Biden abdikerar som världspolis

Formuleringen kom lite i förbifarten gömd mitt i Joe Bidens tal.
Passusen där presidenten officiellt deklarerade att USA:s roll som världspolis är över.

Istället kommer USA att tillämpa en ny utrikespolitisk doktrin som kan få stora följder för omvärlden.

De flesta som kommenterat Joe Bidens tal har koncentrerat sig på de självklara bitarna. Hans försvar för att dra sig ut ur Afghanistan och presidentens försök att framställa evakueringen från Kabul som en stor framgång.

Biden vill bli ihågkommen som den president som avslutade USA:s längsta krig och hoppas att det kaotiska sätt det skedde på faller i glömska med tiden.

Personligen fastnade jag för en helt annan och mer sensationell del av talet som kan få stor betydelse för hur framtidens värld formas. Orden kom mot slutet.

– Beslutet om Afghanistan gäller inte bara Afghanistan, sade Biden. Det handlar om att avsluta en era där vi använt stora militära insatser för att omvandla andra länder.

Med andra ord kommer USA inte längre att använda sin ansenliga militärapparat för att ingripa i konflikter i andra länder ens om amerikanska intressen står på spel.

Närmare än så har ingen annan president kommit att deklarera ett slut på USA:s roll som världspolis utan att för den sakens skull isolera sig från omvärlden.

Efter andra världskriget styrdes USA:s utrikespolitik av det kalla kriget, duellen med Sovjetunionen och världskommunismen fram till Berlinmurens fall och Sovjetunionens kollaps. Då stod USA som ensam segrare, en supermakt med global räckvidd.

Tvekade inte

Så när USA utmanades av terrordåden den 11 september tvekade inte dåvarande presidenten George W Bush att använda militärens fulla kraft. Han skickade inte bara soldater till Afghanistan för att störta talibanerna. Han valde dessutom att invadera Irak på grundval av lögnen att Saddam Hussein innehade massförstörelsevapen.

Två krig som sög musten ur supermakten.

Efterträdaren Barack Obama ville få slut på krigen men såg sig tvungen att fortsätta. Men när nya insatser förväntades av USA i Syrien och Libyen så drog han i handbromsen och myntade begreppet "lead from behind". USA skulle hålla sig mer i bakgrunden medan dess allierade inom Nato tog ett större ansvar.

Pilotmissionen för detta var insatsen i Libyen som visserligen slutade med att diktatorn Gaddafi störtades men landet fragmentiserades i kaos.

Isolationisten Donald Trump lovade att avsluta alla krig men hotade samtidigt att bomba skiten ur varje motståndare som vågade utmana USA. Ingen visste vad som gällde.

Nu förs över ett årtionde av amerikansk ambivalens i mål av Joe Biden.

Frågan är hur Joe Biden får ihop sin nya doktrin med orden han använde så ofta när han precis tillträtt som president.

– USA är tillbaka, upprepade han ständigt.

Vilket allmänt tolkades som att USA åter skulle ta en ledande roll på världsarenan för att försvara den liberala världsordning som föregångaren Donald Trump gjorde sitt bästa för att riva ner.

Trump ville avskaffa Nato. Biden lovade att stärka organisationen. Det uppfattades som att militära medel åter skulle spela en större roll inte minst av försvaret av mänskliga rättigheter runtom i världen.

Nya signaler

Nu skickar presidenten delvis helt andra signaler.

– Vi ska försvara mänskliga rättigheter men sättet att göra det är inte genom ändlösa militära operationer utan genom diplomati, ekonomiska verktyg och genom att trumma upp stöd från resten av världen.

Tyranner och diktatorer ska i fortsättningen talas tillrätta istället för att tvingas stirra in i mynningen på en amerikansk stridsvagn. Räcker det inte med ord finns det ekonomiska sanktioner och grupptryck.

Det låter sympatiskt men Inget av dessa verktyg har visat sig särskilt framgångsrika för att få förhatliga regimer på bättre tankar.

Även om omsvängningen kanske inte är någon total överraskning för omvärlden så kommer den nogsamt att noteras i Moskva, Peking, Pyongyang och andra huvudstäder som styrs med järnhand.

Den tolkas som ett bevis på att supermakten är kraftigt försvagad. Inte minst i sin motivation att strida.

Rysslands president Vladimir Putin.

Hotet mot skurkregimer runtom i världen minskar radikalt. Något som ger herrar som Vladimir Putin och Xi Jinping möjligheten att flytta fram sina positioner.

Trots att han deklarerade USA ovilja att i framtiden strida i främmande länder försökte Biden låta tuff. Han underströk att USA besitter unika möjligheter att slå till var som helst i världen utan att ha några trupper på plats. Med drönare, bombflyg och kryssningsmissiler.

Men utan att ha varit på plats i Afghanistan hade USA sannolikt inte lyckats spåra upp och döda al-Qaidaledaren Usama bin Ladin. Att kriga på distans kan skrämma och störa en fiende men aldrig besegra den.

Frågan är om Bidens doktrin i en ständigt föränderlig värld är det nya USA eller försvinner med honom.