Mejla

Jonatan Unge

Jag har ändrat mig – ska vi inte bara ta Putins vaccin nu?

Publicerad:
Foto: AP TT NYHETSBYRÅN

KOLUMNISTER

När jag i helgen var ute och strosade på stan med min dotter, efter att vi ätit vår sedvanliga helglunch bestående av stekt fläsk med löksås, hon älskar brun mat, insåg vi att saker och ting inte var vad de brukade.

Utanför varje butik, varendaste en, ringlade en liten kö.

”Vadan detta?”, frågade jag nån i någon av köerna.

”Det är de nya restriktionerna”, fick jag till svar.

”De nya restriktionerna!?”, sa jag.

”När kom de? Och från vem? Samt hur – och vid vilket tillfälle?”

Svaret var förra veckan, från FHM och via en sändning i SVT, typ 11.30 en onsdag. Detta hade jag helt missat eftersom jag sällan sitter klistrad framför SVT klockan 11.30 en onsdag.

De nya restriktionerna var i alla fall effektiva på mig, för även om jag älskar att flanera i butiker så avskyr jag att köa. Jag kan tänka mig att gå till Sci-Fi-bokhandeln och klämma på en gosedjursversion av Totoro för 800 kronor. Men jag tänker inte stå i kö och vänta på att få klämma på en gosedjursversion av Totoro för 800 kronor.

Efter att nu ha läst in mig på vilka de nya restriktionerna är, till exempel att man bara får äta själv på en restaurang som befinner sig inne i en galleria, så kan jag konstatera att jag nu fattar FHM:s taktik.

De vill inte utfärda en total lockdown, för det vill inte vi svenskar ha. Och det skulle se illa ut eftersom vi gått all in inför hela världens ögon och sagt att sånt håller inte vi på med. I stället utfärdar de bara fler och allt mer absurda regler som i praktiken ändå leder till en total lockdown.

Snart kommer man få gå till gymmet – men man får inte svettas.

Man får äta ute på restaurang – men inte använda sig av bestick.

Och klart man kan åka till Åre för att åka skidor – så länge skidorna inte är längre än 23 centimeter, samt konkava.

Foto: PETER WIXTRÖM
Folkhälsomyndighetens rekommendationer blir allt mer bisarra, tycker Jonatan Unge.

Dessutom har jag ändrat mig i frågan om vaccin. Tidigare har jag sagt att jag hellre offrar hela vårt lands befolkning än att ens ta i Putins vaccin med tång. Men nu när det verkar så svårt att få fram de doser som behövs så har jag alltså vänt på en femöring och tycker att vi ska ta allt vi kan lägga vantarna på.

Ryskt, kinesiskt eller vaccinet från ICA:s egna varor, jag bryr mig inte, nu tar vi det bara.

Sedan kommer vi kanske alla få narkolepsi och små spionchip i oss, så att Putin kan hålla koll på oss. Men det får det vara värt. Ska vi inte bara säga att vi gör det?

För jag orkar inte längre sitta klistrad framför SVT varje onsdag klockan typ 11.30 för att få reda på att det fortfarande går bra att gå till biblioteket så länge man bara lånar plattysk lyrik.

Nu en rättelse. Mea culpa mea culpa mea maxima culpa! Jag skrev om hur dum en anekdot i bibeln var i förra krönikan. Min poäng var att det är tragiskt när en dum person försöker få någon att verka intelligent eftersom den dumma person inte kan göra det på ett trovärdigt sätt då den dumma är så korkad.

Jag hade tydligen missförstått hela anekdoten. Men håll med om att det även är tragiskt när en dum person missförstår något och sen gör sig till åtlöje genom att gå ut offentligt med sitt missförstånd?

Eller hur? Det måste ni väl ändå hålla med mig om?

Publicerad:

LÄS VIDARE