”Försvarsallians kan bli en verklighet”

Finlands utrikesminister Erkki Tuomioja och Sveriges utrikesminister Margot Wallström under  rikskonferensen Folk och Försvar.

HELSINGFORS. Finlands utrikesminister Erkki Tumioja utesluter inte en försvarsallians mellan Sverige och Finland.

- Om det finns politisk vilja är det en möjlighet.

Det är fem dagar kvar till riksdagsvalet i Finland och utrikesminister Erkki Tuomioja (S) ska strax värva röster på Helsingfors för dagen mycket blåsiga torg.

Men innan dess tar han emot en grupp svenska nordiska journalister på Finlands pampiga UD och säger att en försvarsallians, med förpliktelser att ställa upp för det andra landet i händelse av krig, mellan Sverige och Finland inte är en omöjlighet.

– Om det finns politisk vilja skulle det kunna bli verklighet. Men stödet för tanken är större i Finland. Sverige vill inte ens diskutera frågan.

– Men vi vill inte utesluta det på fem, tio eller femton års sikt.

Fredsmärke på kavajen

Erkki Toumioja, 68, är en institution i finsk politik och talar med en äldre mans självklara rätt klarspråk. Han  var utrikesminister mellan 2000 och 2007 och återvände till samma post för fyra år sedan.

Han har inget partimärke på kavajslaget. Där sitter ett fredsmärke.

– Det har det gjort de senaste 50 åren.

Det är inte den nya, mer aggressiva ryska politiken som får Toumioja att tala om en svensk-finsk försvarsallians. Det ser han som en utveckling av dagens samarbeten.

– Vi har ett nordiskt och bilateralt samarbete sedan åtminstone tio år. Det är ett mycket pragmatiskt samarbete med bland annat gemensam övervakning och gemensamma övningar.

60 procent emot Natomedlemskap

Den finske statsministern Alexander Stubb, från moderata Samlingspartiet, har föreslagit ett konsekvenserna av ett Nato-medlemskap utreds efter valet. I Sverige har Alliansen krävt samma sak. Men Erkki Toumioja fnyser.

– En sådan utredning är bara ett redskap för dem som vill ha ett medlemskap i Nato.

Knappt 60 procent av finnarna är emot medlemskap i Nato. Siffran i Sverige är betydligt lägre.

Om inte alla opinionsmätningar har fel står Finland inför ett regeringsskifte. Centern ser ut att bli största parti och Juha Sipilä statsminister. Men i Finland är det majoritetsregeringar som gäller och Centern kommer med stor sannolikhet vilja ha med Socialdemokraterna.

Erkki Toumioja har inget emot att bli utrikesminister igen. Det utesluter han lika litet som en försvarsallians över Bottniska viken.

– Men det (C och S) räcker inte till en majoritet. Det krävs ett eller två partier till. För oss får de gärna vara Vänsterförbundet (som V) eller De gröna (som MP).

Men det kan också bli det högerpopulistiska Sannfinländarna.

– Det kan man inte helt utesluta. I de flesta sociala frågor står de närmare oss. Vi satt i samma regering på 1970-talet (då som Finlands landsbygdsparti) men sedan dess har Sannfinländarna fått en mycket nationalistisk högerflygel som partiledaren tillåter.

Ryska sanktioner slår hårt

EU:s sanktioner mot Ryssland, och de ryska svarsåtgärdena, har slagit hårt mot finsk ekonomi. De kostar enligt beräkningar mellan 0,5 och 0,8 procent av BNP. I Sverige skulle det motsvara mellan 19 och 30 miljarder kronor. Trots det anser Toumioja att de är väl avvägda.

– De är ett medel att understödja de diplomatiska ansträngningarna och bör avvecklas i takt med att parterna uppfyller kraven i fredsavtalet i Minsk som slöts i februari.

Följ ämnen i artikeln