Mejla

Lena Mellin

Nu kan hon kvittera ut 63 800 kronor i månaden - utan att lyfta ett finger

Publicerad:
Uppdaterad:

Jimmie Åkesson hade inget val.

Sverigedemokraterna måste utesluta Anna Hagwall. Uttalad antisemitism är bortom gränsen även för dem.

Anna Hagwall (SD).
Anna Hagwall (SD).

Jimmie Åkesson kommenterade beslutet i Sverigedemokraternas partistyrelse att utesluta riksdagsledamoten Anna Hagwall ur partiet i ett pressmeddelande.

Han påstår att SD under många år målmedvetet jobbat mot antisemitism och att Hagwall därför skadat Sverigedemokraterna. Han hävdar också att den som vill dela upp människor efter etnicitet får söka sig till ett annat parti.

Men några djupare spår efter den påstådda kampen mot antisemitism och motviljan mot att dela upp människor efter ursprung finns dock inte på Sverigedemokraternas hemsida.

Högt uppsatt

En sökning på antisemitism ger tre träffar. Två är påhopp på motståndare, det tredje ett tal som Jimmie Åkesson höll i Almedalen 2015. Där sade han att man inte får blunda för varken IS mördande eller antisemitism och islamism i svenska moskéer.

Ordet etnicitet ger bara en träff. I sammanfattningen av partiets landsbygdsprogram slås fast ”alla medborgare oavsett börd och etnicitet har samma grundläggande rätt till land och vatten i alla delar av Sverige”.

Så mycket för den djärva kampen mot antisemitism och etnisk uppdelning.

Med det i minnet var Sverigedemokraterna ändå tvungna att utesluta Anna Hagwall, optiker som suttit i riksdagen i tre år. Hon var också ledamot SD:s partistyrelse under en period och andre vice ordförande en tid.

Att göra antisemitiska uttalanden och skriva riksdagsmotioner som grundar sig på en påhittad verklighet är för mycket även för Sverigedemokraterna. Ett parti som tar lätt på samma strömningar som ledde till att sex miljoner judar mördades under andra världskriget har lyckligtvis inte plats i Sveriges riksdag.

Tänker sitta kvar

Två av de sammanlagt 49 ledamöter som valdes in på Sverigedemokraternas mandat vid valet för två år sedan har sedan dess lämnat partiet. Jimmie Åkessons svärmor Margareta Larsson i en diffus protest mot framför allt gruppledaren Mattias Karlsson. Och Anna Hagwall för att hon uteslutits ur partiet.

Det måste vara någon form av rekord att fyra procent av ett partis riksdagsledamöter har lämnat partiet efter endast en halv mandatperiod. Schismer är snarare regel än undantag i alla partier, men att det skär sig totalt är ovanligt.

Larsson kommer sällan eller aldrig till riksdagen längre men kvitterar ändå ut arvodet på 63 800 kronor i månaden. Detsamma kommer att gälla Anna Hagwall som deklarerat att hon tänker sitta kvar trots att hon inte är partimedlem längre. Pengarna rullar in även om man inte ens bemödar sig att gå in genom dörren.

Känner de sig stolta över att leva på skattemedel utan några som helst krav på motprestation? Jag hoppas inte det.

Av: Lena Mellin

Publicerad: