En falsk känsla av säkerhet

Terrordåden i Bryssel för ett år sedan känns redan avlägsna. IS kalifat är på väg att kollapsa.

En viss förnimmelse av att den värsta terrorvågen är över börjar smyga sig på.

Men det kan mycket väl visa sig vara en falsk känsla av säkerhet.

Terrordådet på flygplatsen i Bryssel.

Den moderna terrorismen kom på allvar till Europa med dåden i Paris 2015. Sedan dess har Europa mentalt befunnit sig i de islamistiska terroristernas grepp. Dåden har avlösa varandra och skapat en känsla av belägring och ihop med det allmänna instabila världsläget en allmän otrygghet.

Gemensamt för den nya terrorn har varit att den riktat sig framförallt mot mjuka mål. Kraftigt militärt våld mot vanliga människor som sitter på café. Lastbilar som vapen mot besökare på en julmarknad eller nationaldagsfirare längs en strandpromenad.

En taktik som visat sig oväntat effektiv för att nå terroristernas mål att skapa kaos och skräck i samhället. Att destabilisera västvärlden.

Tidigare försökte terrorister slå mot symboliska mål i form av byggnader eller företrädare för staten. Med ökad övervakning har det blivit mycket svårare men ironiskt nog har detta snarast spelat terroristerna i händerna.

Inga stora dåd

Sedan årsskiftet har inga stora terrordåd inträffat i Europa. Inga av den kaliber som får samhällen att stanna upp i kollektiv rädsla. Det senaste var lastbilsattacken mot en julmarknad i Berlin i början av december.

Detta i kombination med att Islamiska staten verkar vara på fallrepet kan lätt ge en känsla av att vi sett det värsta av terrorn. Trots uppmaningar från IS-ledningen till sina anhängare i Europa att genomföra terrordåd i sina hemländer har förhållandevis få genomförts på senare tid.

Det kan bero på att IS har svårt att rekrytera nya anhängare i Europa i ett läge då deras framgångsvåg brutits. Terrorresorna till Syrien från Västeuropa har nästan upphört till stor del beroende på att Turkiet hindrar trafiken över gränsen. Det har gjort att personpoolen av potentiella återvändare från kriget i Syrien inte byggs på. Samtidigt som många av de utländska stridande dödas i sin kamp för att behålla Mosul.

Historiens sophög

Samtidigt har säkerhetspoliser i Europa blivit bättre på att identifiera och övervaka våldsbejakande extremister. Det är svårare i dag att oupptäckt genomföra ett terrordåd.

IS är på väg att förlora Mosul. Sannolikt är det bara en tidsfråga innan det islamiska kalifatets huvudstad Raqqa i Syrien går samma väg.

Följden kan bli att IS hamnar på historiens sophög lika snabbt som de dök upp våren 2014. Men tittar man i historiens backspegel är det mer sannolikt att IS istället återgår till att vara mer av en terrorgrupp och mindre av en armé med ambition att driva en stat.

Ett sätt att visa att man minsann inte gett upp bara därför att kalifatet är på väg att krossas kan vara att öka terrorn i Västeuropa. Ett stort antal EU-länder deltar i den USA-ledda koalitionens försök att förinta IS, även Sverige, och utgör naturliga måttavlor för terrorgruppen.

Terrorns ledartröja

Frågetecknet i den ekvationen är förmågan. IS har kvar många anhängare i Europa. Det räcker att några av dessa är beredda att genomföra terrordåd och lyckas för att den förlamande känslan att vara styrd av terrorn ska återvända.

Vid sidan av IS finns al-Qaida kvar och kanske vill vissa att de åter är beredda att ta över terrorns ledartröja.

De nya förbuden att ta med sig bärbara datorer, kameror och annan elektronik från ett antal flygplatser till USA är ett vittnesmål om hur terroristerna hela tiden försöker utveckla sin förmåga att använda ny teknik.

Vi bör inte låta terrorn skrämma oss men det är för tidigt att sluta vara vaksam och blåsa faran över.