Unga lär sig att skilja på fakta och känslor

För ett tag sedan träffade jag två journalister. De intervjuade mig om bland annat de anklagelser jag så ofta möter, de som handlar om att Aftonbladet mörkar sanningen.

Lotta Bergseth och Jenny Sköld är båda erfarna journalister som arbetar med nya sätt att ta ut kunskap om journalistik till skolungdomar.

”När vi är ute och pratar med unga möts vi ofta av en skeptisk inställning till traditionella medier. Vi har mött lärare som vittnar om att unga hänvisar till opinionssajter som Avpixlat och använder dem som källa i sina­ skolarbeten. Och flera elever i varje årskurs förnekar förintelsen”, berättar de.

Journalisterna har en app och en plattform där elever­ skapar artiklar med hjälp av inbyggda guider och mallar. Eleverna får fundera över vad som gör dem själva till en trovärdig källa och de får en praktisk övning i hur den svenska­ demokratin är uppbyggd genom att de tränar sig i att tänka som journalister.

”Vårt mål är att rusta unga för att bli aktiva konsumenter och medborgare i vårt samhälle. Samtidigt får de ämneskunskaper för livet och inte för nästa prov­tillfälle”, beskriver de två sitt uppdrag som ska inspirera lärare­ och elever att diskutera nyheter och samhällsfrågor i klassrummet.

Det som Lotta­ Bergseth och Jenny Sköld gör med sin satsning Mobile­ Stories, där Huddinge­ är den första pilotkommunen­, är viktigt. Att få unga att förstå mediers­ roll, vilka medier som är propagandasajter och vilka som har ett uppdrag att objektivt, oberoende och faktabaserat beskriva händelser och sätta dessa i ett sammanhang.

Många unga växer upp utan­ en traditionell dagstidning. Medielandskapet är förändrat och många unga får sina nyheter genom kompisar på Facebook och andra sociala medier. Att då ha kunskapen att källkritiskt granska vad de läser och delar­ blir avgörande för vilken­ bild de får av sam­hället och världen.

Och förresten. Ett utav Sveriges finaste journalistpris delas ut i morgon. I priset finns kategorier som bland andra Årets dagstidning, Årets redaktion och Årets idé. Mycket glädjande är att Lotta Bergseths och Jenny Skölds idé är nominerad i den sistnämnda kategorin med juryns motivering:

”Vem ska jag tro på?” sjöng Thomas DiLeva på 80-talet. Ja, hur vet man det när man växer upp i en tid av alternativa fakta, klickjakt och en utspridd avsaknad av källkritik? Mobile Stories­ hjälper med sin nya mediekanal unga att ta större ansvar i samhällsdebatten genom att praktisera och lära sig grundläggande kunskaper om journalistik. Ett viktigt och angeläget initiativ­ i dessa tider”.

Jag håller tummarna­.

Följ ämnen i artikeln