Det är nu coronastrategierna sätts på sitt verkliga prov

Inledningsvis var det en naturlig reaktion att stänga ner. Covid-19 var en okänd sjukdom. Människor krävde försiktighet och skydd.

Det är först nu när smittspridningen ökar igen som ländernas coronastrategier verkligen sätts på prov och det avgörs vad som fungerar bäst på lång sikt.

Ländernas ekonomier tog fruktansvärt med stryk efter den första nedstängningen. Många har tappat tio procent eller mer av BNP. För många den värsta nedgången sedan depressionen på 30-talet. Även export-beroende Sverige som inte stängde ner lika mycket har drabbats hårt även om vi klarat oss bättre än många andra.

Nu hoppas många att krisen trots allt ska bli kortvarig och att vi redan är på väg upp. Men det beror helt på hur pandemin utvecklas.

Wolfgang Hansson: ”I Europa verkar Spanien vara särskilt utsatt. Ansvariga säger att sjukvården i Madrid återigen befinner sig på gränsen till vad den klarar av på grund av en ny tillströmning av coronapatienter.”

Efter en sommar där Europa öppnat upp och turismen släppts mer eller mindre fri har smittspridningen föga förvånande ökat igen. När alltfler återgår till sina arbeten är risken att viruset sprids ännu mer.

Det sätter ländernas coronastrategier under hård press.

Trots att länder som Italien, Spanien och Frankrike stängde ner mer eller mindre helt under flera månader blev man inte av med viruset. Den enda trösten är att smittspridningen nu är som störst i de yngre åldrarna där få blir riktigt sjuka. Men blir spridningen omfattande är risken stor att smittan sprids till de äldre även om man nu är plågsamt medveten om riskerna.

I Europa verkar Spanien vara särskilt utsatt. Ansvariga säger att sjukvården i Madrid återigen befinner sig på gränsen till vad den klarar av på grund av en ny tillströmning av coronapatienter.

”Noll risk finns inte”

Men att åter sätta hela samhället under ”lock down” skulle riskera att knäcka ekonomin helt. Det vore dessutom psykologiskt förödande i ett läge då många samhällen börjat återgå till ett mer normalt liv. Risken är stor att en återgång till strikt karantän skulle resultera i sociala oroligheter.

Frågan är hur ländernas regeringar kommer att agera.

Från Frankrikes president Emmanuel Macron kommer redan signaler om att han kommer att överge inställningen att liv ska räddas till varje pris.

– Det går inte att stänga ned och stoppa samhället, säger presidenten. Noll risk finns aldrig.

Snarare måste fransmännen lära sig att leva med viruset. Munskydd får ersätta en del av den sociala distanseringen.

Frankrikes president Emmanuel Macron.

Det är helt andra tongångar än när Frankrike satte hela landet i tvångskarantän i våras.

Även Spaniens premiärminister Pedro Sanchez verkar ha ändrat inställning. I Spanien fick människor inte ens gå ut för att motionera och barnen tvingades stanna inomhus i sex veckor.

Sanchez ser inte någon ny ”lock down” framför sig. Istället blir det upp till de regionala myndigheterna att stoppa lokala utbrott.

Ett tydligt nytt inslag i ländernas strategier är att försöka hålla skolorna öppna. Något som Sverige tidigare varit tämligen ensamt om.

Kirurgisk strategi

Fler och fler verkar inse vilka enorma skador det medför för samhället om barnen går miste om en del av sin utbildning. Distansstudier kan fungera under en kort tid men för att lära för livet behöver barn fysiskt befinna sig i skolan.

Om det blir omfattande utbrott på enstaka skolor så är motdraget att stänga de som drabbas, istället för att stänga alla.

Detsamma gäller om större utbrott är koncentrerade till vissa områden. Istället för att stänga ner hela länder kan hårdare restriktioner införas där smittan slår till. Så har exempelvis redan skett i provinser och städer i Spanien.

En mer kirurgisk strategi.

Vi vet ännu inte hur omfattande en andra våg av smitta blir i höst eller i vinter. Men så länge inte sjukhusen dukar under av anstormning är det få ledare som kommer att förespråka nya ”lock downs”.

Problemet är hur de ska sälja in den förändringen för alla rädda människor som i våras trodde att strategin med ”lock down” skulle rädda dem från viruset.

De flesta länder ser ut att gå mot en mer svensk strategi där man försöker hålla det mesta öppet men med vissa restriktioner.

Billigt och effektivt

Fortfarande är stora evenemang och större folksamlingar förbjudna i de flesta länder och kommer så att förbli tills det finns ett vaccin.

Det har visat sig att de grundläggande råden om att hålla avstånd, tvätta händerna och stanna hemma om man känner sig det minsta sjuk är de mest effektiva och minst kostsamma för att hålla ner smittan.

Få talar längre om att rädda liv till varje pris. Med över 180 000 döda i covid-19 i Europa är huvudstrategin inte längre att besegra viruset. Snarare handlar det om att minska skadeverkningar så mycket det går utan att slå sönder ekonomin.

Det är nu det avgörs om den strategin fungerar långsiktigt.