Hon har mest att vinna på debatten

Stenhård kamp om väljarna i Aftonbladets partiledardebatt

KD-ledaren Ebba Busch har mest att vinna på Aftonbladets partiledardebatt i kväll.

MP-röret Märta Stenevi kan förlora mest.

Kampen om väljarna är stenhård när valrörelsen går in på upploppet.

Bara 25 dagar återstår till valdagen. Redan i mitten av nästa vecka inleds förtidsröstningen. Väljarna blir allt vetgirigare och där fyller partiledardebatter en viktig funktion.

I Aftonbladets partiledardebatt i kväll har Kristdemokraternas Ebba Busch sannolikt mest att vinna. I förra valet var hennes parti i det närmaste uträknat efter en lång period med usla opinionssiffror.

Men under den sista tiden före valdagen gjorde hon en strålande insats. Hon kämpade, såg glad ut och levererade spetsiga inlägg och dräpande repliker.

Det gav resultat. Valresultatet ökade med 1,8 procentenheter eller drygt 110 000 röster till den högsta nivån på tolv år.

KD-ledaren Ebba Busch.

Lyckas hon göra om bedriften, bland annat genom sina insatser i kväll, kan Kristdemokraterna bli det näst största borgerliga partiet efter Moderaterna. Och därmed segla om Annie Lööf, en person som hon har svårt att dölja sin ovilja emot. I dag ligger stödet för KD för ungefär samma nivå som i förra valet.

Har målat in sig i ett hörn

Lööf är för övrigt också en partiledare som har mycket att vinna på sina framträdanden under den avslutande valrörelsen. Andelen väljare som säger att de ska rösta på Centern är klart lägre än de som gjorde det i förra valet.

Det kan bero på att Lööf målat in sig i ett hörn. Hon vill inte ha med partier som samarbetar med SD att göra. Men hon har, som ledare för ett borgerligt parti, också svårt att helt bekänna sig till Team Magdalena Andersson. Det ger ett otydligt intryck.

Lyckas Annie Lööf skingra dimmorna på den här punkten kan det leda till att hennes parti får den skjuts jag misstänker att hon tycker det är värt. Men hur ska det gå till? Oklart, skulle jag säga.

Uselt förtroende

Märta Stenevi är Miljöpartiets representant i debatten. Hon tillhör dem som riskerar att bli kvällens förlorare.

Enligt Aftonbladet/Demoskops färskaste väljarbarometrar har partiet efter en ökenvandring äntligen kravlat sig över 4-procentsspärren som avgör om ett parti kommer in i riksdagen. När MP hoppade av regeringen i november dök stödet för de gröna som under lång tid låg under fyraprocent i opinionsmätningarna.

MP-språkröret Märta Stenevi riskerar att bli kvällens förlorare, skriver Aftonbladets Lena Mellin.

Nu är det alltså lite mer vind i seglen för MP. Men positionen är bräcklig och kan lätt erodera. Det ökande stödet för de gröna beror i hög grad på att taktikröstande S-väljare säger att de skulle rösta på MP om de vore val i dag.

De hoppas att det ökar Magdalena Anderssons (S) chanser att förbli statsminister. Framgången beror alltså inte på MP själva. Förtroendet för språkrören Stenevi och Bolund är för övrigt fortfarande uselt.

Ligger pyrt till

Över till statsministermatchen. Kortfattat kan man säga att stödet för Ulf Kristerssons Moderater ligger på samma nivå som i förra valet. Magdalena Anderssons Socialdemokrater ligger svagt över valresultatet från 2018. Moderaterna gjorde ett halvdåligt val 2018 medan Socialdemokraternas var det sämsta sedan Sverige blev en demokrati.

Båda ligger alltså ganska pyrt till. Men det kan vara värre för Kristersson. Stödet för Socialdemokraterna brukar öka inför valet. Men allt är inte som det var, det kan ”Magda” inte räkna med.

S-ledaren Magdalena Andersson.

Det absolut viktigaste i en partiledardebatt är inte att vinna. Det är att inte förlora. Vinster kan vara flyktiga, förluster mer bestående. Att verka lam, inte ta plats kan vara förödande.

Om partiledarna verkar övertaggade i en debatt kan det bero just på det. Att de vill framstå som de är på bettet, vinnare. Inte halvsovande.

Gå med i Iniziopanelen hos Demoskop – och gör dig hörd!

Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.