Misstankarna om människohandel är en dålig nyhet för Paolo Roberto

Möjliga kopplingar mellan bordellen och människohandel.

Åklagarmyndighetens besked i dag är sannerligen inte goda nyheter för Paolo Roberto.

Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet tar över utredningen rörande tv-profilens numera riksbekanta besök i en lägenhet på Östermalm för ett par veckor sedan.

Överlämnandet sker efter att det har kommit fram att det kan finnas kopplingar mellan å ena sidan förundersökningen mot Roberto, som rör sexköp och misstänkt oaktsam våldtäkt, och å andra sidan ett ärende om misstänkt människohandel med kopplingar till lägenhetsbordellen.

En rättslig utveckling som inte är bra för Roberto. Och det blir värre.

I helgen greps nämligen två hallickar på Skavsta flygplats då de var på väg att lämna landet.

Det är en konkret utveckling av utredningen. Det finns för all del ingen anledning att tro att de misstänkta männen kommer att sjunga ut i förhör, men tillslaget visar att utredarna har betydligt mer än en vag idé om vad som har pågått.

Prostituerade kan ha pratat , fynd i lägenheten kan ha lett polisen mot männen.

På vilket sätt är då händelseutvecklingen besvärande för Paolo Roberto?

För att besvara den frågan måste vi titta närmare på hur lagen ser ut.

I samband med att Sverige den 1 juli 2018 fick samtyckeslagen infördes också ett nytt brott, oaktsam våldtäkt.

Därmed kriminaliserades områden som straffrätten tidigare inte träffat. Även den som inte hade avsikt att begå ett övergrepp kan dömas för våldtäkt, om gärningspersonen varit ”grovt oaktsam” till om den andra deltagit frivilligt eller ej.

Det är här de nya misstankarna om människohandel kommer in i bilden. Det finns en hovrättsdom som visar att offer för trafficking är ett exempel på då frivillighet saknas. Den torsken dömdes till elva månaders fängelse för oaktsam våldtäkt i stället för böter för sexköp.

Åklagaren som tar över är rutinerade Paulina Brandberg. Till sitt förfogande har hon utredare med specialkompetens rörande internationell brottslighet.

Att Roberto köpt sex råder det ingen tvekan om. De pressetiska reglerna stipulerar i och för sig försiktighet med att ta ställning i skuldfrågan innan dom föreligger, men han togs på bar gärning och har erkänt.

Mer komplicerad är utredningen om oaktsam våldtäkt.

För det första måste det ju visa sig att den prostituerade verkligen var utsatt för människohandel eller tvingad på annat sätt. För det andra måste åklagaren bevisa att så var fallet. Och för det tredje behöver Brandberg övertyga rätten om att Roberto kände till att människohandel pågick eller i vart fall borde ha förstått det.

Nu har Roberto förvisso i en berömd intervju i TV4 på frågan vad han ansåg vara smutsigt med sexköp svarade att ”man köper en kvinnas kropp, säkert någon som är dittvingad”.

Rimligen utan att förstå det erkände i praktiken därmed Roberto ett betydligt allvarligare brott än sexköp.

Det är bestickande. Men sämre advokater än Silbersky har räddat misstänkta ur värre knipor än så.

Vägen till åtal för oaktsam våldtäkt kan visa sig vara lång och snårig.

Paolo Roberto intervjuades av TV4 dagen efter att han greps.