”Bibi” slåss för mer än sitt politiska liv

Intrycket är att Israels premiärminister är desperat.
Benjamin Netanyahu är beredd att göra vad som helst för att bli omvald.

Inte för landets bästa utan för att han riskerar att få krypa in i finkan om han förlorar dagens val.

I sin iver att rädda sitt eget skinn drar han sig inte ens för att torpedera framtida chanser att få till ett fredsavtal mellan Israel och palestinierna.

För några dagar sedan lovade han att annektera Jordandalen. Nu lockar han dessutom väljare med att låta samtliga existerande judiska bosättningar på Västbanken införlivas med Israel.

Opinionsmätningarna visar att stödet för Netanyahu visserligen är överraskande stort men att det långsamt krymper.

Premiärministern vet att om han inte vinner det här valet är risken stor att han blir åtalad för korruption med mera och riskerar att dömas till ett långt fängelsestraff.

Det är också därför som Israel går till val för andra gången på ett halvår.

Efter valet i april lyckades Netanyahu inte bilda någon regering. Hellre än att låta någon annan få försöka, och kanske lyckas, utlyste premiärministern nyval. Det gav honom lite respit och en andra chans att försöka samla ihop mer stöd hos befolkningen.

Benjamin Netanyahu.

Skräddarsydd lag

Så gott som allting den israeliske premiärministern numera gör har bara ett enda syfte. Att undvika att han ska behöva skaka galler.
Riksåklagaren har sedan länge på sitt bord en bunt med åtalspunkter mot kung Bibi som han kallas av anhängarna.

Netanyahu har försökt möta detta med att föreslå en ny lag som skulle göra det omöjligt att åtala en sittande premiärminister. Men det är lite för genomskinligt för att en majoritet av parlamentarikerna ska vara beredda rösta för rädda Bibi-lagen.

I samma anda håller Netanyahu på att torpedera de små chanser som fortfarande finns att få till ett fredsavtal med palestinierna.
Att annektera delar av Västbanken är inte bara ett brott mot folkrätten. Det innebär också att den sista chansen till ett fredsavtal försvinner.

De konkreta förslag till en lösning som finns bygger alla på att en självständig palestinsk stat ska existera vid sidan av Israel. Det kallas tvåstatslösning. Men om Netanyahu gör allvar av sitt vallöfte och annekterar både Jordandalen och alla delar av Västbanken där det finns judiska bosättningar så existerar inte längre möjligheterna till en palestinsk stat. Kvar blir inte ens en schweizerost.

Utmanaren Benny Gantz.

Extremreligiösa

Efter valet i april missade Netanyahu majoriteten i Knesset med en röst. Ska man tro opinionsmätningarna är risken överhängande att samma sak händer den här gången.

Utmanaren, generalen Benny Gantz Blåvita koalition, skiljer sig inte så mycket politiskt från Netanyahu men han vägrar samarbeta med en brottsmisstänkt premiärminister.

Netanyahu skulle behöva stöd från en av sina gamla allierade, Avigdor Lieberman, ledare för partiet Israels hem. Men ett av Liebermans krav är att de ortodoxa judarna ska tvingas göra militärtjänst som alla andra. I dag är de undantagna av religiösa skäl. Eftersom Netanyahu är beroende av de extremreligiösa partiernas stöd för att bli premiärminister kan han inte gå Lieberman till mötes.

På många sätt är valet en folkomröstning om Netanyahu. Trots brottsanklagelserna är han fortfarande populär i vida kretsar. Han har också haft ett extra trumfkort i valrörelsen, sin vänskap med USA:s president Trump. Något han gärna själv poängterar genom att låta sätta upp affischer överallt där han skakar hand med Trump.

Minimera väljarna

USA är fortfarande både Israels främsta allierade och den nation som ytterst garanterar den judiska statens säkerhet. Att vara god vän med den amerikanske presidenten uppfattar många israeler som en livförsäkring.

För Netanyahu gäller det att så få ur den arabiska befolkningen som möjligt går och röstar. Det ökar hans chanser att vinna. Genom att torpedera tvåstatslösningen har Netanyahu också spritt en allmän apati bland de arabiskisraeliska väljarna. Många känner sig inte längre som en del av Israel.

Kung Bibi kunde inte bry sig mindre. Han är fullt upptagen med att slippa krypa in i en cell.