Vill Zuckerberg bli globaliseringens räddare?

I en ny avsiktsförklaring på närmare 5800 ord berättar Mark Zuckerberg att han vill göra världen säkrare, samhället mer stöttande, lokala institutioner mer inkluderande, människor mer informerade och medborgare mer engagerade. Allt det här ska uppnås på Facebook med sina 1,8 miljarder användare. Det finns ett stort problem: Zuckerberg presenterar stora visioner, men inte hur de ska uppnås.
Det är första gången Mark Zuckerberg skriver ett sånt här brev sen 2012 då Facebook börsnoterades. Brevet kommer inte som en överraskning. 2016 var – utöver rekordresultat - inte ett bra år för Facebook som varumärke.

De stötte på patrull i Indien där de anklagades för “internet kolonialism”. De har hotats med polisanmälan flera gånger i Tyskland på grund av hets mot folkgrupp. Norska Aftenposten drog igång en global protestvåg mot Facebooks beslut att ta ner den klassiska bilden på den unga svårt brända flickan som flydde från napalmbomberna under USA:s bombningar av Vietnam. Anledning?
Hon var naken.
Och de flesta känner till haveriet under presidentvalet i USA där falska nyheter fick större genomslag under de sista månaderna av valrörelsen än i stort sett allt annat på Facebook.

Om det här inte var nog lyckades Zuckerberg sätta foten i munnen genom att förneka att “fake news” är särskilt stort på Facebook –- trots alla bevis på det motsatta. Det gick helt enkelt inte ihop och Zuckerbergs starka, men rätt så anonyma varumärke, tog stryk.
Det här brevet kan ses som en nystart för Facebook och för den 32-åriga Zuckerberg. På många sätt påminner brevet om Donald Trumps enkla budskapsstrategi under valkampanjen. Make America Safe Again, Make America Work Again, Make America One Again och så vidare. Zuckerberg skriver istället om ett säkert, inkluderande, engagerande, informerande och stöttande samhälle på Facebook.
Han erkänner att man haft stora problem att uppnå detta de senaste åren men att det helt enkelt beror på att Facebook vuxit för snabbt för att kunna hanteras utan allvarliga misstag.

Zuckerberg vill att människor ska komma närmare varandra. Det är Facebooks grundidé. Men i brevet nämner han inte en enda gång ordet “algoritm”. Det är 2017 inte längre en revolutionerande tanke att hävda att algoritmer som skräddarsyr ens digitala värld också skapar en personlig filterbubbla. Det blir oerhört svårt att komma närmare människor du inte delar åsikter med. Hur ska Facebook hantera det här? Inget svar.
Facebook vill ha mer informerade medborgare, men två av de mest framgångsrika aktörerna på plattformen är Breitbart och Fox News, två nyhetssajter som gör människor dummare. Det finns till och med undersökningar som visar att människor blir mer informerade om samhället om de INTE tittar på Fox News.

Zuckerberg berättar att Facebook stått bakom den största initiativet för att få amerikaner att rösta. Men han nämner inte hur Trumps organisation de sista veckorna av valrörelsen lanserade tre negativa kampanjer på Facebook för att få Hillary Clintons väljare att inte dyka upp till vallokalen. De tre kampanjerna, som gick ut på att pumpa ut negativ och felaktig information om Clinton mot personer som var bara möjliga tack vare Facebooks verktyg och deras oerhörda kunskap om sina användare.
Zuckerberg är tydlig med att Facebook ska jobba för en positiv globalisering. Han vill bära den fanan. Han skriver att han förstår att många lämnats efter av globaliseringen, men att lösningen inte kan vara stängda samhällen och gränser. Enligt Zuckerberg har det som tidigare var okontroversiellt, en global värld, blivit något som människor ifrågasätter på riktigt.

Zuckerberg vill gärna se sig själv som en världsmedborgare och en motpol till Donald Trumps och hans likars nationalism. Men Zuckerberg förstår att Facebooks framgångar är beroende av hur lagar ser ut i olika länder. Facebook är fortfarande blockat i Kina, men vill bygga ett censurverktyg för att släppas in igen. Länder som Turkiet reglerar sociala plattformar hårt när det passar. Det gör många andra länder också. För att Facebook ska fortsätta växa så måste Zuckerberg trampa väldigt försiktigt.

Man kan också fråga sig om det här är Zuckerbergs första steg mot att bli en framtida president i USA. Trump har öppnat dörren för alla former av kändisar och miljardärer. Zuckerberg var nyligen inblandad i en markskandal på Hawaii och blev anklagad för kolonialism. Nyligen berättade Zuckerberg att han ska resa genom USA:s 50 stater och träffa Facebookanvändare, det vill säga de amerikanska medborgarna. Han har tillsammans med hustrun Priscilla Chan berättat hur de ska använda 99 procent av sina aktier i Facebook till att bota världens ALLA sjukdomar. Hans egen Facebooksida, som har 86 miljoner följare, har tagits över av ett helt PR-team. (Donald Trump hade knappt sex miljoner följare när han inledde sin valkampanj). Han har också anställt två kampanjchefer som gjort George W. Bush och Barack Obama till presidenter i USA. Zuckerberg har nyligen sagt att han inte vill bli president, men han är bara 32 år gammal.

Han har på bara några månader gått från en övertygad ateist till att tycka att religion är “väldigt viktigt”. Det vore inte konstigt om Mark Zuckerberg träder fram som Donald Trumps motpol i framtiden. Om Trumps nationalism misslyckas kommer Zuckerberg stå redo för att öppna USA för världen på nytt.
Trump startade sin politiska rörelse när han ifrågasatte Barack Obamas presidentskap med hela “birther”-rörelsen. “Zuck” kan ha startat sin rörelse med ett långt brev om en positiv global framtid byggd på respekt för våra olikheter. Och till skillnad från Trump så är Zuckerberg rik på riktigt och sitter på världens största propagandamaskin i Facebook.