Johan Staël von Holstein pekas ut i gigantiskt pyramidspel

Ett gigantiskt pyramidspel som lurar av fattiga människor i Afrika deras pengar.

BBC gör ett stort nummer av en olustig historia som Johan Staël von Holstein, den svenska it-boomens kontroversiella frontfigur, påstås ha en ledande roll i.

Johan Staël von Holstein, företagsledare och entreprenör.

Nu har för all del Svenska Dagbladet och den pigga sajten Breakit förtjänstfullt granskat soppan sedan i somras.

Men det är med journalistik som med så mycket annat, någon rättvisa står inte att finna och det är först nu som storyn har skjutit fart på twitter i Sverige.

Vilket i sin tur beror på att den brittiska public servicejätten för tre dagar sedan publicerade en granskning som tagit månader att genomföra och som ter sig gedigen.

BBC har tittat närmare på ett företag vid namn Crowd1, som påstår sig hjälpa människor runt om i Afrika att bli rika.

I sociala medier har bolaget skickligt marknadsfört en verksamhet med miljontals medlemmar, enorma event, sköna kryssningar och lyckostar som har haft råd att köpa nya hus och bilar.

Tjänar själva mycket pengar

Det är givetvis i alla bemärkelser fint och behjärtansvärt att ett företag har tagit sig an uppgiften att höja levnadsstandaren i en världsdel som inte saknar fattigdom och armod.

Att företrädare för bolaget själva gör sig en rejäl hacka på verksamheten är inget att moralisera över, då pengar nu på gott och ont är en av människans starkaste drivkrafter och få kan unna sig lyxen att arbeta gratis.

Men givetvis skulle varken brittisk tv eller svensk press lägga ansenlig grävtid på Crowd1 om det inte fanns en hake. Och en sådan tycks finnas, för att uttrycka det milt.

BBC har bland annat intervjuat Rosinah, en kvinna i Sydafrika, som rekryterades av sin pastor och som trodde att hon köpte andelar i en business som i sin tur skulle betala ut lön.

Kvinnan använde dessutom alla sina besparingar till att låta sina vuxna barn få haka på.

Men Rosinah fick inget utbetalat. Hon är ruinerad i dag. Hon bor i ett skjul, har inget arbete, ingen inkomst.

– Mitt hjärta är krossat av att pengarna jag kunde ha köpt ett hus för är borta. Jag skäms, känner mig så dum.

Pyramidspel

Vad var det som egentligen hade hänt?

Rosinah hade blivit lurad in i ett pyramidspel, en konstruktion som på goda grunder är förbjudet i många länder.

Kunderna lockas att köpa ett paket, det billigaste för ungefär 1 000 kronor, det dyraste för cirka 40 000.

Dessa paket påstås innehålla allt från kurser i hur man investerar bäst i fastigheter till ett antal spännande ”digitala produkter” som ska gå att sälja till släktingar, grannar och arbetskompisar.

Men kursen i fastighetsförmedling visade sig bestå av några korta, peppiga fraser från en sådan där figur som företag betalar generöst för att hålla anföranden på kickoffs.

Annat var nästan ordagrant stulet från en bok som går att handla på nätet för tio dollar.

Växer som en snöboll

Den som köper in sig märker snart att bankkontot inte sväller, men lockas av nya löften. Genom att rekrytera andra ska pengarna börja rulla in.

Så får Crowd1 hela tiden nya kunder och nya inkomster och växer sig större och större och större.

Några euros kan dock sprattla till. BBC lät en reporter wallraffa. Hon fick motsvarande 30 kronor i utdelning.

Även i länder som Sverige har människor satsat och förlorat, men södra Afrika är perfekt för en verksamhet av detta slag.

Den snabba spridningen av mobilt internet och mobilanpassade betallösningar gjorde att många såg en ny möjlighet att skapa sig en bättre framtid.

Pekar mot Sverige

Vilka ligger då bakom vad som onekligen framstår som ett bedrägeri?

Enligt såväl BBC som Svenska Dagbladet leder spåren till Sverige.

Crowd1 grundades i december 2018 av en man vid namn Jonas Werner. Ambitionsnivån var det inget fel på, företaget skulle bli störst i världen på framtidens ekonomi.

Först var tanken att den som köpte in sig i nätverket genom äganderättigheter skulle kunna dra in kulor på nätspel.

Men planen ändrades och i dag är idéen att bygga upp ett stort nätverk som ska sälja mjukvara genom nätverksmarknadsföring. Detta enligt en struktur som ser ut som en pyramid: intäkterna sväller ju fler nya säljare du har under dig.

Konstruktionen påminner om den som användes i Onecoin, numera ansedd vara världens största kryptobluff. 40 miljarder kronor drog den verksamheten in innan bubblan sprack.

I toppen på Onecoin finns en svensk man som snart ska ställas inför rätta i New York och som riskerar 20 års fängelse.

Johan Staël von Holstein förnekar

Svenska Dagbladets och Breakits granskningar har visat att en del ledande personer inom Onecoin i dag marknadsför Crowd1.

Och Johan Staël von Holstein, en gång i tiden grundare av Icon Medielab, mannen som blev portalfigur för Sveriges snabba internetutveckling, ska ha varit VD för koncernen som sägs vara moderbolag till Crowd1.

Den uppmärksamme läsaren noterar att det fanns ett par reservationer i ovanstående stycke. Staël von Holstein har i intervjuer förnekat att ha någonting med pyramidspel att göra och jag vet inte vad som är sant.

– Jag arbetar med att ta fram nya produkter åt Crowd1. Så mycket stämmer. Men det mesta i övrigt som påstås är inkorrekt, säger han till Aftonbladet.

Staël von Holstein har framträtt på några av företagets stora galor och dragit ner applåder av den entusiastiska publiken. Han har berättat om sin bakgrund och förklarat att det nu finns enastående möjligheter att bli entreprenör och bygga en framtid.

Att svensken nu pekas ut av BBC som en av de ledande personerna i en verksamhet som luktar bluff lång väg innebär givetvis inte nödvändigtvis att han är inblandad i någonting tvivelaktigt.

Men den här historien ser inte vacker ut.