Kan han fylla ut Merkels kostym?

I valrörelsen lyckades Olaf Scholz segra genom att framställa sig som en ny Angela Merkel.

Men när han nu tillträder som förbundskansler är det upp till bevis.

Kan han bli lika framgångsrik och populär som Merkel?

Det har varit långa och hårda förhandlingar i över två månader för att komma överens. Men i dag skrev socialdemokraterna, De Gröna och liberaldemokraterna under en regeringsöverenskommelse som påminner lite om det svenska Januariavtalet.

De tre partierna, i Tyskland kallas de trafikljuskoalition på grund av sina partifärger, har fått igenom några hjärtefrågor men tvingas samtidigt svälja motståndarnas linje på ett antal punkter.

Socialdemokraterna får igenom att minimilönen höjs till 12 euro i timmen och en satsning på att bygga 400 000 nya bostäder om året. Dessutom blir 63-årige Scholz förbundskansler.

Han svärs in under morgondagen och därmed avslutas Angela Merkels händelserika 16 år på posten.

De Gröna får igenom en storsatsning på klimatet men tvingas acceptera en sträng budgetdisciplin som kan göra det svårt att finansiera alla satsningar på miljön. Kompensationen är att kolet ska fasas ut redan 2030 istället för 2038 som var den tidigare regeringens deadline.

Annalena Baerbock, en av partiets två språkrör, blir landets första kvinnliga utrikesminister. Det kan betyda tuffare hållning mot Ryssland och Kina.
Liberaldemokraterna tvingas svälja en höjning av minimilönen men får igenom att det inte blir någon generell hastighetsbegränsning på autobahn. Dessutom legaliseras cannabis för personligt bruk.

Partiledare Christian Lindner får den hett eftertrådda finansministerposten. Det har fått honom att svälja mycket röd och grön politik.

Olaf Scholz i mitten tillsammans med Norbert Walter-Borjans, Annalena Baerbock och Robert Habeck till vänster samt Christian Lindner och Volker Wissing till höger.

Naturlig arvtagare

Samtliga partier ser hanteringen av pandemin och klimathotet som avgörande problem som Tyskland måste lyckas tackla. Om Tyskland tydligt tar täten i klimatfrågan kan det bli lättare att få hela EU med sig.

Att döma av de extremt disciplinerade förhandlingarna under hösten där ingenting läckt ut har trepartiregeringen goda förutsättningar att få till ett bra samarbete trots att FDP knappast är någon naturlig samarbetspartner för vare sig socialdemokraterna eller De gröna.

Under valrörelsen gjorde Scholz allt för att presentera sig själv som Merkels naturliga arvtagare. Han till och med kopierade gesten när hon formar händer till en romb framför magen.

De smidiga förhandlingarna visar att han besitter en god förmåga att skapa förtroende och att hitta kompromisser som många kan köpa. Det senare var Merkels främsta adelsmärke.

En stor fördel för Scholz är att han i sin tidigare roll som finansminister och vicekansler jobbade mycket tätt ihop med Merkel.

Få betvivlar att Scholz med tiden kan växa in i rollen som Merkels efterträdare på hemmaplan. Men Merkel har dessutom varit Europas krislösare nummer ett. Där är det mer oklart om han kan fylla sin företrädares kostym.

Tysklands ledare spelar alltid en huvudroll internationellt med tanke på landets ekonomiska och politiska tyngd. Men det kommer att ta tid för Scholz att få samma ställning som Merkel bland sina regeringskollegor.

Efter två månaders förhandlingar har Olaf Scholz tillträtt rollen som Tysklands förbundskansler.

Fantastiskt förvandlingsnummer

En fördel Scholz har är att han i sin tidigare ministerroll träffat och umgåtts med väldigt många av EU:s och även övriga världens ledare. Han är inte ett helt okänt ansikte när han ska sätta sig ner i nattmanglingar för att lösa kniviga frågor vid toppmöten i Bryssel.

Sedan återstår det att se om han har Merkels kombination av tålamod och envishet för att nå hela vägen.

Scholz har redan lyckats med ett fantastiskt förvandlingsnummer. Han är en politisk broiler som länge suttit vid makten utan att sticka ut. Öknamnet Scholzomat är en beskrivning av hans robotaktiga framtoning.

När han blev partiets kanslerkandidat såg det väldigt mörkt ut. Socialdemokraterna var bara tredje största parti och ännu en tung valförlust verkade given.

Men Scholz lyckades på rekordtid ändra sin image och slå an en ton hos tyskarna som plötsligt gillade hans lite tråkiga men sakliga framtoning. Dessutom uppskattade de att han som finansminister öppnade plånboken rejält under inledningen av coronapandemin och därmed räddade både många jobb och företag.

Nu måste han ta den personliga förvandlingen till nästa steg om han ska nå Merkels höjder som kansler.