Mejla

Sofia Olsson Olsén

Det är vår skyldighet att föra historien vidare

Publicerad:

Det handlar om vem du vill vara och vem du vill hänga med.

För att vi lever i en högst föränderlig värld, det gör vi alla. Det är utmanande att vara ett etablerat mediehus i en tid när så mycket förändras och där gamla vanor stjälps över ända. När nya beteenden växer fram och fortsätter förändras.

Men vad gäller Aftonbladet så är en sak stensäker – vår anledning för att finnas till har inte förändrats sedan tidningens grundande 1830. Det är ur historien vi förstår vårt syfte och det är min och alla mina medarbetares ansvar att föra vår historia vidare.

Att vi vet vem och vilka vi ska vara – vilket som är vårt uppdrag.

Sverige har den äldsta lagen för tryckfrihet i hela världen, 251 år fyller den i år, och Aftonbladets grundare Lars Johan Hierta var en av tryckfrihetens förkämpar. Han tog tryck­friheten på stort allvar. Att utmana makten var vid den här tiden direkt livsfarligt och den så kallade indragningsmakten gav staten rätt att stänga misshagliga tidningar.

Som Aftonbladet var, i alla fall i makthavarnas ögon.

Indragningar och allmänna åtal användes över 20 gånger mot Aftonbladet, men vår grundare hade säkerställt utgivningen genom att byta namn och utgivningsbevis för tidningen. Aftonbladet blev Det nya Aftonbladet som blev det nyare Aftonbladet och så vidare. Hierta försäkrade sig därmed om att Aftonbladet alltid skulle komma ut, oavsett vad kungen tyckte, och lika hatad som tidningen blev av överheten, lika populär blev den hos borgerskapet och läsarna.

För Lars Johan Hierta hade en tydlig plan med sitt Aftonbladet. Jämlikheten var viktig för honom, att satsa på nyheter och bli just folklig, likaså.

Och att granska makten.

Att värna sanningen och granska makten ingår i Aftonbladets vision och att vi satsar på nyheter vet våra 3,5 miljoner dagliga  läsare och tittare. Att vi är Sveriges primära nyhetskälla bevisar det. Att 187 år senare verka i samma anda som den förste publisherns intention, det är viktigt för mig.

En stark demokrati kräver oberoende och fri media och med ett år kvar till valet så är det viktigare än någonsin att du vet att de nyhetsartiklar du läser är sanna och att du får den fakta du behöver för att kunna göra ditt val.

Jag vill därför tacka alla våra läsare, tittare och användare. Jag vill också tacka alla annonsköpare som väljer att placera sina annonser hos oss – hos all etablerad och oberoende media – och som därmed bidrar till att vi kan göra världen mer begriplig.

För det är inte lätt att vara människa, det är inte lätt att förstå livets komplexitet.

Men du kan alltid välja vem du vill vara.

Vem du vill hänga med.

Av: Sofia Olsson Olsén

Publicerad: