Oppositionen tandlös utan Sjöstedt

Höstens heta frågor - här är de

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt.

Vi lämnar nu den vecka som enligt erfarenhet är årets mest nyhetsfattiga bakom oss. Det erbjuder ett utmärkt tillfälle att blicka framåt. Vad händer i svensk politik i höst?

Det kan givetvis ingen veta men kvalificerade gissningar är möjliga.

 
1. Coronan Den kommer vi tyvärr inte komma undan i höst heller. På vilket sätt är oklart men om man får önska så kommer det inte att handla om en andra virusvåg. Utan om något i sammanhanget mer positivt.

 
2. Äldreomsorgen. Stora brister har blottlagts i vården av de äldreäldre och det kommer att färga av sig på den politiska agendan. Medelåldern på dem som dött i covid-19 är enligt färska siffror 82 år. Fyra av tio äldreboenden följer inte grundläggande hygienrutiner.

 
3. Skattehöjningar. Coronapandemin har medfört att Sverige byggt upp en stor vårdskuld med en ofantlig mängd uppskjutna operationer och behandlingar. Till det ska läggas de uppenbara bristerna inom äldreomsorgen och finansminister Magdalena Anderssons miljardregn för att få företagen att överleva och de arbetslösa klara sig bättre ekonomiskt än de annars skulle ha gjort.

Det kommer att resultera i höjda skatter, sanna mina ord. Åtminstone i kommuner och regioner.

Men i Januariavtalet skissas också på en nationell skatt på kläder, eller snarare textil. Det kanske är dags nu? 

 
4. Ny tidtabell för Januariavtalet. Den överenskommelse som ger Stefan Löfven regeringsmakten med stöd av Centern och Liberalerna innehåller en detaljerad tidtabell för vad som ska göras när.

Det skulle inte förvåna om den måste ryckas, att vissa saker måste skjutas på framtiden. Orken och pengarna räcker inte till allt som det var tänkt. Det kan möjligen ge en svekdebatt.

 
5. Vänsterpartiet mer tandlöst. Jonas Sjöstedt har varit en mycket skicklig oppositionspolitiker som inte dragit sig för att hämta stöd från både SD och M för att angripa regeringen då den, enligt honom, gjort fel.

Men i slutet av oktober slutar han. Att nybörjaren, den föreslagna efterträdaren Nooshi Dadgostar, genast kan fylla hans kostym är inte troligt.

Det kommer att leda till en mindre aggressiv, och framgångsrik, opposition. Det leder i så fall till att regeringsalliansen S, MP, C och L gynnas. De två första bildar regering och de andra två samarbetar med den.

Så kan det komma att se ut. Men verkligheten har som bekant överraskat förr. I februari trodde vi inte att vi skulle tillbringa våren i hemmet och prata om t-celler som det vore vardagsmat.



Fem saker att hålla koll på i veckan


100 dagar kvar
Under söndagen är det bara 100 dagar kvar till det amerikanska presidentvalet då Donald Trump vill bli återvald. Men utgångspunkten är inte den bästa, han ligger efter utmanaren, den förre vicepresidenten Joe Biden, ”Sleepy Joe”, enligt Trump. Valdag: 3 november. En tisdag som vanligt.


Brexit fortsätter
Förhandlingarna mellan EU och Storbritannien om det framtida avtalet mellan utbrytarna och unionen fortsätter trots sommaren. Det ska vara klart i november om det inte blir en förlängning vilket jag tror. Det går alltid att förklara att extra tid behövs med pandemin. Det är delvis sant.


Privat eller offentlig
På tisdag ska Rembrandts sista självporträtt säljas på auktion på Sothebys i London. Den är i dag i privat ägo och ställer frågan om konst av den digniteten ska vara enskild eller allmän egendom. Återstår att se vem som har störst ekonomiska muskler och tar hem budgivningen.


Tal till nationen
Chiles president Sebastian Piñera håller på lördag tal till nationen. Latinamerika är svårt drabbat av corona men redan innan dess skakades landet av oroligheter som började med protester mot höjda priser i kollektivtrafiken och som nu handlar om samhällsordning och konstitution.


Hemskt 40-årsjubileum
Nästa söndag har det gått 40 år sedan en terrorbomb briserade vid järnvägsstationen i Bologna. 85 människor dog, omkring 200 skadade Två personer från en nyfascistisk organisation, NAR, dödes senare för dådet. Straffet var utöver fängelse ett skadestånd på 21 miljarder euro.

Veckans citat

”Vi har kunnat säkra rejäla svenska rabatter under hela perioden”.

Stefan Löfven, statsminister (S), efter EU:s maratonförhandling om nya budgeten


Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.