Grattis kungen, du gör det bra

Önskar sig bidrag till Stadsmissionen i 75-årspresent

H​an isolerade sig på landet med Silvia. Sköter nästan allting digitalt. Vaccinerade sig så fort det gick.

Kungen har skött sig exemplariskt under coronaåret.

I dag fyller han 75. Grattis, kungen!

Sverige har varit en kungamakt i över tusen år. Kungen är den senaste monarken i raden. Han har redan suttit i rekordmånga år, 48, den hittills längsta regenttiden i vårt land.

Från tid till annan ifrågasätts monarkin, trots dess långa historia som statsskick i Sverige. Det har hittills aldrig skakats i sina grundvalar.

Som-institutet vid Göteborgs universitet mäter årligen medborgarnas inställning till olika samhällsfrågor. Trots den anakronism man ändå måste säga att den ärvda makten är kan kungen fira sin födelsedag utan att marken gungar under varken hans eller hans ättlingars fötter.

  • För 45 år sedan ville 9 procent införa republik. Nära fyra årtionden senare hade siffran ökat till 20.
  • 2003 ville 15 procent avskaffa monarkin. 15 år senare var det 21 procent.
  • Under samma period minskade dem som vill behålla monarkin med 12 procentenheter till 56 procent.

Ett minskande stöd alltså. Men fortfarande mycket stabilt.

Kungens uppträdande under coronapandemin har varit oklanderligt, skriver Lena Mellin.

Kungen kan, precis som vi andra, titta tillbaka på ett år helt dominerat av coronan. Hans uppträdande har varit oklanderligt.

Han isolerade sig tillsammans med hustrun Silvia på landstället, slottet Stenhammar i Sörmland.

På ett tidigt stadium, redan i mitten av mars, höll kungen ett offentligt inledningstal vid en extra konselj med regeringen på Slottet. Det är mycket ovanligt. Budskapet var: Håll dig till restriktionerna, det försöker jag göra.

Några veckor senare höll han ett tal till nationen från biblioteket på Stenhammar. Budskapet: Bit ihop, håll ut.

På slottet i den lantliga exilen vaccinerades han också mot covid-19 och som ett föredöme lät han sig fotograferas med upprullad skjortärm.

Vad kan man begära av en statschef? Att han sköter jobbet digitalt. Och det har Carl XVI Gustaf gjort.

 

Kanske är det så att monarkin som statsskick framstår från sin bästa sida under kriser som coronapandemin. Kungen behöver inte ta några politiska hänsyn, inte snegla på nästa val. Han kan nöja sig med att verka vara en hygglig, förnuftig och ansvarsfull prick.

Har du glömt att kungen trampade i klaveret i slutet av förra året genom att säga att coronan var ett misslyckande?

Nej, jag har inte glömt det. Men jag anser inte att det var en fadäs, ett snedsteg. Att så många blev sjuka och dog i äldreomsorgen, som jag uppfattar att kungen syftade på, hade både coronakommissionen, Löfven och rader av experter redan sagt. Hade kungen däremot hävdat att det fungerat bra hade det varit uppseendeväckande.
 

Födelsedagen firas såklart också digitalt och så tråkig som sådana arrangemang ofta blir.

Mottagning med talmannen, Stefan Löfven, Sveriges kommuner och landsting och en representant för landshövdingarna på förmiddagen.

Salut vid lunch på fem ställen i Sverige. Och så en mindre mottagning för försvaret på eftermiddagen.

Statschefen vill inte ens ha in presenter på Slottet, det kan ge upphov till en icke önskvärd trängsel. Gåvor avböjs vänligen men bestämt. I stället föreslår regenten insättningar till Stadsmissionen för ”att hjälpa fler behövande runtom i Sverige”.

Kungens valspråk är ”För Sverige i tiden”. Vad säger hans uppmaning om vår tid? Ganska mycket tycker jag.
 

Gott och blandat från kungens 75 år

  • 1946. Kungen föds. På tronen sitter farfarsfar Gustaf V i ytterligare fyra år. Statsminister är Per Albin Hansson som fyra månader senare efterträds av Tage Erlander.
  • 1951: Kungen 5 år. FN-högkvarteret i New York invigs. Radiolegendaren Lennart Hyland sänder det första ”Karusellen”-programmet inför publik i Sveriges Radios nya studio på Karlaplan i Stockholm.
  • 1956: Kungen tio år. Filmkomedin ”Sjunde himlen” i regi av Gösta Ekmans pappa Hasse har premiär. Val till andra kammaren. Tage Erlander fortsätter som statsminister (till 1969).
  • 1961: Kungen 15 år John F Kennedy tillträder som president i USA men mördas två år senare. Rättegången mot nazisten Adolf Eichmann, som varit verksam vid säkerhetsministeriet i Tyskland, inleds i Jerusalem.
  • 1966: Kungen 20 år. Esrange, Sveriges första station för civil raketforskning, invigs utanför Kiruna. Plastspiralen godkänns som preventivmedel.
  • 1971. Kungen 25 år. Enkammarriksdagen sammanträder för första gången. Riksskatteverket inleder sin verksamhet.
  • 1976. Kungen 30 år. Socialdemokraterna förlorar regeringsmakten för första gången på 44 år. Thorbjörn Fälldin (C) blir statsminister i en borgerlig koalition.
  • 1981. Kungen 35 år. MTV börjar sända musikvideor 24 timmar om dygnet på kabel-tv i USA. Inflationen i Sverige är 7,4 procent (i dag 1,8 procent).
  • 1986. Kungen 40 år. Statsminister Olof Palme mördas på öppen gata. Härdsmälta i det sovjetiska kärnkraftverket i Tjernobyl.
  • 1991. Kungen 45 år. Sovjetunionen faller slutligen samman. Cancerfallen i Sverige minskar för först gången på 30 år.
  • 1996. Kungen 50 år. Göran Persson väljs till statsminister (S). Momsen på mat sänks från 25 till 7,4 procent.
  • 2001. Kungen 55 år. Sverige är ordförande i EU för första gången. Omfattande kravaller vid toppmötet i Göteborg.
  • 2006. Kungen 60 år. Fredrik Reinfeldt blir statsminister för den första regeringen med Alliansen. Svennis, Sven-Göran Eriksson, förbundskapten för Englands fotbollslandslag.
  • 2011. Kungen 65 år. Anders Behring Breivik mördar totalt 85 personer i två terrordåd i Norge. Säkerheten stärks även i Sverige, regeringskvarteren spärras i det närmaste av.
  • 2016: Kungen 70 år. En mycket generös migrationslagstiftning ersätts av en på EU:s mininivå. Storbritannien röster ut sig ur EU efter 43 år.
  • 2021: Kungen 75 år. Donald Trump efterträds av Joe Biden som USA:s president. Massvaccineringen mot covid-19 inleds.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.