Du som fyllt 41 ska verkligen vara lycklig

Då kommer du vara fullvaccinerad till juli

​Mindre än ett år efter att WHO deklarerade att coronaviruset gett upphov till en pandemi har vi redan en handfull vaccin att välja mellan för att skydda oss mot covid-19. Det är verkligen fantastiskt.

Men den svenska vaccinplanen är inte lika överväldigande. Tvärtom har alla nyheter gått i en enda riktning – besvikelsens. ​

Då 91-åriga Gun-Britt Johnsson i Mjölby fick den första svenska vaccindosen dagen efter annandag jul var prognosen tillfredsställande.

Sverige skulle ta emot 17,4 miljoner doser under årets första halvår. Det skulle gott och väl räcka till alla vuxna, totalt 8,2 miljoner människor.

Pensionärer som köar för vaccin utanför Sabbatsbergs sjukhus i Stockholm.

Men sedan har prognoserna skruvats ner steg för steg. Under första halvan av februari trodde man att drygt 15 miljoner doser skulle nå landet före 1 juli.

Redan det gjorde att Emma Spak, chef för hälso- och sjukvårdssektionen på intresseorganisationen Sveriges kommuner och regioner, SKR, ängslig.

Hon sade att det kanske skulle gå att fullvaccinera alla till halvårsskiftet. Men då fick leveranserna inte sjunka ytterligare, inte med en enda dos. Då skulle det inte gå.

Sedan dess har prognoserna justeras ner ytterligare och ligger nu på 10,9 miljoner doser, en minskning med nära 40 procent.

 

Men regeringen lät sig inte ruckas i första taget. Energiminister Anders Ygeman (S) har i stort sett anklagat dem som ifrågasätta om målet kunde infrias för dödgrävare. Socialminister Lena Hallengren (S) sträckte sig så långt som till att tidsplanen kan behöva justeras.

Först på skärtorsdagen kröp hon till korset. Målet kommer inte att uppfyllas. I stället för att alla vuxna ska vara fullt vaccinerade till midsommar kommer alla ha fått en första dos sex veckor senare, 15 augusti. En total prognosmiss, kan man säga.

Men intressantare än hur många som blivit fullt vaccinerade är kanske vilka. Det är ju det enda vi pratat om numera.

Jag har genom inte alltför komplicerade beräkningar kommit fram till följande:

  • Förutsatt att leveranserna inte minskar ytterligare kommer alla som fyllt 41 att vara vaccinerade med två doser till halvårsskiftet.
  • De som är 19–40 år kommer enligt samma sätt att räkna inte att ha fått en enda dos. De får vänta till andra halvåret.
  • Beräkningen bygger på att varje person får 1,85 doser. De flesta vaccin kräver två, andra en. En annan förutsättning är att vaccineringen fortsätter i åldersordning.

Kort sagt, för en gångs skull kan du skatta dig lycklig om du fyllt 41. Då kan den här sommaren bli minst lika bra som den förra.

 


Fem saker att hålla koll på i veckan

Okristna eller?
Stilla veckan må ha avlösts av påskhelgen och man skulle kunna tro att det normala samhällets verksamhet ligger nere. Men icke. I dag är det enligt TT parlamentsval i Bulgarien samtidigt som det är regionval i Madrid, Spanien. Det skulle aldrig hända i det sekulariserade Sverige.​
Kanske en kalldusch
Eurostat heter EU:s gemensamma statistikmyndighet som levererar jämförbara siffror för de 27 medlemsländerna. På tisdag presenteras de nya arbetslöshetssiffror. De kan vara en kalldusch trots de massiva insatserna för att få arbetstillfällena att överleva pandemin.​ Vi får se.
En liten ljusning
Luxemburg är inte bara EU:s rikaste land. Det är också ett av de mest ordentliga. ​Men nu har de ansvariga i detta försiktiga lilleputtrike kommit fram till att det är dags att öppna caféer och restauranger igen efter coronarestriktionerna. En glipa av ljus i covidmörkret. På onsdag.
Snärj en minister
Torsdagens frågestunder med fyra av regeringens ministrar, eller statsministern, har brittisk förebild. I underhuset svarar premiärministern på ledamöternas frågor en halvtimme varje onsdag. Det kan gå mycket livligt till. Det gör det inte i vår riksdag, som håller på i en timme.
Tyska SD kongressar
Alternativ för Tyskland, AFD, är yngre och mindre än Sverigedemokraterna. De började som EU-kritiker men nu toppar migration och islam agendan. I förra förbundsdagsvalet fick de 12,6 procent. Nu ser det sämre ut. I delstatsvalen i år har de hittills tappat​. Kongress på lördag.

 

Veckans citat

”Jag är inte längre rädd, jag är fullkomligt skräckslagen.”

Gunnar Nordmark, ordförande i Liberalernas länsförbund i Kronoberg


Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.