Bröderna Kia har tagit på tok för lite betalt av Ryssland

Rättens ordförande chefsrådmannen Måns Wigén meddelade dom i spionerifallet.

Min redaktör har bett mig att uttala mig om den spionhärva som nu skakar Sverige. Varför vet jag inte. Lite konstigt är det då jag inte har den kompetens som krävs för att göra det.

Jag borde antagligen ha sagt nej och i stället skrivit något om Star Wars eller fransk porr.

Men man blir ju smickrad. Så nu kör vi.

Det hela kretsar runt bröderna Kia. I förnamn heter bröderna Kia Peyman och Payam.

Vilket ju är vad det är. Och vad det är, är att det är ganska lustigt.

Helt normala namn i Iran så klart men utanför Iran: dråpliga.

 

Även innanför Iran hade jag – om jag hetat ett bilmärke i efternamn – nog dragit mig för att döpa mitt barn till Peyman. Det blir lite för mycket av det goda om ni förstår. Och jag svär på att jag i alla fall inte följt upp det med att sen döpa min andra son till Payam.

Man kan ju tycka att omgivningen bordet ha satt stopp för bröderna Kias föräldrar. Någon borde ha påpekat att man bör ta det lugnt med lustiga förnam om man heter som en bil i mellanklassen. Men så skedde tydligen inte i fallet bröderna Kia och det är bra mystiskt. 

Hur som helst så har bröderna anklagats för att ha delat topphemlig information med Ryssland. Det kan ha rört sig om nästan hundra topphemliga dokument och det hela ska ha pågått under tio år. Varför de gjorde det vet man inte då bröderna nekar till det hela och vägrar uttala sig men chefsrådmannen Måns Wigén har sagt detta: 

– Det enda vi har kunnat se som motiv är ekonomisk vinning.

 

Ekonomisk vinning är ju alltid ett starkt potentiellt motiv. Och bröderna Kia har också kunnat bindas till hantering av en ”betydande mängder kontanter”. Närmare bestämt 500 000 kronor.

I Oisín Cantwells krönika om fallet står det att läsa att: ”Den åtalade har vagt berättat att pengarna skulle användas till att söka medborgarskap i Kanada och till en badrumsrenovering. Påståenden som tingsrätten i ljuset av de i övrigt bestickande indicierna gör rätt i att vifta bort”.

Här måste jag gå emot Oisín och säga att tingsrätten inte alls gör rätt i att vifta bort detta påståenden. Visst är 500 000 kronor en betydande mängd men bara hyfsat betydande.

Jag gick in på HTH Köks hemsida och där anses en badrumsrenovering gå på 30 000 kronor per kvadratmeter. Och med golvvärme samt VVS-operatörernas nästan garanterade fuck ups så kan summan dra iväg långt över 300 000 kronor. Lägg sedan till ett försök att få kanadensiskt medborgarskap och 500 000 kronor börjar nästan känns lite väl lite.

 

Jag vet inte om bröderna Kia har spionerat eller ej men jag vet att om de gjort det så har de tagit på tok för lite betalt. 500 000! Det är ju ingenting! Speciellt inte för Ryssland som just i detta nu satsar miljarder på att erövra lermark i Ukraina.

Jag läste någonstans att den gamla spionen Stig Bergling fick 67 000 kronor för sitt spioneri. 67 000! Det är inte ens 3 kvadratmeter hos HTH Kök! 

Stig är för övrigt också ett lustigt namn. Men inte lika lustigt som om han hette Dacia i efternamn.

 

Hur kan vi svenskar vara så dåliga på att löneförhandla? Peyman, Payam och Stig – lyssna nu! Nästa gång så säger ni att ni vill ha en miljard. Och när ryssarna kontrar med ett bud mellan 67 000 och 500 000 så ler ni bara och går ut ur rummet.

Jag lovar er att de kommer komma springande efter er och erbjuda i alla fall typ 750 000. Eller vad vet jag, kanske är våra hemligheter inte värda mer än så?

Jag börjar även misstänka att inte heller våra badrum är det.