insåg det för sent och de blev arga och besvikna.

Regeringens första månader vid makten har därför präglats av att partierna i regeringen och dess stödparti SD trampat runt i ett opinionsmässigt träsk. Ingenting har på den punkten gått regeringens väg.


Därför var det inte särskilt förvånande att regeringen inledde vårsäsongen med att utlova nytt elstöd till hushållen. Ebba Busch såg uppriktigt belåten ut när hon presenterade det.

Elstödet till hushållen förlängs och kommer att betalas ut även för november och december 2022.

Denna gång kommer det att gälla hela landet, alltså även elområde ett och två som ligger i norr.

Ungefär samma modell som för det stöd som hushållen fortfarande väntar på ska återbrukas. Det vill säga pengar baserad på förbrukningen ovanför precis samma prisnivå som tidigare.

Om möjligt vill regeringen komplettera med två tak. Ett som baseras på förbrukning och ett som baseras på geografi. Man ska alltså inte få ersättning för hur stor förbrukning som helst, men mer där det är kallt än där det är lite varmare.

Hur mycket pengar det handlar om är höljt i dunkel. Totalt rör det sig om ca tio miljarder som elabonnenterna betalt in i flaskhalsavgifter och nu får återbäring på. Det stöd som ännu inte betalts ut än uppgår till omkring 17 miljarder.

Vad stödet per kilowattimme kan bli ska statens stamnätsbolag Svenska Kraftnät, Svk, återkomma med besked om senast 30 januari. De ska utforma systemet i detalj. Godkännande krävs av Energimarknadsinspektionen.

Utbetalning ska enligt Busch göras ”i vår” vilket hon specificerade till ”tre vårmånader”. Enligt Wikipedia består våren av mars, april och maj.

Det hela är alltså fortfarande lite löst i kanterna. Men bättre det än ingenting.

Många väljare uppfattade att regeringspartiernas löften i valrörelsen gällde innevarande vinters elräkningar och nu börjar vi alltså sakta närma oss det. Det trodde också ledande företrädare för Moderaterna i Skåne som varit jättearga eftersom de tyckte att de lurat sina väljare.

Mycket återstår innan man kan utvärdera det förlängda elstödet. Tills vidare får vi nöja oss med att det är ett steg i rätt riktning.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.