Så lätt kan ett krig utvidgas – trots att ingen vill det

Även om bilden ännu inte är glasklar är raketnedslaget i Polen en tydlig varning om hur lätt ett misstag kan få ett krig att utvidgas och eskalera. Utan att någondera sida egentligen vill det.

Det som inte fick hända har hänt.

I krigets dimma går det inte att förutsäga hur olika aktörer kommer att agera.

Följ ämnen
Nato

Nato har ansträngt sig väldigt hårt för att inte direkt dras in i kriget. Ändå har nu två medborgare i Polen dödats av en främmande raket. För Nato är det en oacceptabel eskalering av kriget även om det skulle visa sig att det handlar om ett misstag.

President Joe Biden och Nato-chefen Jens Stoltenberg har hela tiden sagt att "varje tum av Natos territorium ska försvaras". Men givetvis spelar det roll vem som ligger bakom attacken och om det är ett misstag eller en medveten handling.

Den här gången har alla inblandade visat återhållsamhet och så här långt hållit huvudet kallt. Alla vill vara säkra på vad som egentligen hänt innan man agerar.

Nato har ingen som helst vilja att låta sig dras in mer direkt i kriget i Ukraina. President Biden har hela tiden varnat för att direkta konfrontationer mellan Nato och Ryssland kan utlösa ett tredje världskrig.

Alla svar kommer därför att vägas på guldvåg och måste omfattas av en stor enighet mellan Nato-länderna innan något görs.

Även om allt inte är klarlagt säger både Joe Biden och Jens Stoltenberg nu att det sannolikt var en ukrainsk raket som landade i Polen. Troligen därför att man försökte skjuta ner ryska kryssningsmissiler som i går avfyrades mot ukrainska städer i stort antal.

– Det är inte Ukrainas fel, betonade Stoltenberg på sin presskonferens utan riktade i stället skulden mot Ryssland för deras illegala krig mot Ukraina.

I klartext: Om ryssarna inte beskjutit Ukraina med kryssningsrobotar hade Ukraina inte behövt skicka upp den robot, för att försöka skjuta ner raketerna, som sedan olyckligtvis landade i Polen.

Osannolik teori

Likafullt är det två oskyldiga människor i ett land som inte befinner sig i krig som fått sätta livet till.

Om Nato håller Ryssland indirekt ansvarigt för nedslaget och dödsfallen så verkar det rimligt att Nato på något sätt agerar mot Ryssland.

En sådan reaktion kan bli att skicka fler luftförsvarssystem till Ukraina och se till att de får dem snabbare. Detta för att göra det svårare för Ryssland att slå ut ukrainska städers el- och vattenförsörjning i syfte att knäcka ukrainarnas stridsvilja. Men en militär motattack från Nato framstår i det här läget som osannolik.

En teori som förts fram, bland annat av Ryssland, är att Ukraina medvetet skulle skjutit en raket mot Polen i syfte att skylla på Ryssland och nå fördelar hos Nato.

Men det vore rena självmordstaktiken för Ukraina. Så här långt in i kriget har Ukraina åtnjutit ett stort förtroende i väst även om president Biden uppges ha klagat över att president Zelenskyj inte visat tillräckligt mycket tacksamhet utan i stället hela tiden bara vill ha mer.

Men om Ukraina medvetet skulle avfyrat en raket in i Polen i syfte att pressa Nato att inrätta en flygförbudszon över Ukraina eller att skicka mer luftvärn så skulle det slå tillbaka mot de ansvariga i Kiev. I ett sånt läge skulle Natos stöd för Ukraina minska.

Nästa gång?

Samtidigt som två oskyldiga polacker i går dödades i ett krig där de inte ens är inblandade är det lätt att glömma att det riktiga kriget fortsätter inne i Ukraina. Civila dödas så gott som dagligen av ryska attacker mot bostäder och andra civila mål. Attacker som är klara brott mot krigets lagar.

Västs motiv för att hjälpa Ukraina med vapen är att Putin måste stoppas i Ukraina annars kommer Ryssland att fortsätta och försöka ta andra länder samtidigt som de krossar den liberala världsordningen som gör att vi kan leva i frihet och demokrati.

Raketen som landade i Polen visar varför Nato vill hålla kriget innanför Ukrainas gränser. Ett krig mellan Ryssland och Ukraina på ukrainskt territorium går att kontrollera. Spiller det över till Nato är det ett helt annat krig vi ser framför oss mellan världens två största kärnvapennationer.

Jens Stoltenberg säger att inget tyder på att Ryssland har några planer på att attackera Nato. Ryssland vill inte heller utvidga kriget i det här skedet. Ändå var det precis det som höll på att ske.

Beskedet från Polen och andra att inget tyder på att det var en avsiktlig attack kommer att bidra till att gjuta olja på vågorna för tillfället.

Men vad händer nästa gång?

Följ ämnen i artikeln