Mejla

Wolfgang Hansson

Europa kan få sin egen Trump

Boris Johnson är streetsmart och populistisk

Publicerad:
Uppdaterad:
Boris Johnson.
Foto: Czarek Sokolowski / AP
Boris Johnson.

Sett till historiska paralleller är Boris Johnson chanslös.

Ändå är det han som tippas bli Storbritanniens nya premiärminister.

I så fall får ett av Europas viktigaste länder sin egen Donald Trump.

I modern tid har det aldrig hänt att den som i förväg är favorit till att bli ny ledare för det konservativa partiet också blir vald. I slutändan brukar det bli en kompromisskandidat.

Men det är egentligen det enda som talar emot Boris Johnson.

Han leder överlägset i alla opinionsmätningar. Han har den där svårdefinierade karisman som lockar väljare och han företräder den mest högljudda falangen inom Torypartiet. Den som vill ha en hård brexit.

Johnson fortsätter envist hävda att EU visst skulle gå med på bättre villkor bara Storbritannien på allvar hotar att lämna utan ett avtal.

Utmanare saknas inte. Tvärtom är de ovanligt många. Men ingen av de övriga är ens nära Johnsons popularitet i partiet. Bland ett tiotal medtävlare är det miljöministern Michael Gove som pekas ut som Johnsons farligaste motståndare. Han var också i högsta grad påtänkt förra gången när det var Theresa May som fick jobbet.

Går ut hårt

Ledarskapsvalet är lite speciellt. I början är det parlamentsledamöternas röster som avgör när kandidaterna elimineras en efter en i omgångar. Den första är på torsdag. När bara två kandidater återstår möts de i en direkt omröstning bland de 160 000 partimedlemmarna.

Boris Johnson gick ut hårt redan första dagen genom att i sin kolumn i tidningen Daily Telegraph utlova kraftiga skattesänkningar för medel- och höginkomsttagare. Precis de grupper han behöver ha med sig för att vinna.

Kostnaden på dryga 100 miljarder svenska kronor per år ska tas från pengar som satts åt sidan för förberedelser för en avtalslös brexit. Även det typiskt Boris Johnson.

Precis som sin vän Donald Trump är Boris Johnson streetsmart och populistisk.

Exempelvis så lovar han att hålla inne den skilsmässoersättning som Storbritannien ska betala till EU. En populär åtgärd bland många konservativa som vill ge EU en näsbränna.

Framgångsrecept

Boris Johnson är så nära en brittisk Trump som det går att komma. Det är inte bara den excentriska framtoningen och yviga frisyren de har gemensamt. Johson har överfört Trumps framgångsrecept på den brittiska verkligheten. Överdrifter och löften som han aldrig kommer att kunna hålla är en normal del av Johnsons retorik.

Särskilt tydligt var det under valkampanjen inför folkomröstningen om brexit. Johnson dröjde länge med att tillkännage sin ståndpunkt. Boris Johnson var nära vän med David Cameron och många undrade om han verkligen skulle kunna hugga sin kompis i ryggen och ta ställning för brexit.

Det kunde han.

Inte nog med det. Boris Johnson blev ledargestalten för lämnasidans kampanj. Har reste land och rike runt i en röd buss som i stora bokstäver utlovade att de 350 miljoner pund som Storbritannien varje vecka betalade till Bryssel skulle gå till den nationella sjukvården, NHS.

Förfinad Trump

En ren lögn skulle det vissa sig. För det första var summan överdriven. Och när lämnasidan vann folkomröstningen backade de väldigt snart från påståendet att pengarna skulle gå till sjukvården i stället.

Boris Johnson är en förfinad version av Trump, utbildad på landets bästa privatskolor. Vilket inte hindrar att många betraktar honom som lite av en kuf. Rent av en smula galen.

Det vore att överdriva att påstå att Boris Johnson och Donald Trump är nära vänner men de verkar onekligen uppskatta varandra. När Trump nyligen var på statsbesök i Storbritannien lovprisade han Boris Johnson och menade att han vore en utmärkt person att efterträda May.

Det är dock tveksamt om den typen av inblandning från USA:s president verkligen hjälper Johnson.

Enad front

Skulle Boris Johnson bli ny premiärminister så finns det dock goda förutsättningar för ett mycket nära samarbete mellan de två länderna. Ett samarbete som i så fall skulle riskera att ske på bekostnad av Europa.

Fram till i dag har Europa på många sätt visat en enad front mot Trump. Även om May varit mån om goda relationer med presidenten har hon samtidigt inte tvekat att kritisera honom och stått upp för Europa. Med Boris Johnson kan de ekvationen komma att se väldigt annorlunda ut.

Kombinationen av brexit och Johnson som premiärminister kan visa sig bli ödesdiger för Europa.

Av: Wolfgang Hansson

Publicerad:

LÄS VIDARE