Mejla

Oisín Cantwell

Väntat att domstol säger nej till skånskt slöjförbud

Christian Sonesson, kommunstyrelsens ordförande i Staffanstorp.
Christian Sonesson, kommunstyrelsens ordförande i Staffanstorp.

KOLUMNISTER

Att domstol gjorde tumme ner för skånska slöjförbud förvånar inte.

Inte heller bör ögonbryn höjas över att de starka männen i Skurup och Staffanstorp kan sin Trump och börjar veva om överklaganden.

Visst, det finns anledning att vara försiktig med jämförelser mellan å ena sidan svenska kommunalråd och å andra sidan den avgående presidenten i USA.

Lokapolitikerna har som bekant inte befogenhet att säga upp Parisavtal, erkänna Jerusalem som huvudstad eller lansera storslagna skattereformer.

Inte heller har de fingret på avtryckarknappen på vapen som kan utplåna jorden på en kvart, vilket möjligen är lika bra.


Icke desto mindre påminner gårdagens två domar i Förvaltningsrätten i Malmö om att Christian Sonesson i Staffanstorp och Johan Bolinder i Skurup, pålitliga moderater av det särpräglade skånska slaget, gärna beter sig som den stora grabben i ovala rummet.

Kommunerna måste upphäva sina beslut om att inte acceptera huvudduk i skolan, slog juristerna fast.

De strider mot grundlagens bestämmelse om religionsfrihet och mot Europakonventionen.

En inskränkning av rätten att tro på vilken Gud man vill kräver juridiskt stöd, något som saknas i Sverige. Skollagen ger inte en kommun rätt att göra så här. Ingen svensk lag gör det.

Domsluten är ambitiöst skrivna, ärenden som dessa är säkerligen intressanta för domare som normalt sliter med hopplösa grannfejder, mer eller mindre rättshaveristiska överklaganden av beslut i Skatteverket och tjafs mellan företag och myndigheter.

Förvaltningsrätten tar också upp ett vanligt förekommande argument i debatten, nämligen att Europadomstolen i några avgöranden sagt ja till förbud mot huvudduk.

Men det är, konstaterar juristerna, i länder där det finns legala förutsättningar för sådant.


För en oddssättare bör utfallet i första instans vara en sensation av samma kaliber som att Frankrike, regerande världsmästare i fotboll, i går kväll slog Sverige på hemmaplan.

Det här har nämligen tröskats om och om igen. Skolverket har utrett och gjort tummen ner. Diskrimineringsombudsmannen har utrett och gjort tummen ner. Konstitutionsutskottet har utrett och gjort tummen ner.

Men nu har ju Donald Trump en gång för alla rätt att överklaga valresultat. Och starka skånska män har rätt att gå till Kammarrätten.

– Förvaltningsrätten har fel i sin argumentation, muttrade Bolinder.

– Vi kommer att överklaga, dundrade Sonesson på Facebook och la för säkerhets skull till att om även högre instanser bråkar återstår inget annat än att ”skruva på beslut och ordalydelse”.

Varför inte ringa geniet i DDR som döpte om Berlinmuren till den ”Antifascistiska skyddsvallen”? Det kommer att krävas verbal akrobatik på den nivån för att ha en chans att lyckas.

I Sonessons kommentarsfält är sådana synpunkter dock bara petig överkurs.

”Stoppa islamiseringen”, ryter den före detta barnboksförfattaren Katerina Janouch, som har radikaliserats med en speed som borde få ingenjörerna bakom ett höghastighetståg i Japan att begripa att de inte har åstadkommit mycket.

”Excellent exempel på ledarskap”, berömmer någon annan.

”Du blir Moderaternas nästa partiledare”, spår en tredje.

Så där håller det på. 2300 gillamarkeringar, 274 delningar och 108 kommentarer.

Läromästaren i USA skulle inte ens stiga ur sängen för den utdelningen, men för miniförmågor i Sverige är siffrorna bra.


Allt det här är så fånigt. Staffanstorps slöjförbud klubbades som en del i kommunens ambitiösa integrationsplan och väckte stor uppståndelse på riksnivå, men i det vardagliga byråkratarbetet var tonen en annan.

I direktivet till skolverksamheten pratades det inte om förbud. Snarare riktlinjer. Och om någon flicka ändå bar slöja, väntade inga "sanktioner".

En hel del oväsende om ingenting, med andra ord. Symbolpolitik utan innehåll.

Som när ledaren för ett av världens mest coronadrabbade länder höll tal till nationen och meddelade ett 30 dagar långt inreseförbud för medborgare från EU.

I natt tillkännagav för övrigt presidenten att han sparkat en myndighetschef som haft fräckheten att förklara att påståendena om systematiskt valfusk var ogrundade.

Någon som minns Mattias Liedholm, rektor i en skola i Skurup, som fick gå i våras?

Han sa att slöjförbud bröt mot lagen och att det därför inte var tal om att införa det på hans skola. Tack och hej, leverpastej med ett antal månadslöner på fickan.

Möjligen är dumheterna vi bevittnar i Skåne isolerade företeelser som väljarna förr eller senare kommer att fälla sina obarmhärtiga domar över.

Möjligen är det så här Sverige ser ut om 20 år.

Av: 

Oisín Cantwell

Publisert:

LÄS VIDARE

Slöjförbud i skolan stoppas av domstol

ÄMNEN I ARTIKELN

Staffanstorp

Skurup

Förvaltningsrätten

Malmö