Coronakrisen kan ge oss ny världsordning

Kina flyttar fram sina positioner.

Bland mycket annat kan coronakrisen ge oss en ny världsordning.

Kina använder krisen för att flytta fram sina positioner och visa på det kinesiska samhällssystemets överlägsenhet i att bekämpa smittan.

All medan USA under Donald Trump fortsätter abdikera från sin traditionella ledarroll.

I en kris av det här slaget hade världen normalt förväntat sig att USA skulle ta ledarrollen för ett globalt försök att stoppa coronavirusets framfart.

I stället har varje land utkämpat sin egen desperata kamp utan mycket till vare sig internationellt samarbete eller koordination. Medicinen har varit att stänga gränser snarare än att hitta gemensamma lösningar.

Det har lämnat ett vakuum som Kina nu gör sitt bästa för att fylla när man själva som det verkar, har kommit över den värsta krisen.

Kina lyfter fram sina hårda metoder för att bekämpa viruset som de enda rätta. Man har skapat hashtagen ”Kinas metod är den enda som visat sig fungera”.

Xi Jinpings uttalade mål är att göra Kina till en supermakt senast 2035.

Allt medan Västeuropas demokratier i brist på diktaturens hårda nypor haft svårt att hitta lika effektiva sätt. Många i väst har till och med uttryckt beundran för Kinas kompromisslöshet.

Kina har redan tryckt en bok om landets – läs kommunistpartiets – framgångsrika kamp mot viruset. En bok som snart kommer på engelska, franska, arabiska och diverse andra språk.

Propagandaoffensiven har flera syften.

Man vill gärna skyla över det faktum att virusets har sitt ursprung i Kina och att det var regimens försök att initialt mörka och tona ner hotet som sannolikt gjorde att det hann sprida sig.

Kina hjälpte när EU vägrade

Kina vill också visa att man finns där för länder som behöver hjälp.

När Italien i början av sin kris vädjade till andra EU-länder om hjälp svarade de flesta med kalla handen. De insåg att viruset snart skulle komma till dem och ansåg att de själva behövde sin skyddsutrustning och sina respiratorer.

Då gick Kina in och försåg Italien med tusen respiratorer och mängder med ansiktsmasker och skyddskläder.

Serbien vädjade också till EU utan framgång. I stället tackade landets ledare Kina för att man kommit till undsättning när ”solidariteten i EU inte visade sig vara någonting värd”.

Nyligen mötte Tjeckiens ledare personligen det första planet från Kina som anlände med nödvändig skyddsutrustning.

Kina har en klar strategisk fördel eftersom de är världsledande i tillverkningen av nästan all den skyddsutrustning som krävs mot covid-19. Stora delar av världen har gjort sig beroende av Kina för att täcka sitt behov av ansiktsmasker och respiratorer.

Saker som nu blivit lika strategiskt viktiga som vapen och högteknologi och ger Kina en klar fördel på den internationella arenan.

Regimen har mångdubblat sin produktion genom att ställa om fabriker för att tillverka allt det som världen ropar efter. Om inte USA, Sverige och andra länder snabbt lyckas ställa om så att ett antal fabriker kan börja tillverka nödvändig skyddsutrustning så är det till Kina de flesta får lita.

Kritik mot Sverige

Samtidigt som man är pigg på att bistå länder som ber om det har Kina inte heller tvekat att kritisera framför allt USA och västvärlden för vad kineserna menar är ett otillräckligt svar på virusutbrottet. En ledare i den statliga nyhetsbyrån Xinhua kritiserade USA:s agerande som ”ansvarslöst” och ”inkompetent”.

Sverige pekades ut speciellt i en artikel i Global Times för att ha kapitulerat för viruset genom att begränsa provtagningen till riskgrupper och sjukvårdspersonal. Sverige liknades vid ett svart hål där viruset kunde frodas för att sedan attackera andra länder.

Naturligtvis är det svårt att säga i dag hur viruskrisen slutgiltigt kommer att förändra världen.

USA under Donald Trump fortsätter abdikera från sin traditionella ledarroll.

Diktatorn Xi Jinping har fått ovanligt mycket folklig kritik för det som många kineser anser vara ett saktfärdigt och bedrägligt agerande i början. Även om han nu lyckas charma delar av världen måste han återuppbygga sitt förtroende på hemmaplan.

Än är det för tidigt att säkert säga hur väl Kinas lyckats stoppa smittspridningen.

Om USA lyckas bli först med att ta fram ett fungerande vaccin så kan kanske de initiala geopolitiska skadorna repareras.

Men det är i den här typen av kriser som världen ritas om.

När Berlinmuren föll 1989 innebar det dödsstöten för den sovjetiska varianten av kommunism. Liberalismen sågs som världens framtid. Nu är demokratin i kris.

Men Kinas kommunistparti lyckades överleva och har sedan dessa frodats. Xi Jinpings uttalade mål är att göra Kina till en supermakt senast 2035.

Coronakrisen kan hjälpa honom en bit på vägen.