Mejla

Oisin Cantwell

Det är fredag i tingsrättens säkerhetssal och stämningen är uppåt

Publicerad:
Uppdaterad:

En kraftigt byggd man med tatueringar upp till halsen och självsäker blick.

Var det han som begick bombdådet på Östermalm?

Den frågan ställdes rådman Anna Liljenberg Gullesjö inför i den mindre av de två underjordiska säkerhetssalar som Stockholms tingsrätt har förfogat över sedan ett garage intill Kronobergshäktet byggdes om 1996.

Att häktningsförhandlingen rörde ett av de mest uppmärksammade kriminalfallen på senare tid innebar inte att pressen sprang benen av sig för att hinna dit i tid.

Tvärtom, endast TV 4, TT och Aftonbladet var på plats. Sammanlagt fyra journalister. Bevakade av åtta poliser.

Men så är också fredagseftermiddagar de stora mediehusens mest sårbara stund: Journalisterna som jobbar kontorstid har gjort helg och kvällspersonalen har ännu inte ramlat in.

Breivik begick sina terrordåd en fredagseftermiddag och cheferna på SVT tillbringade de kommande veckorna med att sitta i krismöten och försöka förstå hur de hade misslyckats med att få iväg team till Norge.

Polisen misstänker att den 35-åriga mannen har placerat sprängladdningen på Östermalm som ett led i ett gängkrig.
Foto: Polisen
Polisen misstänker att den 35-åriga mannen har placerat sprängladdningen på Östermalm som ett led i ett gängkrig.

”Utvecklingen är skrämmande”

Klockan 14.01 förkunnade en röst i väntrummets högtalare att det var dags för förhandling, de fyra reportrarna släpptes in i sal 2 och möttes av en loj blick av kammaråklagare Frida Rylander som vid sin sida hade en utredare från kriminalpolisen.

Den misstänkte fördes in i handfängsel mellan två vakter. Häktets gröna kläder, skägg, kraftigt byggd, tatueringar på strängt taget varje synlig kvadratcentimeter av kroppen, inklusive hals och nacke. Kopplingar till Bandidos. Grova brott på sitt samvete, även om han friades för mordförsök i fjol.

Han dröjde kvar några sekunder med blicken mot åhörarna innan han satte sig för att lyssna på åklagarens inledande piruetter och försvarsadvokatens försäkringar om att allt är ett missförstånd.

Allmänfarlig ödeläggelse, grovt brott. Det är inga småsaker. Inrikesminister Mikael Damberg, som efter alla sprängdåd har aviserat hårdare tag, kan trösta sig med att straffskalan sträcker sig från sex års fängelse till livstid.

Rådmannen beslöt om stängda dörrar. Vi blev utkörda. En äldre dam i grått hår i stram knut slog sig ner bredvid mig.

– Utvecklingen är skrämmande, sa hon.

– Ja, svarade jag.

– Och rappmusiken som invandrarungdomarna lyssnar på blir bara grövre och grövre, fortsatte hon.

– Visst, men just den här killen har ett namn som tyder på pursvensk bakgrund i rakt nedstigande led sedan Gustav Vasa, påpekade jag.

– Jojo, sa damen.

I den andra säkerhetssalen pågick en cannabishärva. 3459 plantor. Den största odlingen som Nationellt forensiskt centrum någonsin har fått i uppdrag att analysera. Tio åtalade.

Jag kollade mejlen. Pressmeddelande från Uppsala tingsrätt. Dom i det största brottmålet någonsin i Sverige, sett till antalet åtalade. 119 personer som i varierande utsträckning ska ha varit inblandade i bedrägerier på casinon i Frankrike och Monaco.

Och "Riksdagen i veckan" upplyste om att redan kriminaliserat samröre med terrorister för säkerhets skull blivit ännu mer kriminaliserat. Ja, det går inte att vara nog försiktig i dessa tider.

De flesta sprängdåd klaras aldrig upp

Klockan 15.45 ropades målet på igen. Oväntat tidigt, förhandlingar av det här slaget brukar vara segdragna historier.

Vi släpptes in för att få ta del av tingsrättens beslut. Häktning på sannolika skäl, löd beskedet. Sedan bröt viss förvirring ut. Vilket häkte skulle mannen till?. ”Kronoberg, tills vidare”, förklarade en vakt från Kriminalvården.

Är han skyldig? Var det han som placerade ut bomben utanför ett bostadshus på lugna lilla Gyllenstiernsgatan och sedan sprang till en väntande bil på en tvärgata och precis hann köra iväg innan porten till huset flög iväg och rutor krossades och halva Östermalm väcktes?

Det återstår att se. Men redan faktumet att det finns en misstänkt inlåst är goda nyheter. Nio sprängdåd av tio klaras inte upp.

Advokat Peter Dahlqvist, förbindlig, artig, blå kostym och grå slips, förklarade att hans klient var fullt förvissad om att snart vara på fri fot igen.

Han svarade på TV4:s frågor och råkade säga att hans klient var omskuren. Han menade avskuren (från att prata med omvärlden) och intervjun fick tas om.

Stämningen var avslappnad. Ett och annat skämt. Thank God it's friday.

Ute hade det börjat skymma. För en månad sedan hade det redan varit beckmörkt. En ljum vårvind drog mellan Kungsholmens hus.

Januari tycks inte längre vara en vintermånad i Stockholm.


PODD Mc-gängens roll i nya konflikterna

I dagens avsnitt av Aftonbladet Daily pratar vi om de uppmärksammade dåden i Norrköping, Linköping och Örebro och frågar oss om det är en del av ett nytt mc-krig i regionen. Gäst i podden är Oisin Cantwell.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Av: Oisin Cantwell

Publicerad:

LÄS VIDARE